AcasăEconomie„Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?

„Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?

Extracția de minerale în vulcani este justificată, deoarece multe țări caută resurse vitale pentru economiile lor, pe o piață globală dominată de China

Vulcanii adăpostesc mai mult decât rocă topită. Alături de magmă se află o substanță misterioasă numită saramură magmatică, o supă bogată în minerale care se adună atât sub vulcanii activi, cât și sub cei inactivi. Geologii explorează acum dacă aceste bazine subterane pot fi exploatate pentru a obține litiul, cuprul și cobaltul.

Extracția de minerale în vulcani este justificată, deoarece multe țări caută resurse vitale pentru economiile lor, pe o piață globală dominată de China.

Magma, adăpostită într-o cameră de sub un vulcan, eliberează gaze bogate în metale care se ridică spre suprafața Pământului, relatează Financial Times. Pe măsură ce urcă, presiunea scade; gazele se separă apoi în abur și saramură. Aburul iese din vulcan; saramura, care păstrează majoritatea mineralelor, se adună în roci. Aceste „lentile” de saramură, așa numite datorită formei lor distinctive, tind să se așeze la aproximativ doi până la patru kilometri sub suprafață.

Minereu lichid

Jon Blundy, cercetător la Universitatea Oxford, numește lentilele de saramură magmatică „minereu lichid”. El și colegii săi au estimat că o singură lentilă formată pe parcursul a 10.000 de ani ar putea conține 1,4 megatone de cupru. Echilibrul exact al metalelor prețioase, al metalelor de bază, al litiului și al mineralelor de pământuri rare dizolvate în interior depinde de locația și de tipul de vulcan.

Probele de vapori vulcanici colectate cu ajutorul unei drone, precum și scurgerile sau depozitele vulcanice de la suprafață pot indica metalele care ar putea să se afle în subteran.

Având în vedere că mineralele sunt deja în soluție, saramura necesită mai puțină procesare și creează mai puține deșeuri decât materialul extras din minele terestre.

De exemplu, în cazul exploatării tradiționale a cuprului, aproximativ 99 % din roca concasată reprezintă deșeuri. Litiul este, de asemenea, derivat din depozitele de saramură găsite sub saline în țări precum Chile și Bolivia.

În SUA, gigantul Exxon Mobil forează după litiu în statul Arkansas. Diferite companii explorează conceptul de recuperare a saramurii magmatice în Japonia, Noua Zeelandă și Islanda.

Provocarea inginerească pare imensă: găsirea unor modalități de forare la adâncimi de  4 km în roci fierbinți de până la 400 de grade Celsius; protejarea puțurilor împotriva prăbușirii și a coroziunii cauzate de fluidul foarte acid.

Este un plan îndrăzneț și riscant, dar, având în vedere că 1.500 de vulcani sunt răspândiți pe întreaga planetă și că mineralele esențiale sunt pe cale să se epuizeze, răsplata ar putea fi pe măsura eforturilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger