Acționarii de la Returo, în marea lor majoritate străini, dat fiind că avem hipermarketuri și producători de băuturi răcoritoare, încasează sute de milioane de lei din sticlele nevalidate și nereturnate. Micii comercianți sunt la un pas de faliment, dat fiind că transportul cu operatorul Returo le deteriorează flacoanele și ajung să primească jumătate din bani, iar populația renunță ori pentru că aparatele se blochează, ori pentru că nu au unde să le returneze.
Graba ministrului Mircea Fechet de a porni sistemul de garanție returnare a fost un fel de a pune carul înaintea boilor. Infrastructura de aparate pentru flacoane a fost instalată doar la marile rețele de magazine, unde sunt cozi permanente, dar și blocaje, dat fiind că oamenii nu au unde să se ducă. Micii comercianți sunt și ei țepuiți de Returo, pentru că plătesc integral garanțiile pentru flacoane, însă primesc doar jumătate din bani înapoi.
”Micile magazine încep să nu mai accepte flacoane Returo din cauza faptului că, atunci când trimit sacii la Returo, rata de recunoaștere a flacoanelor și de acceptare la plată este de 50%. Deci dacă trimite 100 de sticle, primește banii doar pe 50 de sticle. Acest lucru se întâmplă pentru că, pe transport, flacoanele respective se deteriorează, fenomen pe care noi l-am semnalat de la început. Mi se pare o mare prostie să aduni flacoane goale și să ai pretenția ca acestea să și rămână întregi pe durata transportului, acestea fiind în saci și fără protecție. În centrele de colectare Returo acest control se face automat și, dacă etichetele nu sunt perfecte sau flacoanele sunt deformate, scanerul respectiv nu le recunoaște și nu le validează”, ne-a declarat Radu Lăzăroiu, director general al Romaqua.
Saci de lux
Micul comerciant nu are nicio vină, el ia sticla perfectă și plătește cei 50 de bani la fiecare cei 100 de clienți care i-au dat sticlele, iar în momentul ăla el iese în pagubă, ne spune conducerea Romaqua. ”În plus, comercianții sunt obligați să achiziționeze de la Returo și sacii aceia galbeni, cu sigla Returo, pe care plătesc 6-7 lei pe bucată. Iar sacii aceia, după ce sunt umpluți, sunt păstrați cu grijă de comerciant, deși îi ocupă spațiul pentru marfă, și după care vine un transportator, cu dubițe, în general, și le înghesuie, le presează, ca să-i încapă cât mai multe. Prin presare, se produc deteriorări”, a afirmat Radu Lăzăroiu, directorul general al Romaqua.
Acesta arată că marile magazine au instant raportare în sistemul Returo, însă micile magazine strâng sticlele, dau comandă când au sacii plini, iar durata de la sacul preluat de la magazinul mic până la validare este cam de 3 săptămâni. ”Deci după aproape 20 de zile ai certitudinea că o să primești ceva bani. Toată treaba asta este gândită ca o suveică prin care să se scoată bani. Consecința este că hipermarketurile vor beneficia de o piață mai mare, deoarece micii comercianți vor renunța să mai achiziționeze produse cu ambalaj Returo, pentru că intră pe pierderi. Or, fără băuturi răcoritoare, apă și bere, micile magazine nu vor supraviețui”, ne-a precizat directorul general al Romaqua, Radu Lăzăroiu.
Unde se duc banii
Returo este o societate pe acțiuni format din Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare, Asociația Berarilor, Asociația Retailerilor pentru Mediu și Ministerul Mediului. Producătorul, când pune pe piață sticle returnabile, este obligat să plătească garanția la Returo, deci marfa pusă pe piață are garanția plătită. Din această garanție, Returo trebuie să plătească pentru toate flacoanele care intră în sistem. Potrivit raportărilor Returo, în luna mai, numai la plastic, au fost puse în vânzare 285 milioane de flacoane și recuperate 140 de milioane, deci o rată de returnare de 49%. De la 1 ianuarie până la 1 iunie, au fost puse pe piață 1,150 miliarde de plastice și au fost recuperate 313 milioane, deci s-au plătit garanții doar pentru 27%. Per total, în 6 luni, excedentul Returo a fost de 650 milioane de lei.
”Banii aceștia nu sunt doar de la micii comercianți, ci și de la consumatori. Sunt foarte mulți cetățeni care, din cauza faptului că aparatele se tot blochează sau că se formează cozi prea mari, renunță să mai returneze. Cei mai mulți care nu pot returna sunt cei care nu au unde să se ducă, pentru că pe raza localității nu au nici mici comercianți, nici aparate moderne. Să faci 60 km cu un sac de pet-uri în mașină nu este rentabil. Ce face Returo cu banii? Dau salarii mari, operatorul de transport contractat de Returo este o firmă franceză, plătesc utilaje pentru punctele de colectare, sortatoare, care cine știe când vor veni, și nimeni nu stă să verifice treburile acestea”, ne-a mai spus Radu Lăzăroiu.
Închid magazinele
Reprezentanții Romaqua semnalează faptul că abia 50% din micii comercianți au apucat să facă contractul cu Returo și sigur va trimite ministerul Garda de Mediu peste ei.
”Dar ei o să facă altceva. Nu vor mai cumpăra produse Returo, ca să nu aibă treabă cu Garda de Mediu, cu amenzile de 50.000 de lei. Păi dacă unui mic comerciant îi dai 50.000 de lei amendă, l-ai închis, mai face și infarct. Asta nu gândește nimeni. Și investiția era de 5-10 euro un abonament de date, 150 de euro un terminal, un telefon cu o cameră care să scaneze și o aplicație Returo instalată. Și atunci rezolvai toate problemele. Dar nu se vrea, pentru că în momentul în care ai monitorizarea în timp real, nu mai poți să te joci cu garanțiile nerevendicate. Eu nu am văzut prerogativele Consiliului de supraveghere al Returo, care a fost desemnat undeva prin februarie, deși sistemul a pornit în ianuarie”, a afirmat Radu Lăzăroiu, director general al Romaqua.
Pai magazinul vinde sucul cu 3 lei plus 50 de bani. Eu dau 3,5 lei pe suc, beau sucul si duc ambalajul la un centru de colectare. E preluat de o masina, strivit si pus in sac. Eu iau cei 50 de bani. Unde-i comerciantul mic? El nu ar trebui sa fie obligat sa primeasca ambalajele.
pai nu ai inteles nimic, comerciantul mic primeste ambalajul, iti da cei 50 bani si pune petul intr-un sac pe care a dat 7 lei. Cand sacul e plin vine un nene cu o duba care arde motorina ca sa transporte practic aer ambalat in peturi goale si le duce la un centru de reciclare unde niste oameni baga peturile printr-un aparat. Noi nu stim daca le baga pe bune sau doar zic ei asa sau chiar le baga dar nu le recunoaste masina. Oricum una peste alta micului comerciant i se spune ca doar jumatate din peturi au fost recunoscute si primeste jumatate din suma pe care a dat-o clientilor. Practic micul comerciant ca sa nu iasa in pierdere ar trebui sa adauge 25 de bani la pret.
Și cine să gândească? Ciolanul? măCiucă? Ăștia sunt de zece ori mai reduși decât Veorica. Și de o sută de ori decât CTP-ul!
Faceti un reportaj despre cine produce aparatele de colectare a acestor ambalaje si pretul fiecaruia si o sa intelegeti „trasabilitatea” acestor deseuri cu tot cu aparate :d
Ar fi bine sa faceti un reportaj despre cine produce aceste aparate (nu zic ca tot ei :))) si valoarea unui astfel de aparat, si faptul ca doar aparatele lor sunt de actualitate. Aparate care in china este undeva la 2-3000$ maxim, acestea sunt de 10-15 ori mai scumpe si mai proaste. Atunci o sa intelegeti si „trasabilitatea acestor deseuri cu tot cu aparate. Nu ii interesează deseurile sau reciclarea in sine, doar banii care se pot produce.
Produc bani fara să facă nimica, iar micii comercianți muncesc pe gratis să le adune ambalajele .
Ar fi bine sa faceti un reportaj despre cine produce aceste aparate (nu zic ca tot ei :))) si valoarea unui astfel de aparat, si faptul ca doar aparatele lor sunt acceptate in sistem. Aparate care in china este undeva la 2-3000$ maxim, acestea sunt de 10-15 ori mai scumpe si mai proaste. Atunci o sa intelegeti si „trasabilitatea acestor deseuri cu tot cu aparate. Nu ii interesează deseurile sau reciclarea in sine, doar banii care se pot produce.
Sa va fie rusine ca sunteti nationalist. Ce, dom’le, nu tre’ sa manance si segereu’ (suna a sri) din munca fiecarui sclav roman ?
Stați liniștiți la locurile voastre, în București face ordine Nicușor Dan. Așteptați puțin, un mandat.
O minciuna de articol. Micul comerciant își încasează banii pe ambalaj când îl vinde prima data la client. Client care in 99% din cazuri reciclează ambalajul la aparatul marelui comerciant sau nu îl reciclează. Ministrul Fechet chiar nu s-a grăbit și a întârziat foarte mult implementarea.
Nu vorbiți prostii, mai și gândiți, micul comerciant este obligat să încheie contract cu RETURO și să primească și să plătească ambalajele returnate de clienți, despre asta este vorba, despre costurile mari, pe care le implică contractul cu RETURO, costuri pe care nu și le poate permite și de recuperarea a maxim 50% din banii plătiți clienților pe ambalajele returnate…
Articolul este foarte corect!
Au mizat pe faptul, că nu mai mergi sa returnezi iar când oamenii au început să meargă tot mai des ,au găsit metoda prin a le defecta ,că să te determine să pleci de acolo,bine toate hoțiile ăstea mascate ,sunt cu concursul „alesilor” noștri de la conducerea țării ,care își bat joc de țară și proprii cetățeni de 34 de ani,de asta eu am mari dubii ,că cancerul PNL și PSD ,au luat scorul ăla la alegeri,dar asta este o altă poveste
„Afacerea” asta cu returnarea ambalajelor este o altă găselniță ca cea cu „pilonul 2 de pensii”! Numai pentru ei !
Escrocherie …. cu E MARE
Returo?
-„ruptzi in fund” cum se exprima maestru Cristoiu.
(cu referinta la turu pantalonilor
sau poate la rozetta)
Dacă ambalajele tot urmează a fi reciclate, de ce oare trebuie sa aibă aplicate marcaje, de ce sa fie recunoscute, etc? O excrocherie cu complicitatea Ministerului Mediului!
A ți făcut o adevărată Mizerie cu Returo de 50 bani.
Ne taxați și ne faceți gunoieri pe 50 bani….singurii câștigați sunt boschetarii care golesc tomberoanele pentru echivalent la o pâine.
Retim va rămâne fără gunoi în ghena…in timp ce alții fac meseria asta in locul lor!!!!
Ai perfecta dreptate! O mizerie!
ar fi extraordinar daca ar fi as. din pacate articolul este o minciuna. hotii de romani vor continua sa prospere si sa hraneasca caracatita monstruoasa a securismului comunist si coruptiei pe care aceasta o genereaza
Oricum este o concurenta acerba intre SGR si romanii de rand care falsifica etichete, leaga sticlele cu sfoara, isi fura bonurile unii altora, arunca sticlele in aparate si dupa aia plang la csierie dupa bani. Atata mizerie umana cata vad la centrele astea de returnare nu prea mi-a fost dat sa intalnesc.
In completarea articolului, recomandati-i d-lui Lazaroiu sa-si calce pe orgoliu, sa cumpere cateva recipiente de Aqua Carpatica si sa le dea colegilor dansului de la marketing ca sa invete cum sa puna codurile de bare, cat de mari sa le faca, unde sa puna logo SGR, asa poate noi, consumatorii nu mai pierdem zeci de lei lunar daca suntem fani Borsec, cred eu ca dinainte ca dansul sa viseze sa ajunga in asa pozitie. Se cearta cu toata lumea, dar Romaqua Group are pe aproape toate gamele de produse cele mai mici si mai prost pozitionate coduri de bare si culmea exact de codul de bare are nevoie un aparat de reciclat ca sa inteleaga ce spanac incerc eu sa returnez si daca trebuie sa-mi dea bani sau nu. La fel cum micile magazine ar trebui sa le refuze la colectare pentru ca sunt condamnati la pierdere sigura. La centrele Returo codurile lor nu se pot scana nici cat la magazine. Daca Aqua nu-i pe gustul dansului sa incerce Coca Cola, Pepsi sau orice brand international care are si experienta de prin alte tari unde exista astfel de sisteme si nu afli zilnic de la televizor ca ar fi probleme. Nu cred ca sistemul e perfect, dar in peste 200 de ani de traditie locala Borsec nu a invatat mare lucru.
De fapt singurii care pierd sunt consumatorii.
Ei plătesc de doua ori pe ambalaj(o data în prețul de producție și încă o data la garantie) iar povestea ca s a returnat 50% din ambalaje e praf în ochii proștilor.Din diferite motive(comoditate,dezinteres,blocarea sau aglomerație la returnare,etc) eu cred ca maxim 10% din consumatori fac acest serviciu(o alta munca în locul reciclatorilor ca și colectarea selectiva)”cetatenesc”.Restul pana la 50% întra în buzunarele drogatiilor și homeless ilor pentru care aceasta activitate e una nesperata….
De ce nu dispar toate ambalajele de plastic și s-au rezolvat multe probleme,daca s-ar interzice producerea ambalajele de plastic se rezolva multe probleme,pana in1989 nu au fost ambalaje de.plastic
pentru ca ambalajele de sticla sunt foarte grele si se pierde foarte mult la transport, uita-te cat costa o sticla de apa minerala in sticla si cat costa aceeasi brand in plastic (aqua carpatica are si in sticla si in plastic)
Suntem singurii din oraș care am colectat.Gata banii nu i primesc .Adio nu mai i au sticle
Și eu m-am cam saturat
Afacerea SGR (denumirea provine probabil de la… „Securistă, a unui General în Rezervă”) este o megaescrocherie pe banii și timpul românilor, care sunt obligați să muncească gratis pentru această mafie, ba să mai și plătească. De ce să plătești în plus „garanție”, nu plătești oricum prețul ambalajului , care este inclus în prețul produsului achiziționat? Unde se duc banii ăia, nu tot la mafia asta? Până acum se plătea un preț modic pe ambalajele date la reciclare, acum cel mult se returnează „garanția”. Și referitor la „reciclare”, nu se colectau și până acum selectiv ambalajele, existând tomberoane dedicate peste tot, tomberoane în care s-au investit o groază de bani? Bine, aia a fost altă afacere, dar măcar nu te obliga să pierzi timp și bani, ca să le duci la nas ambalajele, ca să-ți recuperezi garanția. Și mai profitau și amărâții care strângeau aceste ambalaje ca să le ducă la reciclare pentru câțiva bănuți. Despre ce „reciclare” poate fi vorba la RETURO, dacă nu sunt acceptate absolut toate ambalajele, că există și bidoane de 5-10 litri, există și ambalaje de la lapte, iaurt, detergenți, etc., ce nu sunt acceptate, deci încă o dovadă că-i doar o afacere, o afacere privată, subvenționată, culmea, nu numai de comercianți și cumpărători, ci și de stat, de la buget, pe motiv că altfel am plăti amenzi uriașe la UE, dacă nu recuperăm toate ambalajele puse pe piață și acest sistem nemaipomenit ne scapă de aceste amenzi. Deci afacerea este promovată de guvernanți și de mai sus, de la Bruxelles, ca toate megaescrocheriile, cum a fost și aia cu „vax-cinul”…
În mod normal, ar trebui înființate centre de recoltare cu plata /kg de deseuri ptr. plastice, sticle, textile, hârtie, etc. nu după etichetă.
E pierdere de timp și stres de ambele părți cu metoda actuală, iar unele deșeuri ajung la gunoi /foc deși ar putea fi reciclate.
De înființarea centrelor și de administrarea lor ar trebui să se ocupe administrațiile locale, care sigur ar face și un beneficiu bunicel din asta.