AcasăEconomieSofturile Ministerului Finanțelor dau erori grave. Transportatorii cer amânarea amenzilor

Softurile Ministerului Finanțelor dau erori grave. Transportatorii cer amânarea amenzilor

Digitalizarea ANAF dă rateuri peste rateuri

În disperarea de a strânge mai mulți bani la buget, Ministerul Finanțelor a aruncat în piață instrumente de digitalizare neconforme, care dau rateuri grave, pe baza cărora vrea să aplice amenzi drastice. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a cerut Guvernului amânarea aplicării sancțiunilor privind sistemul e-Transport până la 1 iunie 2025, dat fiind că aplicația e-Transport nu funcționează corect. Organizația se plânge că API-ul (interfață de programare a aplicațiilor) furnizat de minister și ANAF nu funcționează corespunzător, generând erori în transmiterea datelor și blocaje în operare.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat public Ministerului Finanțelor să emită urgent o decizie oficială prin care aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 13¹ lit. d) și e) din OUG nr. 41/2022 să fie amânată până la data de 1 iunie 2025. Această solicitare vizează contravențiile legate de nerespectarea obligațiilor privind poziționarea vehiculului și utilizarea codului UIT de către conducătorii auto și operatorii de transport.

Deși Ministerul Finanțelor și ANAF au anunțat finalizarea aplicației e-Transport în iulie 2024, perioada de testare tehnică (15 iulie – 31 august 2024) a fost insuficientă și, din acest motiv, termenul de aplicare a amenzilor a fost prorogat în etape până la 31 martie 2025. În această perioadă majoritatea operatorii de transport medii și mari au făcut investiții în sisteme de GPS și softuri de conectare și automatizare a transmiterii coordonatelor GPS legate de sistemul RO e-Transport însă acestea nu au ajuns la un grad de satisfacere a cerințelor legale. De asemenea, nici aplicația pentru telefon utilizată de șoferii români și străini nu este mai stabilă ca softul prin API, a transmis UNTRR.

Sistemul e praf

Transportatorii au semnalat că API-ul furnizat de Ministerul Finanțelor și ANAF nu funcționează corespunzător, generând erori în transmiterea datelor și blocaje în operare. Automatizarea este incompletă, iar firmele sunt nevoite să aloce resurse umane suplimentare pentru operare manuală, ceea ce duce la costuri ridicate și imposibilitatea susținerii activității pe timp de noapte.

În ce privește funcționarea aplicației mobile, codurile UIT nu se asociază corect cu numerele de înmatriculare, nu este clar modul de introducere în cazul codurilor multiple, iar aplicația se închide automat dacă șoferul rămâne fără semnal timp de 60 de minute – o situație frecventă în România. Totodată, Ghidul Aplicației Mobile nu este disponibil pe site-ul oficial nici la această dată.

Totodată, lipsește claritatea privind scenarii uzuale de transport. De exemplu, nu există instrucțiuni oficiale pentru situațiile în care marfa nu este descărcată imediat sau când remorcile sunt schimbate, ceea ce creează incertitudini și riscuri de sancționare nejustificată.

Șoferii străini, obligați să învețe limba română

UNTRR mai atrage atenția că aplicația și legislația aferentă sistemului RO e-Transport nu este disponibilă și în limba engleză, ceea ce duce la imposibilitatea utilizării ei de către șoferii străini care au operațiuni de transport internațional pe teritoriul României. În acest sens, soluția propusă de UNTRR pentru transporturile internaționale este recunoașterea tahografului G2V2 ca alternativă, și, de asemenea, și a tahograful G2V1.

”Având în vedere investițiile semnificative deja realizate de operatorii de transport în tahograful inteligent G2V2, trebuie exceptate vehiculele dotate cu acest echipament de la obligația monitorizării prin sistemul e-Transport. Tahograful G2V2, introdus din 21 august 2023, oferă funcționalități extinse, inclusiv înregistrarea automată a trecerii frontierelor, perioadelor de odihnă și a activităților de încărcare/descărcare – și poate furniza date precise autorităților prin extrasele din cardul tahograf, în conformitate cu cerințele europene”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
533 afisari

1 COMENTARIU

  1. e-transport, e-factura o mare mizerie prin care vor sa controleze strict oamenii…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger