AcasăEconomieSUA se înțeleg cu un dușman pentru a ieftini petrolul

SUA se înțeleg cu un dușman pentru a ieftini petrolul

Prețul aurului negru a scăzut în condițiile în care Statele Unite au relaxat sancțiunile impuse Venezuelei, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare cauzate de războiul din Israel

Prețul petrolului a scăzut joi, după ce a crescut cu aproximativ 2% în ziua precedentă, în condițiile în care SUA au relaxat sancțiunile impuse Venezuelei, membră OPEC, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare cauzate de războiul din Israel.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 1,85% mai puțin, la 89,81 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, era în scădere cu 1,61%, la 86,90 dolari pe baril.

Miercuri, Brent-ul s-a stabilit cu 1,78% mai sus, la 91,50 dolari pe baril, în timp ce WTI a crescut cu 1,92%, la 88,32 dolari.

Potrivit The National, Departamentul Trezoreriei SUA a emis o licență generală pe șase luni care a autorizat temporar tranzacțiile care implică sectorul petrolului și gazelor din Venezuela, după ce s-a ajuns la un acord între guvern și opoziția politică a țării pentru a asigura alegeri corecte anul viitor.

Dacă sancțiunile vor fi ridicate, producția de petrol venezuelean ar putea crește începând cu 2024, chiar dacă este îngreunată de lipsa prelungită a investițiilor din industrie.

Săptămâna trecută, Agenția Internațională a Energiei și-a majorat prognoza privind cererea de țiței pentru acest an la 2,3 milioane de bpd, de la o estimare anterioară de 2,2 milioane de bpd, citând o creștere „dinamică” în China, India și Brazilia.

Piața petrolului a fost tensionată din cauza reducerilor de producție OPEC+ și a reducerilor de ofertă de 1,3 milioane bpd combinate de către Arabia Saudită și Rusia.

Brent a crescut cu aproximativ 8% de când Hamas, grupul militant care conduce Gaza, a lansat un atac fără precedent asupra Israelului pe 7 octombrie.

Între timp, stocurile de țiței din SUA, un indicator al cererii de combustibil, au scăzut cu 4,5 milioane de barili în săptămâna care s-a încheiat pe 13 octombrie, potrivit US Energy Information Administration.

Pe piețele mondiale de mărfuri, costul unui baril de țiței este acum cu aproximativ 10% mai mare decât era înainte de atacul Hamas.

Un conflict regional mai larg în care Libanul, Egiptul și Siria, precum și alte state arabe să fie implicate, ar crește prețul petrolului chiar la  150 de dolari pe baril, trimițând inflația înapoi la două cifre în SUA și Europa.

Ralaxarea sancțiunilor impuse Venezuelei vine în contextul unui efort al Statelor Unite de a se apropia de Arabia Saudită – cel mai mare exportator de petrol din lume și pivotul OPEC – pentru a micșora prețul barilului și a asigura aprovizionarea.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
26.836 afisari

7 COMENTARII

  1. pretzu creshte,pretzu scade
    (parca a scris Eminescu asa)

    -conteaza doar TRENDUL:
    ce va fi va fi!

  2. Cu doua războaie și tot nu trece de 100 de dolari. Energia verde își spune cuvântul.

  3. Cu ce drept impune corporatia USA sanctiuni Venezuelei? N-ar putea sa mai stea dracului si pe la casele lor, in frunte cu moșul asta basinos? Siktir!

  4. Putache, vezi că ești depășit de vremuri. Iar dacă ești neam de manivela, știrea ar trebui sa te bucure. O sa ai bani să-ți plimbi curul de pe umeri. Sictir !!!

  5. Șerpii americani se comportă ca șiretele vulpi.Cand nu le convine ceva aplică sancțiuni când au nevoie și urmăresc ceva se gudură că și cu–le până obțin după care nu te mai cunosc.Spurcata nație!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger