AcasăEconomieȘoc energetic global? Ce se ascunde în spatele scăderii cererii de petrol...

Șoc energetic global? Ce se ascunde în spatele scăderii cererii de petrol a Chinei

Provocarea pentru exportatorii de petrol nu constă doar în faptul că cererea Chinei este în scădere, ci și va exporta această pierdere a apetitului către restul lumii

A doua cea mai mare economie a lumii avea o foame uriașă de petrol, care a fost pilonul de bază al pieței de la începutul anilor 2000. În prezent, se pare că această cerere este în scădere.

Cererea implicită pentru primele șapte luni ale acestui an a scăzut cu aproape 2 % față de aceeași perioadă a anului trecut. Întrucât producția internă a crescut modest, importurile de țiței au coborât cu 3,1%, potrivit The National. În condițiile în care aceste importuri reprezintă mai mult de o zecime din producția mondială de petrol, chiar și o scădere modestă provoacă valuri majore.

Cota de import mai mică trebuie să fie repartizată între furnizorii concurenți. În mod remarcabil, Iranul a devenit cel mai mare furnizor maritim al Chinei. Rusia este cel mai mare furnizor în ansamblu, inclusiv exporturile sale prin conducte, și a câștigat cotă de piață de la începutul anului 2022 prin devierea livrărilor care mergeau anterior către Europa.

Dar vânzările Rusiei către China luna trecută au fost cele mai scăzute de la începutul lui 2023, iar cele ale Irakului au fost cele mai scăzute din ianuarie. Dintre ceilalți furnizori principali ai Chinei, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, SUA și Kazahstanul au înregistrat o scădere a volumelor.

De ce este slabă cererea chineză de aur negru

O parte a explicației se află în redresarea post-Covid, care a condus la o creștere puternică anul trecut, sărind până la 16,6 milioane de barili pe zi, dar care acum este în mare parte epuizată.

Slăbiciunea economică generală este un alt factor-cheie. Creșterea de 4,7 % în al doilea trimestru a fost sub țintă, odată cu spargerea bulei imobiliare și extinderea barierelor în calea exporturilor. Încetinirea construcțiilor și a transportului de mărfuri reduce cererea de motorină, chiar dacă sectorul de producție încă funcționează.

Ponderea vehiculelor electrice în totalul parcului auto a ajuns la 11,5 %, față de 7,7 % în urmă cu un an, ceea ce ar fi trebuit, prin urmare, să reducă cererea de benzină cu aproape 4 %, sau aproximativ 150 000 de barili pe zi.

Beijingul are motive economice și strategice pentru a continua această schimbare. Importurile de petrol reprezintă o vulnerabilitate majoră, în special în cazul unor dispute sau al unui conflict direct cu SUA. Achizițiile din Iran, Venezuela și Rusia sunt îngreunate de sancțiunile americane.

Vehiculele electrice chinezești au ajuns rapid să domine nu numai piața internă, ci și exporturile. China a devenit un exportator net de automobile abia în octombrie 2021. Acum, a depășit Japonia.

A construit un lanț de aprovizionare complex, integrat, cu un nivel ridicat de autosuficiență în toate domeniile, de la materii prime la baterii. Provocarea pentru exportatorii de petrol nu constă doar în faptul că cererea Chinei este în scădere, ci și va exporta această pierdere a apetitului către restul lumii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.666 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger