AcasăEconomieSudul Global, noul front al competiției geoeconomice dintre China și UE

Sudul Global, noul front al competiției geoeconomice dintre China și UE

UE se străduiește să contracareze influența crescândă a Chinei în întreaga lume, pe măsură ce Beijingul se dovedește mai agil în furnizarea de investiții în infrastructură pentru țările din sudul lumii.

Uniunea Europeană se străduiește să contracareze influența crescândă a Chinei în întreaga lume, pe măsură ce Beijingul se dovedește mai agil în furnizarea de investiții în infrastructură pentru țările din sudul lumii.

Jutta Urpilainen, comisarul european pentru parteneriate internaționale, a declarat pentru FT că birocrația complexă și condițiile sociale și de mediu atașate finanțării UE au îngreunat strategia de investiții internaționale a blocului.

Inițiativa Belt and Road a Chinei a investit aproape un trilion de euro în 152 de țări între 2013 și jumătatea anului trecut, potrivit think-tank-ului American Enterprise Institute. Cu toate acestea, finanțarea sa anuală a scăzut brusc după ce numărul de împrumutați care nu și-au plătit ratele a început să crească în 2020. China a renegociat sau a anulat aproximativ 78,5 miliarde de dolari din împrumuturi între 2020 și martie 2023.

„China a fost foarte strategică”

„China a fost foarte strategică”, a adăugat Urpilainen. “Dacă călătoriți, de exemplu, în Africa, puteți vedea rezultate tangibile ale cooperării cu China,  fie că este vorba de stadioane de fotbal, căi ferate, porturi sau drumuri.”

Pe de altă parte, proiectul Global Gateway al UE urmărește să mobilizeze investiții de 300 de miliarde de euro în proiecte de infrastructură în țările cu economii în curs de dezvoltate până în 2027. Reunește băncile de dezvoltare ale UE, guvernele naționale și Comisia Europeană, precum și sectorul privat, pentru investiții în infrastructură, minerit și alte sectoare industriale. Până în prezent, a alocat aproximativ 100 de miliarde de euro pentru 225 de proiecte.

UE rămâne blocată în norme de mediu

Noile  norme de mediu ale UE au îngreunat exportul de produse în blocul comunitar și au îndepărtat partenerii comerciali. Printre acestea se numără o lege privind defrișările, care obligă exportatorii a șase produse de bază, printre care se numără cafeaua, uleiul de palmier și cauciucul, să dovedească faptul că acestea nu au fost produse pe terenuri care au fost defrișate recent.

Mai multe guverne din Asia, Africa și America Latină s-au plâns că normele sunt împovărătoare și riscă să distrugă mijloacele de trai a zeci de mii de mici proprietari care nu pot face față procedurilor complicate de certificare, inclusiv geolocalizarea culturilor lor. Comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski și miniștrii agriculturii din 20 de state membre au cerut, de asemenea, suspendarea legii.

În plus, UE a fost criticată deoarece condiționează finanțarea pentru dezvoltare de măsurile luate de țări pentru combaterea migrației, semnând acorduri cu regimurile autocratice din Tunisia și Egipt. Cele două țări sunt rute de tranzit pentru migranții care încearcă să traverseze Mediterana spre Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
549 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger