Sindicatele din industria de apărare vor să dea în judecată statul român pentru distrugerea deliberată a celei mai importante societăți de producție armament din România. Este vorba despre Uzina Automecanica Moreni, specializată în vehicule blindate de luptă, sabotată și jefuită sistematic de către cei aflați la conducerea statului, care au comis un act de trădare a interesului național.
Președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA), Constantin Bucuroiu, a contactat deja o casă de avocatură importantă pentru a iniția un proces împotriva statului român. Acuzația este de distrugere deliberată a ”perlei” industriei de apărare românești, Uzina Automecanica Moreni, care a fost jefuită și devalizată chiar de către reprezentanții statului român.
De la un exportator de produse militare în toată lumea, uzina a ajuns acum să fie înglodată în datorii, dobânzi și penalități la stat. Mai mult, orice încercare de revenire pe piață, cu produse extrem de competitive și calitative, a fost sabotată direct de aceeași reprezentanți ai statului român, care au preferat să favorizeze companii străine, prin deturnarea comenzilor și prin importuri deșănțate, pe sute de miliarde de dolari.
”După Revoluție, Uzina Automecanica Moreni a mers foarte bine circa 3-4 ani, deoarece avea o comandă în desfășurare de 93de transportoare 8X8 pentru Armata Română. În 1994, uzina și-a îmbunătățit portofoliul de produse cu transportorul blindat 6X6, care era noutate în România. Pentru acest transportor s-a făcut o asociere cu o firmă din Turcia pentru producția atât pentru Armata Română, cât și pentru Armata Turcă. S-au produs primele 6 bucăți pe care le-a cumpărat Armata Turcă, urmând să se producă alte 25 de transportoare pentru Armata Română. Partea română nu a mai vrut să achiziționeze și atunci proiectul transportorului 6×6 a fost îngropat”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.
Furt organizat
Norocul care a salvat Automecanica până în 2000 a fost un produs 4X4 de tip ARO blindat, AB100, și 1.350 de mașini au fost produse pentru Armata Algeriană și pentru Ministerul de Interne din Algeria. În 2002 însă, uzina a primit lovitura de grație din partea Guvernului României. Societatea a fost divizată, cu încălcarea legii, pentru că divizarea în industria de apărare se putea face doar dacă avea datorii mari la stat și nu putea să le plătească, ori Automecanica nu avea datorii.
Divizarea a însemnat că 17 ha din 34 ha au fost luate de la Automecanica Moreni, cu clădiri și utilaje, fără ca societatea să primească ceva în schimb. Practic, uzina a fost delapidată de 50% din total patrimoniu, care a constat în 40.000 tone oțel special, forjă nouă, secție de presaj cu prese până la 2000t/f, galvanizare, tratamente termice, centrală termică, atelier bobinaj, atelier încărcat baterii transportor și depozite, în valoare de miliarde de lei. Toate acestea au fost trecute la Consiliul Județean Dâmbovița, care a creat un parc industrial. La cine au ajuns utilajele și bunurile de miliarde de lei, nu se știe, însă organele de anchetă ar trebui să cerceteze. Din acel moment, a început dezastrul dezastrului. De la 4.150 de angajați, s-a ajuns la 300, iar uzina a rămas descoperită din punctul de vedere al contractelor, pe care nu a mai putut să le onoreze.
”Furtul acesta a provocat un mare gol și în cercetare-dezvoltare, pentru că nu am mai putut să ne facem programe proprii, ca să putem să venim cu ceva nou pe piață, dat fiind că am fost lăsați fără baza materială”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.
Sabotaj peste sabotaj
Sindicaliștii ne spun că a mai existat o izbucnire de orgoliu la Automecanica Moreni, când specialiștii de acolo au proiectat SAUR 2, un transportor blindat submersibil românesc, mult îmbunătățit. Pentru teritoriul României, era un transportor extraordinar și foarte prezent în atenția unor țări, care au vrut să-l cumpere, printre care Columbia și Malaezia. Toți însă au pus întrebarea dacă Armata Română îl are în dotare. Deși transportorul era omologat cu Armata Română, MApN a refuzat să-l achiziționeze, și atunci s-au retras și celelalte țări.
”A fost un act de sabotaj al Uzinei Automecanica Moreni, efectuat chiar de către autoritățile române. Mai mult, în 2017, am făcut o societate mixtă cu Rheinmetall și urma să fim finanțați de MApN pentru programul Agilis, acel transportator 8X8. A trebuit să renunțăm la asociere, pentru că Armata Română la momentul respectiv nu a dat bani pentru acest program”, a afirmat Constantin Bucuroiu.
Au distrus tot
În prezent, Automecanica Moreni are datorii, penalități și dobânzi la stat, care au crescut vertiginos. Pentru că statul nu iartă, susțin sindicaliștii. ”Statul ne-a terminat, statul ne-a furat totul și tot statul ne bagă majorări și penalități an de an. Același stat, care a fost decis să distrugă întreaga industrie, a pus la societățile din industria de apărare numai directori numiți politic. Dacă uzina aceasta mai este încă pe picioare este datorită oamenilor care lucrează aici, care au stat în spatele sindicatului, deciși să nu se dea bătuți și să lupte până la capăt. Ni s-a luat până și contractual pentru sudura carcasei pentru Piranha, pe care trebuia să o efectuăm la Automecanica Moreni, fiind specializați în așa ceva. Dar ministrul de atunci, Florin Spătaru, care fusese director resurse umane la Damen, a decis să dea lucrarea olandezilor de la Damen. Astăzi, Automecanica Moreni nu mai produce nimic, ci face doar mentenanță pentru MApN, dar și asta pe baza comenzilor anemice de la armată”, ne-a mai declarat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.