O evoluție alarmantă către protecționism riscă să deraieze redresarea economică globală, în timp ce cursa prezidențială din SUA intră în ultimele zile.
Vorbind în marja reuniunilor anuale ale FMI și Băncii Mondiale de la Washington din această săptămână, oficialii și-au exprimat ușurarea față de semnele că economia mondială este pe cale să aterizeze ușor, evitând recesiunea după cea mai gravă perioadă de inflație din ultima generație.
Cu toate acestea, ei au avertizat că riscurile politice tot mai mari din SUA și din alte țări amenință perspectivele. „Orice nouă încercare de a inversa globalizarea și de a se retrage în protecționism ar fi alarmantă”, a declarat Agustin Carstens, director general al Băncii Reglementelor Internaționale, pentru Financial Times.
Klaas Knot, șeful băncii centrale olandeze și președinte al Consiliului pentru stabilitate financiară, vede „un anumit risc de corecție a prețurilor” pe anumite piețe, având în vedere „contrastul” dintre riscurile geopolitice în creștere și evaluările actuale.
Donald Trump, Tariff Man
Unii responsabili se tem că ordinea globală, bazată pe reguli, întruchipată de instituțiile de la Bretton Woods – care în acest an împlinesc 80 de ani – riscă să fie răsturnată. Cu Donald Trump și Kamala Harris la egalitate în sondaje, cea mai mare economie a lumii ar putea suferi anul viitor o schimbare dramatică de politică.
Trump s-a angajat să impună tarife generale de 20 % partenerilor Americii, precum și o taxă de 60 % asupra importurilor chinezești, urmărind în același timp reduceri fiscale radicale.
FMI a încercat să cuantifice pagubele pe care le-ar provoca un război comercial de tip tit-for-tat, care ar implica tarife impuse de SUA, Europa și China. A estimat că economia globală va crește cu 3,2 % în acest an și anul viitor, însă taxele generalizate, reducerea migrației și creșterea costurilor de împrumut ar putea afecta producția cu 0,8 % în 2025 și cu încă 1,3 % în 2026.
Economiștii de la Morgan Stanley se așteaptă ca planul tarifar al lui Trump să tragă în jos creșterea PIB-ului real cu 1,4 % pentru SUA, în timp ce va scumpi prețurile de consum cu 0,9 %.
Neliniștea cu privire la perspective a apărut în pofida optimismului mai larg manifestat la reuniunile anuale cu privire la reușita globală de a învinge inflația după cel mai grav șoc din ultimele decenii. Băncile centrale sunt acum angajate în faza inițială a ciclurilor lor de relaxare, dezbătând cât de repede să reducă ratele dobânzilor.
Economia globală este „în pericol de a rămâne blocată pe o traiectorie de creștere scăzută și datorie ridicată”, a precizat Kristalina Georgieva, directoarea FMI. Datoria publică mondială va depăși 100 de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an și se va apropia de 100 % din PIB-ul mondial până la sfârșitul deceniului.
Protectionismul este o masura fireasca prin care se protejeaza interesele economice ale unei tari pe teritoriul sau in fata intereselor economice contrare ale altor tari.