AcasăEconomieSute de miliarde de dolari din petrol și gaze! Profiturile companiilor americane...

Sute de miliarde de dolari din petrol și gaze! Profiturile companiilor americane îl sfidează pe Biden ecologistul

Giganții energetici americani raportează câștiguri uriașe în pofida politicilor climatice ale președintelui Joe Biden

Cei mai mari producători de petrol și gaze din SUA aproape că si-au triplat profiturile, în ciuda politicilor ostile ale administrației Biden,  și avertizează că un al doilea mandat ar fi „dezastruos” pentru sector.

Cei mai mari 10 operatori cotați la bursă din țară în funcție de valoare, care vor termina de raportat săptămâna aceasta câștigurile pentru 2023, sunt pe cale să acumuleze un venit net combinat de 313 miliarde de dolari în primii trei ani ai administrației Biden, față de 112 miliarde de dolari în aceeași perioadă sub Donald Trump.

Capitalizarea bursieră colectivă a grupului – care cuprinde ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Hess, Devon Energy, Diamondback Energy și Coterra Energy – a urcat cu 132% în această perioadă, la peste 1,1 mld. dolari, față de o scădere de 12% în primii trei ani ai lui Trump, potrivit Financial Times.

Anul trecut, SUA  a depășit Qatarul și a devenit cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate din lume. În noiembrie, producția de petrol a atins un nivel fără precedent de 13,3 milioane de barili pe zi.

Dar aceste performanțe superioare nu sunt meritul lui Biden. Recenta bonitate a profiturilor a fost determinată în parte de invazia Rusiei în Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la petrol și gaze și expansiunea exporturilor americane. O revenire puternică a cererii globale de energie după șocul  Covid-19 din 2020 a susținut, de asemenea, prețurile. West Texas Intermediate, petrolul de referință al SUA, a avut o medie de aproximativ 80 de dolari pe baril în primii trei ani ai lui Biden, comparativ cu 58 de dolari/baril în timpul lui Trump.

Biden și-a făcut campanie electorală pe cea mai ambițioasă platformă climatică a oricărui președinte american din istorie, promițând să conducă o „tranziție de la petrol”. La preluarea mandatului, a pus în aplicare o serie de politici care au înfuriat industria – de la suspendarea temporară a noilor contracte de închiriere pentru exploatarea combustibililor fosili pe terenurile publice până la distrugerea oleoductului Keystone XL.

În timp ce prețul petrolului a crescut în 2022, președintele a criticat Exxon pentru că a făcut „mai mulți bani decât Dumnezeu”. Anul trecut, administrația a impus restricții severe privind închirierea offshore și, în ianuarie, a pus în pauză acordarea de autorizații pentru noi terminale GNL.

Mike Sommers, directorul executiv al American Petroleum Institute, a declarat că succesul producătorilor de petrol și gaze din ultimii trei ani a avut loc în pofida agendei politice „ostile” a lui Biden, care ar submina securitatea energetică a națiunii.

În această lună, API a dat în judecată administrația Biden pentru decizia sa de a restricționa închirierea offshore, evidențiind o reacție tot mai puternică a industriei împotriva politicilor climatice și energetice.

Trump a făcut din sprijinul pentru industria petrolului și a gazelor naturale o parte esențială a campaniei sale de realegere. Și a promis că va anula o mare parte din legislația climatică a lui Biden dacă va câștiga în noiembrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
262 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger