În timp ce companiile de stat din România au fost falimentate pe bandă rulantă de Comisia Europeană, pe motiv de ajutor financiar acordat ilegal, statele bogate din UE scapă nepedepsite, pe motiv că nu ar exista mijloace de control. Curtea de Conturi Europeană a concluzionat că în cazul țărilor din UE care au acordat cele mai mari ajutoare de stat nu a existat nici transparență, nici monitorizare și nici raportări reale în acest domeniu, concurența fiind denaturată grosolan în Uniunea Europeană.
Complexul Energetic Hunedoara, Oltchim, CFR Marfă și Blue Air sunt doar câteva exemple de companii de stat românești băgate în faliment de Comisia Europeană, care a considerat că sprijinul financiar primit este ajutor de stat ilegal, care denatura concurența pe piața internă. În schimb, în cazul statelor bogate din UE, Comisia nu a avut mijloace să supravegheze dacă ajutoarele de stat au fost legale.
Un raport al Curții de Conturi Europene arată că, în afară de posibilitatea pe care o au părțile interesate să depună plângeri împotriva unui pretins ajutor ilegal, Comisia nu dispune în prezent de o abordare structurată pentru detectarea cazurilor de ajutor nenotificat. Mai mult, în cele două cadre temporare de criză pentru ajutoarele de stat, care au permis statelor membre să elaboreze rapid măsuri de ajutor de stat și să acorde astfel de ajutoare în cuantumuri fără precedent, s-au identificat deficiențe și în mecanismele de control ale statelor membre, iar Comisia și-a redus monitorizarea ajutoarelor de stat.
”Nu există suficientă transparență cu privire la cine anume beneficiază de ajutoarele de stat, iar abordările diverse ale statelor membre în ceea ce privește acordarea ajutorului de stat compromit funcționarea eficace a pieței interne. Pentru a confirma respectarea normelor privind cumularea în momentul acordării ajutorului, autoritățile din Germania, Franța și Olanda s-au bazat, în mare parte, pe declarațiile pe proprie răspundere ale întreprinderilor”, se arată în raportul Curții de Conturi Europene (CCE).
Ce atâtea verificări…
În statele membre în care mai multe autorități sunt implicate în acordarea ajutorului și nu există un registru central al ajutoarelor de stat, autoritățile naționale au avut dificultăți în a efectua verificări încrucișate ale respectării normelor privind cumularea, e sesizat CCE. Examinând exercițiul de monitorizare din perioada 2022-2023, Curtea a constatat că evaluarea riscurilor efectuată de Comisie era în mare parte documentată necorespunzător.
Pentru cazurile în care autoritățile care au acordat ajutorul se bazaseră pe declarațiile pe proprie răspundere ale întreprinderilor fără a efectua nicio verificare suplimentară pentru a confirma dacă acestea respectau normele privind cumularea sau dacă nu se aflaseră în dificultate de dinainte de criză, Comisia nu a efectuat verificări suplimentare, ci a invitat statele membre să instituie un mecanism prin care să verifice informațiile declarate pe proprie răspundere, a remarcat CCE.
Pe baza analizei sale, Curtea consideră că, în prezent, Comisia nu dispune de date complete și fiabile privind ajutoarele de stat acordate de statele membre și nu s-a asigurat o transparență suficientă cu privire la beneficiarii ajutoarelor de stat.
”Până la sfârșitul anului 2022, Franța raportase Comisiei cheltuieli în valoare de 123,7 miliarde de euro pentru o schemă de garantare pentru Covid-19 aprobată de Comisie, însă, până la sfârșitul anului 2023, sistemul de transparență a ajutoarelor de stat (TAM) conținea beneficiari cărora le-au revenit 337 de milioane de euro, adică mai puțin de 0,4 % din ajutorul în valoare de 100,1 miliarde de euro care făcea obiectul obligațiilor de transparență”, se precizează în raportul Curții de Conturi.
Deficiențe la raportare
În Germania, ministerul federal competent a folosit un proces complex pentru a colecta date privind ajutoarele de stat legate de crize de la autoritățile federale și regionale și de la băncile publice. În timpul auditului său, Curtea a identificat erori de raportare de peste 30 de miliarde de euro, datorate unei proceduri în mare parte manuale de colectare și centralizare a datelor și interpretării incorecte a orientărilor Comisiei privind raportarea.
”Existența mai multor modalități prin care statele membre pot acorda ajutoare de stat întreprinderilor reprezintă un risc pentru funcționarea eficace a pieței interne, deoarece statele membre care dispun de mijloace bugetare mai mari pot cheltui mai mult decât alte state și pot denatura concurența prin acordarea unor ajutoare de stat mai mari în anumite sectoare. Există riscul ca chiar și exceptările temporare să aibă un impact pe termen mai lung asupra concurenței pe piața internă. De asemenea, există riscul ca statele membre să utilizeze cadrul de criză și de tranziție sau alte cadre viitoare pentru a atrage investiții din statele membre care nu acordă ajutoare”, a concluzionat CCE.
Nici dupa 15 ani de aderare nu s- a inteles ca UE este un mozaic de interese condus de nucleu franco- german. Fostele tari socialiste sunt doar pentru resurse, forta de munca si afaceri in folosul acestuia.
Ecscrocii au fost ,ecscrocii mai sânt încă,escroci vor fi cat vor trăi. Să ne ferim de ei, că sânt misei
Pardon. Exista alt nucleu in EU cu interese mai mari decat „nucleul franco-german” nu-i asa?
Ba cred că s-a înțeles, doar că absolut toată clasa politica de la noi este vândută/aservită.
Greu sa vezi nație mai mare de trădători ca pe plaiurile noastre mioritice.
piata de desfacere, sa cumperi gunoiul lor, cu marfuri de calitatea a 2, pentru noi
Ecscrocii au fost ,ecscrocii sânt încă,escroci vor fi cat vor trăi. Să ne ferim de ei, că sânt misei
Ne miram ca suntem slugile lor? Iobagi in propria tara. Macar americanii cand au in interes economic pe aiurea investesc resurse in razboaie de cotropire. Platesc chiar si cu vieti umane si.. nevietile veteranilor. Arogantii astia din UE ne-au cotropit fara sa cheltuiasca. Mai mult, ne mai si umilim in fata lor. Cred nici URSS nu avea atat tupeu nesimtit.
Asta e un bun motiv pentru roexit
Acest gunoi EU are succes pentru ca suntem prea prosti, acceptand orice idiotenie in numele democratiei.
RoExit căci altfel nu vom mai avea nici măcar aer de respirat la liber. Numai așa mai putem poate salva ceva, daca nu ales bukes de noi și Romania.
Și ce împiedică Romania sa fie bogata? Prostia ,lenea și lupsa educației. Și hoția .
Bun răspuns.
Tarile… Romania este o tara? Nu. Este o colonie, cum sa faca ceva fara voia stapanului?
Unde menționați că România a fost pedepsită în vreun fel iar alte țări europene nu?
Cel mai bun ajutor de stat pe care statul român poate să-l dea e să nu ia atâția bani de la români!
Problema e că ajutoarele de stat, mai ales în românia sunt din împrumuturi la bănci și finanțează lenea și hoția.
companiile au fost falimentate de romani nu de ue! administrate de clientela politica care este si incompetenta si isi trage profit din ele! ue nu – ti poate da bani ca sa-i arunci in gauri negre!
S-au înțeles fara îndoiala,doar că nu vor să pună stop falimentarilor,in schimbul citorva ajutoare UE
Sa inteles de mult timo acest lucru. Noi nu am inteles de vreme ce punem la conducerea tari oameni care ne fac doar rau. Se pare ca ne place, poate si un razboi e binevenit. Si ucrainiei au votat ca in film si acum au unul real.
Claudia ti-am zis sa mergi in Coreea de Nord sau mai aproape în Belarus . Acolo e locul tau nu intr-o tara din UE .
Du-te tu în occident
Ieșiți bă din Uniunea Europeană
Nu e nevoie Trebuie doar sa le facem viața grea sa nu știe cum să scape de noi,să ne viseze și noaptea
Nici Ana Pauker și Vasile Luca nu și,-au permis să ne bage în Uniunea Sovietică cum ne-au băgat ăștia În U,E
Du-te tu în occident
Țările vestice au reușit ce a dorit de fapt Germania in anii 40.O economie bazată pe ce pot eu sa fur ,dacă eu nu am nimeni nu trebuie să aibă.Pana la embargo pus Rusiei toate țările vestice se încălzeau cu gaze de la Ruși .Pe urmă prin aplicarea de embargou chipurile au descoperit că nu mai au gaze moca.Cine au gaze fraierii din est dar ce sa vezi alea costă ,mai au și lemn și așa au apărut tot felul de idei economice și ecologice care sa fie aplicate la fraieri .
In Romania nu mai hotărăște nici un guvern se așteaptă directive de la cetru
Cum sa dai ajutor de stat unei firme care este pe minus . Clar acea firma trebuie vanduta. Voi de mai sus nu intelegeti ca ajutorul se da din bani vostri sau ai nostri catre mafiile politice .Este bine ca sau blocat aceste ajutoare.
La conducerea tarii se pun singuri,sau prin rotatie,”una tie…una,doua,trei mie”,cam asa merge treaba pe la noi.”Daca votul nostru ar conta cu adevarat nimeni nu ne.ar mai lasa sa votam.”-Mark Twain
Chiar am dori un referendum pentru ieșirea din UE și NATO
Proștii am devenit cu întrarea în UE
La gara cu ei
La garla cu ei
Roexit