AcasăEconomieȘocurile comerciale și de apărare riscă să amplifice inflația din zona euro

Șocurile comerciale și de apărare riscă să amplifice inflația din zona euro

Economia zonei euro se confruntă cu șocuri excepționale legate de comerț și apărare, ceea ce poate amplifica volatilitatea inflației, avertizeză președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde

Economia zonei euro se confruntă cu șocuri excepționale legate de comerț și apărare, ceea ce poate amplifica volatilitatea inflației, avertizeză președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

BCE a redus ratele dobânzilor de șase ori în din iunie, dar nu a furnizat nici un indiciu clar cu privire viitoarea strategie monteră, lăsând piețele să ghicească o eră de incertitudine deosebită, notează Reuters.

„Așteptările noastre au fost într-adevăr măturate în ultimii ani și în special în ultimele câteva săptămâni”, a precizat Lagarde. „Am asistat la decizii politice care ar fi fost de neconceput în urmă cu doar câteva luni”.

Șocuri mari, inflație durabilă

Este probabil ca fragmentarea comerțului și cheltuielile suplimentare pentru apărare să ducă la creșterea inflației. Problema cheie pentru BCE este că inflația reacționează disproporționat mai puternic la șocurile mari decât la cele mici, iar astfel de șocuri mari ar putea face inflația mai durabilă.

Reacțiile disproporționate ale prețurilor, cuplate cu mecanismul actual de stabilire a salariilor, riscă să creeze probleme ”persistente” de inflație.

„Dacă o astfel de stabilire a prețurilor dependentă de stat devine standard atunci când economia este lovită de șocuri mari, dar frecvența stabilirii salariilor rămâne sub cea a ajustării prețurilor, inflația ar putea deveni mai persistentă”, a susținut Lagarde.

Prin urmare, ”șocurile mari ar duce la o trecere mai rapidă la inflație, iar apoi salariile ar trebui să ajungă din urmă prețurile într-un mod eșalonat”.

BCE ”nu poate promite să mențină inflația la 2% în permanență” și nu poate oferi orientări specifice cu privire la direcția în care se îndreaptă politica. Dar trebuie să își contureze așa-numita funcție de reacție, astfel încât ”întreprinderile și gospodăriile să știe întotdeauna cum un anumit șoc va afecta politica”.

Efortul european de apărare ar trebui să implice și bănci europene, dar instituțiile financiare au fost obișnuite să trateze producătorii de armament ca pe o responsabilitate reputațională, datorită normelor menite să elimine clienții cu risc ridicat sau să descurajeze acordarea de împrumuturi sectoarelor care intră în conflict cu parametrii ESG (mediu, social și guvernanță).

Situația este foarte diferită în SUA. De la invazia Rusiei în Ucraina, cei mai mari furnizori de obligațiuni și împrumuturi pentru industria de apărare sunt băncile americane : JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs și Morgan Stanley. Cea mai bine clasată bancă europeană este BNP Paribas.

Banca Europeană de Investiții analizează posibilitatea de a-și extinde mandatul pentru a avea mai multă libertate de a finanța proiecte militare. Iar banca de stat pentru dezvoltare a Germaniei, KfW, este pregătită să joace un rol major în creșterea cheltuielilor pentru apărare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
83 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger