AcasăEconomieSUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?

SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?

Nu este clar dacă noile tarife vamale impuse de administrația Biden vor însemna decuplarea de China sau un nou război comercial

Anul trecut, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a susținut într-un discurs că SUA nu încearcă să se decupleze de China, deoarece  o „separare completă” a economiilor ar fi „dezastruoasă” pentru ambele țări.

Ulterior, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a împrumutat o frază de la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunând că SUA urmărește o politică de „de-risc” și nu de decuplare. Retorica a fost concepută pentru a respinge criticile Beijingului potrivit cărora Washingtonul ar fi luat măsuri, cum ar fi controlul exporturilor de tehnologie, pentru a limita ascensiunea Chinei.

Casa Albă a  vrut ca China să înțeleagă că SUA vor continua să ia măsuri pentru a proteja securitatea națională și economică, potrivit Financial Times. Relația tensionată a fost din nou în centrul atenției săptămâna trecută, când Joe Biden a majorat brusc tarifele la importurile de vehicule electrice chinezești și alte produse energetice „curate”.

Beijingul l-a acuzat pe Biden că și-a încălcat promisiunea de „a nu căuta decuplarea de China”, în timp ce criticii l-au acuzat că se adresează muncitorilor din state precum Pennsylvania și Michigan – câmpuri de luptă electorală critice în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Alții au întrebat dacă președintele democrat folosește tarifele ca armă în încercarea de a părea mai dur cu China decât Donald Trump, rivalul său republican care a lansat un război comercial împotriva Chinei în 2018 și a promis recent că va lovi toate importurile acestei țări în SUA cu o taxă de 60%.

De-risking acoperă orice

În timp ce experții de la Washington au dezbătut meritele utilizării tarifelor pentru a proteja industria americană, puțini au considerat că măsurile recente reprezintă fie o „decuplare”, fie că marchează declanșarea unui nou război comercial.

Emily Kilcrease, expert în comerț la centrul de reflecție Center for a New American Security, a declarat că taxele mai mari anunțate luni pentru vehiculele electrice și baterii înseamnă o „intensificare a agendei de reducere a riscurilor”.

De-risking este un termen care acoperă orice, de la reducerea amenințărilor la adresa securității din partea Beijingului la diversificarea dependenței SUA de lanțurile de aprovizionare chinezești.

Decuplarea „strategică”

Biden a vizat sectoarele aflate în centrul competiției dintre SUA și China, dar a adăugat un “factor de noutate” cu tarifele, explică Kilcrease.  Cu toate acestea, „instrumentele politice implicite, cum ar fi controlul exporturilor, sunt complet ineficiente în domeniile tehnologice în care China are deja capacități semnificative și supracapacitate în unele cazuri”.

Clete Willems, un fost oficial comercial al Casei Albe în administrația Trump, a avut un termen diferit, care a reflectat concentrarea noilor măsuri asupra anumitor sectoare. „Juxtapunerea dintre decuplarea completă și de-risc este o diferență prea mare. Aceasta este o decuplare strategică”.

În urma unei revizuiri statutare a tarifelor pe care Trump le-a impus asupra unor bunuri chinezești în valoare de 300 de miliarde de dolari în timpul războiului său comercial, Biden – care criticase tarifele atunci când au fost introduse – a menținut taxele în vigoare, dar le-a adăugat pe cele privind produsele energetice.

Emily Benson, analist comercial la think-tank-ul Center for Strategic and International Studies, susține că este important să se analizeze fiecare produs vizat de noul regim tarifar al lui Biden.

Descurajarea importurilor de vehicule electrice, de exemplu, nu a fost un exemplu de decuplare, având în vedere că sectorul auto chinez și economia SUA „nu au fost, pentru început, interconectate în mod semnificativ”.

De asemenea, dublarea tarifului pentru semiconductorii chinezi la 50% ar avea un impact limitat, deoarece SUA importă puține cipuri. În schimb, orice vizare a produselor finite care includ cipuri ar marca o nouă mișcare de decuplare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor