Cauta

Strategia OPEC+ pentru 2023, propteaua inflației?

După ce a redus producția,  declanșând un atac politic din partea Washingtonului, cartelul petrolier OPEC+, condus de Arabia Saudită și Rusia, joacă un plan de noroc în acest an: dacă își greșește calculele cererii și ofertei, riscă să provoace prețuri mai mari la energie într-o lume care încă se luptă cu o inflație ridicată.

Prețurile țițeiului Brent, referința globală, și-au revenit deja de la minimele din decembrie. După ce Rusia a anunțat săptămâna trecută că își reduce producția de petrol cu ​​5% – sau aproximativ 500.000 de barili pe zi – ca răspuns la sancțiunile occidentale, cotațiile au crescut la peste 85 de dolari pe baril.

Ca o măsură imediată, OPEC+ a decis să nu completeze reducerea din Rusia. Dacă consecința acestei abordări  va duce prețurile petrolului în creștere în acest an, poate până la la 100 de dolari pe baril, este un rezultat de care grupul pare să fie mulțumit.

Prioritatea, în special în Arabia Saudită, este de a proteja veniturile din petrol. Asta înseamnă să pui regatul pe primul loc, iar restul pe locul doi.

Strategia  contează și dincolo de piața petrolului. Dacă cartelul rămâne în urma curbei cererii, ar putea însemna prețuri la energie mai mari decât se aștepta, punând pe picior greșit băncile centrale care luptă împotriva inflației. Acest lucru, la rândul său, ar putea însemna rate ale dobânzii mai mari și repercusiuni asupra a tot ceea ce se întâmplă în lumea financiară, de la obligațiuni, la acțiuni și imobiliare.

Oare OPEC+ va rămâne cu adevărat în așteptare pentru tot anul? Deocamdată, oficialilor le este ușor să spună că vor menține producția la același nivel în următoarele luni.

Țițeiul Brent la 85 de dolari pe baril nu a declanșat nicio plângere din partea națiunilor consumatoare. Dar presiunea asupra grupului s-ar intensifica dacă prețul petrolului ar urca peste 90 de dolari pe baril. Încă 10% în plus, ceea ce ar duce Brent-ul aproape de 100 de dolari, ar declanșa alarma în SUA și Europa.

În privat, oficialii OPEC+ recunosc că economia globală este într-o formă mai bună decât în urmă cu patru luni, când au redus producția în fața unei scăderi anticipate a cererii. Fondul Monetar Internațional preconizează acum o expansiune de 2,9% în acest an, față de o prognoză de 2,7% în octombrie.

Dar piața petrolului este imprevizibilă – sau mai degrabă mânată de interese. Chiar și după reducerea producției rusești, este probabil ca stocurile să crească în următoarele câteva luni, înainte ca tendința să se inverseze în a doua jumătate a anului.

Următoarea reuniune ministerială OPEC+ este programată pentru începutul lunii iunie. Va avea cartelul suficiente date până atunci pentru a crește producția dacă prețurile petrolului vor continua să urce?

Deocamdată, oficialii petroliști regionali din Orientul Mijlociu ar dori să aștepte cel puțin până în trimestrul al treilea înainte de a acționa. Asta înseamnă că orice cantitate ar ajunge abia la sfârșitul anului. Alții exclud orice majorare a producției în 2023. O strategie ce implică riscuri inflaționiste.

 

 

Ultimele stiri

  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • Exit mobile version