După ce tarifele pentru ridicarea gunoiului menajer au explodat, ajungând în unele orașe la 26 de lei/persoană, liberalii vor acum să mai facă o majorare, care să afecteze pe toată lumea. Astfel, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputații PNL, tariful la salubritate nu se va mai plăti pe persoană, ci pe gospodărie, cu creșterea de preț aferentă, motivația fiind că autoritățile locale s-ar afla în imposibilitatea de a verifica numărul persoanelor declarate pe locuință. Măsura ar conduce la o nedreptate flagrantă, astfel că o persoană ar ajunge să plătească la fel ca o locuință cu 5 sau mai multe persoane.
Liberalii vor să majoreze, pe șest, taxa pentru gunoiul menajer, printr-o schimbare halucinantă a legislației. Aceștia propun, într-un proiect de lege, să transforme taxa pe persoană într-o taxă pe gospodărie, astfel încât toată lumea să plătească prețuri mult mai mari. Deja în unele orașe taxa a ajuns la 26 de lei pe persoană, oamenii plângându-se că plătesc gunoiul pentru două persoane mai mult decât la cablu.
Motivul acestei modificări ține de practica autorităților administrației publice locale, care se regăsesc în imposibilitatea de a verifica exhaustiv numărul de persoane care domiciliază într-o gospodărie, explică deputații PNL. Aceștia arată că autoritățile locale nu ar dispune de resursele necesare și suficiente acestei operațiuni de control.
”Anticipăm că, prin această modificare, autoritățile administrației publice locale vor beneficia de predictibilitate mai mare și de o colectare crescută. Se introduce un termen de 30 de zile, pe care îl considerăm unul rezonabil, în care președintele A.N.R.S.C. trebuie să emită un ordin de modificare/aducere la zi a Ordinului nr. 640 din 30 septembrie 2022 privind aprobarea normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile de salubrizare, precum și de calculare a tarifelor/taxelor distincte pentru gestionarea deșeurilor și a taxelor de salubrizare, cu normele stabilite de prezenta propunere legislativă”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Una rece, una caldă
În același proiect de lege, liberalii aduc schimbări și modului în care se licitează pentru cumpărarea bunurilor proprietate privată a statului. În actuala reglementare din Codul administrativ, deși nu este numită explicit în acest fel, procedura pentru depunerea ofertei și stabilirea câștigătorului licitației publice este cea prin „plic închis”, semnalează deputații PNL.
”Prin aceasta propunere legislativă oferim posibilitatea statului sau unităților administrativ-teritoriale de a utiliza și metoda licitației publice cu strigare”, spun inițiatorii. Potrivit acestora, licitația cu strigare se va desfășura în mod deschis, participanții având posibilitatea de a vedea în timp real ofertele concurenților. ”Acest proces asigură o transparență mai mare decât licitația prin plic închis, unde ofertele rămân necunoscute până la deschiderea lor. Astfel, suspiciunile privind eventuale favoritisme sau înțelegeri între participanți, sau între participanți și autoritatea contractantă, sunt reduse semnificativ. În plus, pentru că obiectul licitației îl reprezintă bunuri proprietate privată a statului sau unității administrativ-teritoriale, autoritatea care organizează procedura de licitație, în servirea interesului cetățenilor, trebuie să asigure egalitatea de șanse și accesul nediscriminatoriu la aceste bunuri în situația în care decide vânzarea lor”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Ca la piață
Prin natura sa, licitația cu strigare creează un mediu competitiv în timp real, consideră parlamentarii liberali. Și asta pentru că participanții sunt încurajați să își ajusteze ofertele în funcție de cele ale rivalilor, ceea ce poate duce la obținerea unor prețuri mai bune pentru organizatorul licitației. În schimb, în cazul plicului închis, fiecare participant depune o ofertă fixă, fără posibilitatea de a reacționa la ofertele altora. În plus, într-o licitație cu strigare, prețul final poate crește constant datorită competiției directe dintre participanți, ceea ce duce adesea la obținerea unui preț mai mare decât cel estimat inițial. În cazul licitației prin plic închis, prețul rămâne fix și poate fi mai mic decât cel pe care unii participanți ar fi fost dispuși să îl ofere într-un format deschis, susțin liberalii.
PSD=PNLPDL=UDMR=MAFIE. NE ATI PROSTIT LA PARLAMENTARE CU PROMISIUNI, VOTAM GEORGESCU, VA DA JOS SI NU MAI INTRATI IN VECI IN PARLAMENT. PRIMARII VOSTRI VOR MIGRA LA AUR, POT, SOS. GEORGESCU PRESEDINTEEEEEEEE
👍🙏👏👏👏👏👏👏🫶
Tot liberalii cu Boc și Tise în frunte au adus în jud. CLUJ firma Supercom care a „câștigat” licitația pe principiul PLĂTEȘTI CÂT CONSUMI. Dar în realitate în loc să se cântărească gunoiul pe gospodărie, tot la pausal se plătește tariful ajungând la minim 23 lei/pers. Proștii cu contracte în regulă plătesc și pentru cei fără contracte plus număr persoane nedeclarate. Mafie generalizată protejată de PNL.