AcasăEconomieSlăbiciunea UE: productivitatea

Slăbiciunea UE: productivitatea

Uniunea Europeană se confruntă cu o criză de competitivitate. Angajații din SUA produc mai mult pentru fiecare oră pe care o muncesc

Într-adevăr, Uniunea Europeană se confruntă cu o criză de competitivitate: cele mai recente date au arătat că productivitatea din zona euro a scăzut cu 1,2% în trimestrul al patrulea față de anul precedent, în timp ce în SUA a crescut cu 2,6% în aceeași perioadă.

Creșterea productivității muncii în SUA a fost mai mult decât dublă față de cea din zona euro și din Regatul Unit în ultimele două decenii.

Unii economiști susțin că America înregistrează o creștere mai rapidă decât zona euro pentru că populația sa este mai tânără, crește mai rapid și lucrează mai mult timp. Dar o mare parte din diferența de producție se datorează faptului că angajații americani produc, de asemenea, mai mult pentru fiecare oră pe care o muncesc.

Producția pe oră lucrată, o măsură standard a productivității forței de muncă, a crescut cu peste 6% în sectorul de afaceri din SUA începând cu 2019, potrivit datelor oficiale. Depășește cu mult zona euro și Regatul Unit, care au înregistrat un modest 1 % în aceeași perioadă.

Saltul recent al productivității din SUA vine după un stimulent fiscal masiv axat pe industria verde, o perioadă frenetică de reangajare și o creștere bruscă a formării de noi întreprinderi în zonele fierbinți pentru munca la domiciliu.

În contrast, zona euro a primit mai puțin sprijin fiscal din partea guvernelor, în timp ce a suferit o creștere mult mai mare a prețurilor la energie. Totodată, fragmentarea piețelor financiare, a politicii fiscale și a reglementărilor europene face ca Europa să fie mai expusă la presiuni externe decât SUA.

„Atunci când Europa este lovită de un șoc, este fragmentată, așa că nu răspunde la fel de coerent ca SUA”, a declarat Yannis Stournaras, guvernatorul băncii centrale a Greciei.Gilles Moec, economist-șef la asigurătorul Axa, o spune direct: „Avem o productivitate blocată în zona euro”. El notează că, dacă productivitatea din zona euro ar continua să rămână în aceeași măsură în urma celei din SUA, creșterea PIB-ului ar fi cu un punct procentual mai mică în fiecare an.

Banca Centrală Europeană se teme că scăderea productivității va crește riscul ca inflația să rămână ridicată, prin creșterea costurilor cu forța de muncă pentru companiile din zona euro, în timp ce evaluează momentul în care va reduce ratele dobânzilor, care se află la un nivel record.

Iris Schnabel, membră a consiliului executiv al BCE, a declarat luna trecută că liderii din zona euro să reducă trebuie să reducă „urgent” decalajul de productivitate față de SUA pentru a aborda o „criză de competitivitate”.

Mario Draghi, fostul președinte al BCE, le-ar fi spus miniștrilor de finanțe din blocul comunitar că vor trebui să găsească „o sumă enormă de bani într-un timp relativ scurt” – atât publici, cât și privați – pentru a aduce investițiile la nivelul celor din SUA.

Tendințele de pe piața muncii au accentuat divergențele în materie de productivitate. Ariane Curtis, de la firma de consultanță Capital Economics, a explicat că firmele americane au fost predispuse să automatizeze mai rapid atunci când lucrătorii erau puțini, în timp ce europenii s-au concentrat „pe angajări pentru a umple golurile”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
220 afisari

2 COMENTARII

  1. Numai bălării… Ce produc ăștia de vorbesc de productivitate???

    DE AȘA CEVA SĂ VORBEASCĂ ASIATICII, CĂ TOTUL ACOLO SE FABRICĂ.

  2. Europa ursulei nu mai produce nimic competitiv de cand si a dat singură sanctiuni😀impotriva rusiei lui Putin. EUROPA COLONIALISTA INCA NE MAI JEFUIESTE PE NOI, ESTICII, CA PE SCLAVI, PE URMA SE PRABUSESTE IN PEAPASTIE SI HAOS DUPA STAPANUL LOR SUA. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger