AcasăEconomieŞOCUL primit de IFN-uri de la stat. Adio dobânzi de mii la...

ŞOCUL primit de IFN-uri de la stat. Adio dobânzi de mii la sută pe an! Plafonare la credite

Exista dobanzi si de 9.000 la suta!

Curtea Constituțională a decis că legea care plafonează dobânzile pentru împrumuturile acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) poate „merge” mai departe.

Judecătorii au respins o contestație depusă de mai mulți parlamentari, astfel că românii care au nevoie să se împrumute de la astfel de instituții financiare nebancare vor plăti, în viitor, dobânzi mai mici.

Suma returnată, maxim dublu creditului contractat

Noua lege spune că cei care se împrumută de la IFN-uri nu ar trebui să ramburseze mai mult decât dublul sumei împrumutate. Și se aplică și pentru contractele în derulare, ca în acest caz, dar la cerere.

Românii care au deja un împrumut vor fi nevoiți să facă o solicitare scrisă la IFN-ul respectiv. Pe de altă parte, dobânzile sunt plafonate pentru cei care fac un astfel de împrumut, acordat în general pe perioade scurte.

Dacă suma este mai mică de 5.000 de lei, dobânda maximă calculată pe zi nu poate fi mai mare de 1%. Și pe măsură ce suma împrumutată crește, dobânda maximă scade treptat până la 0,6% pe zi.

Artificiul românilor ca să scape de ratele mari la bănci

Românii cu rate la bănci şi-au analizat bine situaţia financiară, iar majoritatea dintre ei au ajuns la o concluzie: nu mai depăşi situaţia fără o refinanţare a creditului.

Numai pentru Prima Casă în ultimele două luni s-au depus peste 3 mii de cereri, însă interes există și pentru creditele ipotecare.

Asta deși refinanțările presupun costuri suplimentare care țin de evaluarea casei, dar și de plata notarului. La rândul lor, și băncile se întrec în oferte cu dobânzi fixe sub 5 la sută, adică mai puțin decât indicii ROBOR sau IRCC.

Potrivit datelor BNR, numărul creditelor ipotecare refinanțate a crescut constant: de la 1.900 de credite în 2022, la peste 2.600 anul trecut, din care în jur de 300 doar pentru Prima Casă. Interesul s-a păstrat și în acest an.

Experții vă recomandă să discutați înainte cu cei de la care ați luat creditul, astfel încât să primiți o ofertă de retenție, care nu implică și costuri suplimentare.

author avatar
Andrei Ștefan