Liderii Chinei și ai Uniunii Europene se întâlnesc joi la Beijing, în contextul tensiunilor geopolitice.
Confruntările privind economia, comerțul, tehnologia, apărarea și securitatea au fost obișnuite între China și UE, iar divergențele s-au intensificat recent.
De exemplu, UE a impus restricții companiilor chineze care participă la licitațiile publice pentru dispozitive medicale în blocul comunitar, potrivit CNBC. China a anunțat contramăsuri.
Programat inițial să aibă loc la Bruxelles, summitul a fost redus de la două zile la o singură zi – un alt semn al fragilității relațiilor China-UE.
„China și UE au mai multe motive de dispută decât de înțelegere, chiar dacă niciuna dintre părți nu își poate permite să lase relația să se deterioreze mult mai mult, având în vedere perspectivele globale și pozițiile lor economice respective”, a declarat Jörn Fleck, director senior la Centrul Europa din cadrul Atlantic Council.
În opinia lui Emre Peker, analist la Eurasia Group, ”diferențele în mare măsură ireconciliabile dintre UE și China vor limita grav cooperarea potențială, în ciuda interesului reciproc de a contracara unele dintre politicile lui Donald Trump – conduse de măsurile tarifare și unilateralismul SUA”.
UE și China reprezintă împreună aproape 30% din comerțul mondial, potrivit Consiliului European.
„Liderii chinezi ar putea face presiuni asupra omologilor lor europeni cu privire la negocierile comerciale în curs ale UE cu Statele Unite, îndemnându-i să respingă orice măsuri care ar dezavantaja China”, susține Henrietta Levin, senior fellow la Freeman Chair in China Studies.
UE și SUA nu au convenit până în prezent asupra unui cadru comercial, negocierile fiind în desfășurare în timp ce blocul comunitar se confruntă cu un tarif de 30% pentru majoritatea exporturilor sale începând cu 1 august.
Dacă mizele summitului sunt mari, așteptările par scăzute. Într-adevăr, va fi dificil pentru UE să se opună represalilor economice ale Chinei, gestionând în același timp amenințările lui Trump.
„Cel mai bun rezultat posibil este ca negociatorii UE și ai Chinei să fie de acord să continue discuțiile cu privire la tarife, accesul pe piață, subvențiile și supracapacitatea chineză”, a precizat Fleck.
Totuși, Fiala avertizează că „summitul poate cu greu să reseteze ani de tensiuni geopolitice între cele două părți”, deoarece înrăutățirea relațiilor China-UE are motive „structurale și pe termen lung”.