AcasăEconomieTarifele carbonului la frontieră. UE se pune rău cu partenerii comerciali

Tarifele carbonului la frontieră. UE se pune rău cu partenerii comerciali

Neutralitatea climatică se lasă cu taxe pentru bunuri importate

În ambiția de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic, Uniunea Europeană va impune tarife la emisiile de CO2 pentru oțel, ciment și alte bunuri importate. Măsura provoacă nemulțumire în rândul partenerilor comerciali.

Începând de duminică – când a început prima fază a așa-numitului mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de carbon(CBAM), importatorii din șase industrii cu emisii mari de carbon vor trebui să înceapă să raporteze emisiile.

„Va avea implicații strategice și financiare pentru întreprinderile din întreaga lume”, a declarat Tim Figures, expert senior la Boston Consulting Group. „Ziua de duminică este doar începutul unui proces de lungă durată, dar chiar dacă unele companii nu sunt afectate imediat, ele ar putea fi afectate într-o etapă ulterioară, deoarece UE are opțiunea de a include mai multe industrii.”

Mecanismul s-a confruntat deja cu reacții de respingere din partea principalilor parteneri comerciali ai UE, inclusiv Rusia și China, care susțin că acesta subminează principiile comerțului liber. De asemenea, a contribuit la tensiunile comerciale dintre UE și SUA, administrația Biden solicitând la începutul acestui an ca exporturile americane de oțel și aluminiu să fie exceptate.

UE nu va începe să colecteze această taxă la graniţe înainte de 2026. Duminică, însă, marchează începutul fazei iniţiale a CBAM, când importatorii din UE vor trebui să raporteze emisiile de gaze cu efect de seră generate în timpul producţiei importurilor de fier, oţel, aluminiu, ciment, electricitate, îngrăşăminte şi hidrogen.

În cadrul celei de-a doua etape, care începe din ianuarie 2026, companiile vor fi obligate să plătească o taxă treptat, în conformitate cu prețurile de pe piața de carbon a UE.

Ideea de a stabili un preț pentru emisiile de la frontiera europeană a fost vehiculată în ultimele două decenii, dar abia anul acesta Bruxelles-ul a adoptat o lege care impune această taxă ca parte a ambițiosului său pachet de măsuri ecologice.

UE are obiectivul obligatoriu de a reduce în acest deceniu emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelul înregistrat în 1990 și de a atinge neutralitatea climatică până la mijlocul secolului.

Dar blocul comunitar mai are încă mult de lucru pentru ca mecanismul să funcționeze fără probleme, de la asigurarea supravegherii conformității în statele membre până la introducerea unor norme tehnice mai detaliate. Și se va confrunta cu provocări juridice în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și cu dispute cu partenerii comerciali.

Els Brouwers, director pentru energie, climă și afaceri economice la Essenscia, grupul de lobby al industriei chimice belgiene, a descris mecanismul ca fiind o „sarcină administrativă uriașă pentru importatorii din UE”. Companiile au „o mulțime de întrebări” cu privire la modul în care vor fi protejate exporturile lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
303 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger