AcasăEconomieTarife vamale și subvenții verzi. Doamna Ursula, cu miloaga la Biden

Tarife vamale și subvenții verzi. Doamna Ursula, cu miloaga la Biden

UE încearcă să-l înduplece pe Joe Biden să elimine tarifele vamale suplimentare impuse de Donald Trump

Uniunea Europeană va încerca săptămâna aceasta să obțină din partea SUA  eliminarea tarifelor suplimentare la metale din epoca Trump și să diminueze impactul negativ al Legii de reducere a inflației  (IRA) și a subvențiilor sale pentru vehiculele electrice.

Vineri, Joe Biden va fi gazdă pentru președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru un summit de o zi menit să arate “unitatea transatlantică în ceea ce privește Ucraina și subiecte economice”, potrivit Reuters.

Subiectele economice înseamnă mai degrabă diviziuni: nu este clar ce va rezolva o  declaraţie comună cu privire la măsurile necesare pentru a răspunde la problema supracapacităţilor mondiale de oţel şi aluminiu precum şi promovarea unei producţii sustenabile.

Washingtonul a cerut Bruxelles-ului să acționeze împotriva producătorilor chinezi de oțel în special, în schimbul evitării reintroducerii tarifelor vamale din epoca Trump pentru oțelul și aluminiul din UE, termenul limită pentru ajungerea la un acord fiind 31 octombrie. Dacă nu, tarife vamale suplimentare la exporturi în valoare de 10 miliarde de dolari între UE şi SUA ar reintra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2024.

Mai multe state UE, care vor trebui să aprobe orice eventual acord, au avertizat săptămâna trecută că orice măsuri trebuie să respecte prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care împiedică impunerea de tarife împotriva unor terţe ţări, cum este China, aşa cum susţine SUA, înainte de o investigaţie care să descopere existenţa unor subvenţii excesive sau practici de dumping.

O altă problemă o reprezintă taxa pe carbon la frontiera UE: nu se potrivește cu abordarea SUA de a promova economia verde cu subvenții uriașe.

Aceste subvenţii, prevăzute în strategia Inflation Reduction Act, au enervat ţările UE pentru că includ anumite cerinţe referitoare la producţia locală. De exemplu, consumatorii americani pot beneficia de scutiri de taxe în valoare de 7.500 de dolari dacă cumpără un automobil electric, dar numai dacă a fost asamblat în America de Nord.

Jumătate din scutirea fiscală depinde de faptul că extracția sau prelucrarea mineralelor critice are loc într-o țară cu care Statele Unite au încheiat un acord de liber schimb.

UE speră că summitul va duce, de asemenea, la un acord privind mineralele critice – cobalt, grafit, litiu, mangan și nichel – care ar fi în beneficiul furnizorilor europeni. Exporturile UE către Statele Unite ale acestor minerale sau ale produselor care le conțin în principal au totalizat 3,5 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari) în 2022, arată datele Eurostat.

 Ursula von der Leyen a fost criticată  de unii europarlamentari, inclusiv germani,  din cauza acțiunilor ecologice radicale – apropiate de linia Biden – și  impunerea agresivă a Green Deal în detrimentul sectorului agricol european.

Greu de crezut că cei  doi oficiali europeni  vor pune condiții Americii într-o întâlnire de o zi. Atât “doamna Ursula”, cât și Michel, se fac că nu pricep ce știe toată lumea: tranziția energetică necesită subvenții colosale, iar Uniunea Europeană nu poate concura cu SUA și cu protecționismul american.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger