AcasăEconomieSuceală: Occidentul nu se mai simte amenințat de China și Rusia

Suceală: Occidentul nu se mai simte amenințat de China și Rusia

Preocuparea publicului occidental se îndreaptă acum către migrația în masă și islamul radical

China și Rusia sunt considerate mai puțin amenințătoare pentru populația occidentală decât în urmă cu un an, în timp ce preocuparea publicului se îndreaptă către alte riscuri: migrația în masă și islamul radical.

Percepția riscurilor tradiționale de securitate a scăzut din 2022, anul în care Rusia a invadat Ucraina, arată rezultatele sondajului Munich Security Index 2024.

Constatările indică o neconcordanță între sentimentul public și politică, în contextul în care liderii mondiali se întâlnesc la sfârșitul acestei săptămâni la Conferința de Securitate de la Munchen pentru a discuta despre ceea ce organizatorii au numit o „tendință descendentă geopolitică,  marcată de o creștere a tensiunilor și a incertitudinii economice”.

Pe primul loc pe ordinea de zi se vor afla războaiele în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina și dintre Israel și Hamas, precum și extinderea NATO și o potențială revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

Cu toate acestea, opinia publică a fost în mare parte aliniată în ceea ce privește riscurile economice și geopolitice pe termen mediu, majoritatea respondenților din țările occidentale fiind de părere că China și alte puteri din Sudul global vor deveni mai puternice în următorul deceniu, în timp ce puterile occidentale vor stagna sau vor scădea.

În cadrul sondajului efectuat pe un eșantion de 12.000 de persoane din țările G7, Brazilia, India, China și Africa de Sud, puțini respondenți occidentali au crezut că țara lor va fi mai sigură și mai bogată peste 10 ani. În schimb, majoritatea celor din economiile emergente credeau că vor avea o situație mai bună din punct de vedere financiar și politic.

În timp ce Rusia s-a clasat pe primul loc în topul amenințărilor pentru țările G7 anul trecut, majoritatea acelor riscuri percepute s-au estompat de atunci.

Doar cetățenii din Marea Britanie și Japonia mai consideră în acest an că Moscova reprezintă un risc de top, în timp ce Germania și Italia au înregistrat o diminuare semnificativă a îngrijorărilor. Printre acestea s-au numărat și diminuarea îngrijorărilor legate de riscurile de conflict nuclear și de întreruperi ale aprovizionării cu energie.

China a fost văzută mai favorabil anul acesta decât în 2023 de cinci dintre țările G7, cu excepția Canadei și a Japoniei. Totuși, este de remarcat faptul că respondenții chinezi au considerat toate țările, cu excepția Rusiei și a Belarusului, ca fiind mai amenințătoare acum decât înainte. De asemenea, China fost singura țară care a numit SUA ca fiind o amenințare.

Percepțiile privind riscurile netradiționale au crescut în toate țările, oamenii exprimându-și îngrijorarea cu privire la riscurile de migrație în masă ca urmare a războaielor și la crima organizată.

Amenințarea reprezentată de islamul radical a înregistrat, o creștere semnificativă  în principal în Europa și America de Nord și a fost probabil o consecință a războiului dintre Israel și Hamas.

Între timp, problemele de securitate cibernetică s-au clasat pe primul loc în topul riscurilor în China și în SUA, în condițiile în care ambele țări își intensifică restricțiile una față de cealaltă în cursa pentru dominația tehnologică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
802 afisari

2 COMENTARII

  1. Se pare ca publicul nu se mai duce dupa semnalele politicienilor si ale presei. A inceput sa vada adevaratul pericol si politicienii si media raman sa latre la luna.
    Nimeni nu mai vrea sa lupte in razboaie pentru politicieni si stapanii lor, Elita financiara circumcisa.

  2. ” în timp ce preocuparea publicului se îndreaptă către alte riscuri: migrația în masă și islamul radical.”
    Acum s-a trezit Occidentul ? Cand sunt in orasele europene cartiere intregi in care nici politia si armata nu au curaj sa intre ? Jumatati de orase pline de corturari in care nu exista nicio lege a statului respectiv ci se aplica doar Sharia ? Orase in care numarul moscheilor au depasit de mult numarul bisericilor ? Orase in care esti huiduit, scuipat si batut daca intri fara burka sau imbracata in fusta sau daca ai pielea alba si parul blond ? Vizitati Londra si o sa ajungeti la concluzia ca sunteti in Bangladesh sau in Pakistan. Asta mai in centru, ca pe la periferii e mai jale, Afghanistan taliban si Iran Irak cat cuprinde. Rar mai vezi englezi 100%. Occidentul in frunte cu frau Merkel nu s-au prins ca asta e o Cruciada pe dos ci doar Jihadul islamic gata sa se declanseze la un semnal. Au umplut Europa toata cu mii de corturari analfabeti si salbatici care in vecii vecilor nu se vor adapta civilizatiei pentru ca nu vor, ei vor sa schimbe civilizatia si sa traiasca dupa legile lor pagane si barbare si sa-i termine de tot pe crestini. Si vin in continuare in valuri, valuri.
    Cam tarziu baieti ati devenit ingrijorati de subiectul asta, cam tarziu din pacate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger