AcasăEconomieSupraproducția Chinei, auto-vătămare economică

Supraproducția Chinei, auto-vătămare economică

China trebuie să stimuleze consumul intern și să sprijine un ecosistem industrial orientat spre sectorul premium

În ultimele luni, diplomații europeni și-au intensificat plângerile cu privire la supracapacitatea industrială chineză, temându-se că piețele lor vor fi inundate de produse ieftine.

Cu toate acestea, președintele Xi Jinping este acum cel care și-a semnalat nemulțumirea cu privire la deflația prețurilor din China, motivând că afectează marjele de profit ale producătorilor interni. Vorbește despre „concurența dezordonată la prețuri scăzute”. Deși a evitat  facă referire la „supracapacitate”, este totuși o schimbare de ton izbitoare.

China a reușit să domine piețele globale, inundându-le cu produse ieftine în sectoare-cheie precum vehiculele electrice, panourile solare sau oțelul, notează UnHerd. Problema este că această strategie industrială ține din ce în ce mai mult ostatică economia chineză.

Dacă vânzarea la preț de cost sau sub cost devine principalul avantaj competitiv al fiecărei companii, există mai puține stimulente pentru a inova, a îmbunătăți calitatea și a investi în producția avansată.

Probabil, Xi a tolerat supracapacitatea. China avea nevoie să-și  mențină poziția dominantă în lanțurile de aprovizionare mondiale, în ciuda costurilor interne. Dar începe să-și dea seama că prețurile scăzute îi afectează capacitatea de a urca în lanțul valoric.

Întreprinderile  chineze care investesc în tehnologii de înaltă calitate pot avea cel mai mult de suferit într-o cursă spre nivelul inferior. Deși sunt cel mai bine echipate pentru a se impune pe termen lung, vor trebui să plătească un cost ridicat, deoarece reducerea marjelor le încetinește capacitatea de inovare.

Având în vedere că doar 6 % din vânzările de automobile în Europa sunt modele electrice chinezești, iar piața americană este închisă pentru acestea, China, mai degrabă decât Occidentul, este cel mai grav afectată de supraproducție. Ar fi necesar să stimuleze atât cererea internă, cât și să pună capăt subvențiilor  care permit actorilor necompetitivi să supraviețuiască mult mai mult decât ar permite altfel forțele pieței.

Dar ieșirea din această dinamică va lua timp. Stimulentele pentru acapararea cotei de piață cu produse ieftine sunt greu de ignorat pentru orice companie, iar interesele politice locale se vor opune măsurilor dureroase ce ar putea lăsa mulți chinezi fără locuri de muncă.

China trebuie să stimuleze consumul intern și să sprijine un ecosistem industrial orientat spre sectorul  premium. Dincolo de titlurile referitoare la războaiele comerciale, disconfortul lui Xi față de supracapacitate arată că fiecare economie majoră se luptă cu probleme pe care și le-a creat singură.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
90 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger