AcasăEconomieStagflația bate la ușa celei mai mari economii din lume?

Stagflația bate la ușa celei mai mari economii din lume?

Cel mai rău rezultat pentru economia SUA va fi un scenariu de stagflație, în care inflația continuă să crească, dar creșterea încetinește pe fondul unui șomaj ridicat.

Economia SUA ar putea cunoaște o „aterizare dură”, potrivit influentului director al băncii JP Mogran, Jamie Dimon.

Vorbind la JPMorgan Global China Summit din Shanghai, Dimon a precizat  că cel mai rău rezultat pentru economia americană va fi un scenariu de stagflație, în care inflația continuă să crească, dar creșterea încetinește pe fondul unui șomaj ridicat.

„Mă uit la gama de rezultate și, din nou, cel mai rău rezultat pentru noi toți este ceea ce numiți stagflație, rate mai mari, recesiune. Asta înseamnă că profiturile corporative vor scădea”.

Deși “consumatorul american este încă într-o formă bună, economia alunecă în recesiune”. Dimpotrivă, mulți analiști susțin că economia Americii este pe creștere. Însă Dimon a subliniat inflația persistentă și scăderea veniturilor gospodăriilor.

Procesele-verbale ale ședinței Fed din luna mai, publicate miercuri, au arătat că bancherii centrali au devenit mai îngrijorați de inflație, membrii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă indicând că nu au încredere să relaxeze politica monetară și să reducă ratele dobânzilor.

Rezerva Federală a preconizat trei reduceri de un sfert de procent pe parcursul acestui an, dar numai dacă piața o va permite, potrivit CNBC. Întrebat despre perspectiva și momentul reducerilor de rate, Dimon a declarat că „așteptările nu sunt întotdeauna corecte”.

Cifra cu ghinion

În februarie, economistul David Rosenberg a estimat că Statele Unite au o probabilitate de recesiune de 85% – cea mai mare de la criza financiară din 2008. Rosenberg s-a bazat pe modelul National Bureau of Economic Research: indici ai condițiilor financiare, rata serviciului datoriei, diferențele de curs valutar și nivelul curbei randamentului.

Și a declarat că acest model economic are „superioritate” față de alte modele datorită faptului că, din 1999, a fost capabil să avertizeze la timp asupra recesiunilor fără a emite “semnale false”.

În SUA au existat 13 cazuri de stagflație începând cu 1950, conform unei analize efectuate de compania de servicii financiare Wells Fargo.

Lecțiile pot fi trase din anii 1970, un deceniu adesea citat ca exemplu de precauție. În acea epocă, un ciclu de creștere scăzută și inflație de două cifre s-a încheiat abia după ce Fed a trimis ratele dobânzilor la un nivel foarte ridicat, ducând SUA în recesiune. Când au apărut primele probleme, volatilitatea a dus la scăderea piețelor bursiere.

Însuși Dimon –  printre alte voci proeminente de pe Wall Street ce avertizează în legătură cu stagflația în acest moment – a făcut referiri frecvente la anii 1970 ca motiv pentru care piețele nu ar trebui să se simtă “prea confortabil cu economia actuală”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
850 afisari

3 COMENTARII

  1. stagflatia nu e atat de rea:
    -„ceresterea economica anuala” trebuie sa fie 0,00%, pe motiv de echilibru
    -shomeroii ies pana la urma din plata- nu mai e nevoie de import de coloratzi
    -scad incasarile corporatiilor -doar o simpla concurentza intre ele
    -inflatia?
    puse la loc cele 4 zerouri shutite de Manole,
    rabinu Manole.

  2. Gimi Demonul[cam asa se traduce -nu?] viseaza ca SUA or sa aterizeze usor pe o stagflație, dar realitatea este ca economia SUA este pe cale de evaporare, nu mai are unitati productive, doar cele de armament greu de vandut ca nici romanii nu mai au bani. Nici Finantele nu mai produc Profit caci traficul Dollarului s-a limitat si va fi si mai mult redus, iar mare bomba este tzunami-ul de valuta care e va intoarce acasa nefiind traficat in afara. Valul tzunamiului va fi inalt caci SUA a tiparit incontinuu, fara oprire si fara responsabilitate. Visul Demonului este doar un vis.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger