AcasăEconomieSud-Estul Europei, lovit cel mai puternic de prețurile la electricitate

Sud-Estul Europei, lovit cel mai puternic de prețurile la electricitate

În timp ce Nord-Estul Europei dispune de linii electrice care permit transferul ușor de energie între națiuni, mare parte din Sud-Est este fragmentată și izolată

Pentru proprietarul unui restaurant din Atena, Christos Kapetanakis, chiria a fost întotdeauna mare, dar acum se confruntă cu ceea ce el numește „o a doua chirie”, deoarece facturile tot mai scumpe la electricitate reduc profiturile.

Potrivit Reuters, Kapetanakis plătește între 3.000 și 3.800 de euro pe lună pentru energie, cu 40% mai mult de când Rusia a invadat Ucraina în 2022 și a declanșat o criză energetică europeană. Electricitatea reprezenta 3% din costurile restaurantului, iar acum este mai mult de 15%.

Problema acestui patron a fost repetată pe întreg continentul de când războiul din Ucraina a întrerupt aprovizionarea Europei cu gaz rusesc și a forțat țări precum Grecia să caute alternative mai scumpe.

Însă sud-estul Europei a resimțit impactul mult mai mult decât nord-vestul. Experții spun că această situație se va accentua odată cu venirea iernii și va avea un efect negativ asupra creșterii economice.

În Grecia și Italia, în luna august, energia electrică cu ridicata era de 12 ori mai mare decât în țările nordice și chiar mai mare decât în alte țări din sudul Europei care se confruntau cu vreme caldă.

Începând din 2021, Grecia a cheltuit 11 miliarde de euro pe subvenții în domeniul energiei pentru a încerca să protejeze clienții. În 2022, cheltuielile s-au ridicat la 5,3% din PIB – de departe cele mai mari din UE și duble față de Italia, aflată pe locul al doilea, potrivit companiei de consultanță Enerdata, cu sediul în Franța.

„Creșterea prețurilor la energie are un impact negativ asupra consumului casnic și asupra structurii costurilor pentru industrii, companii aeriene și de transport maritim”, a precizat Nikos Magginas, economist principal la Banca Națională a Greciei.

Lipsa de investiții și de interconexiuni electrice

O mare parte din contrastul dintre Europa de Sud-Est și vecinii săi se reduce la investiții. În timp ce Nord-Estul dispune de linii electrice care permit transferul ușor de energie între națiuni, mare parte din Sud-Est este fragmentată și izolată.

Stocarea energiei, care devine din ce în ce mai importantă în țările din nordul Europei, este inexistentă în unele părți din Sud-Est. Germania are 1 668 de megawați (MW) de capacitate de stocare la scară largă, față de niciunul în Grecia continentală, arată datele LCP Delta, o companie de consultanță în domeniul energiei electrice cu sediul la Edinburgh.

„Europa de Sud-Est și Balcanii sunt lipsite de interconexiuni electrice. Ori de câte ori există o penurie de energie, iar producția de energie regenerabilă este scăzută, se luptă să importe volumele necesare”, subliniză Henning Gloystein, șeful departamentului de energie, climă și resurse din cadrul Eurasia Group. ”Fără investiții, prețurile la electricitate vor rămâne ridicate.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
560 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cele 15-16 pachete de sanctiuni(le-am uitat numarul) contra Rusiei lovesc mai mult in europeni si nu numai, numai in Rusia NU.
    Rusia a supravietuit si pe vremea lui Napoleon, si pe vremea lui Hitler si pe vremea lui Biden si a Ursulei si va supravietui pe vremea oricui.
    O arata istoria.
    Cei care nu inteleg asta o dau in bara.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger