Cauta

SUA și China sunt implicate în mai mult decât un război comercial

Comerțul este doar un aspect al unui război mult mai amplu, în care niciuna dintre părți nu are în vedere un armistițiu

Titlurile despre discordia actuală dintre Statele Unite și China vorbesc doar despre războiul comercial. Negocierile de la Geneva au condus la un „armistițiu” de 90 de zile.

Din păcate, comerțul este doar un aspect al unui război mult mai amplu, în care niciuna dintre părți nu are în vedere un armistițiu.

Șeful grupului chinez BGI înțelege mai bine realitatea: „Mulți oameni vorbesc despre războaie financiare și comerciale, dar cea mai mortală bătălie este războiul tehnologic”.

Un război între sisteme, atât economice, cât și politice și ideologice, notează The Spectator. Între valorile Partidului Comunist Chinez (PCC) și cele ale Americii.

PCC „luptă” împotriva „forțelor străine ostile”. Președintele Xi Jinping repetă tema amenințării din partea forțelor occidentale anti-China. Recent, People’s Daily a reiterat faptul că SUA a încercat tot timpul să limiteze și să suprime ascensiunea Chinei.

Administrația Trump nu dorește să vadă PCC realizând „al doilea obiectiv centenar”, a cărui traducere din limbajul partidului ar fi: „China ca superputere a lumii, iar guvernanța globală să sprijine interesele și valorile Chinei”.

Dacă știința și tehnologia sunt principalele arme în această luptă geopolitică și ideologică, frontul este Sudul Global, un concept în care se situează PCC, remodelând geografia și economia în funcție de imperativele propagandei. Xi atacă în mod explicit occidentalizarea ca fiind calea spre dezvoltare. Și promovează  ”modernizarea chineză”.

Pentru țările terțe, neutralitatea în acest război nu poate fi o opțiune. În februarie, Casa Albă a publicat America First Investment Policy.

Două paragrafe puțin observate vorbesc despre restricțiile privind accesul investitorilor străini, care sunt legate de  ”practicile de investiții și de achiziție de tehnologie ale Chinei”, precum și de „cerințele ca investitorii străini specificați să evite parteneriatele cu adversarii Statelor Unite”.

În aprilie, președintele Comisiei federale pentru comunicații, Brendan Carr, a declarat că Europa va trebui să aleagă între SUA și China.

Strategia PCC ”Made in China 2025” arată o tendință clară: gigantul asiatic urmărește simultan autonomia și dominația globală în toate sectoarele critice.

Statele Unite au răspuns cu protecționismul. Trump se vrea un președinte tranzacționist, dar, la fel ca predecesorii săi, are obiectivul de a menține hegemonia americană.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version