AcasăEconomieSistemul financiar european, învins de banii rușilor?

Sistemul financiar european, învins de banii rușilor?

Comisia Europeană nu poate să pună mâna pe activele rusești pentru a le folosi în Ucraina

Se așteaptă ca banii rușilor, blocați în sistemul financiar european,  să producă dobânzi în valoare de câteva miliarde de euro pe an. Problemă: nu există niciun acord asupra a ceea ce trebuie făcut cu ei.

Comisia Europeană a promis propuneri detaliate în termen de câteva săptămâni pentru a redirecționa veniturile reconstrucției Ucrainei, parte a unui efort de lungă durată de a face Rusia să plătească pentru distrugerile provocate de război.

Dar această mișcare este plină de obstacole juridice și financiare. Liderii UE, care se reunesc joi, sunt împărțiți cu privire la modul de acțiune. Unele capitale fac presiuni, în privat, asupra Comisiei pentru a-și amâna propunerile. „Mai este mult de lucru pentru a convinge statele membre”, a declarat un oficial UE.

După invazia Ucrainei, UE, împreună cu SUA, Marea Britanie și Canada, a înghețat aproape jumătate din activele băncii centrale rusești: 600 de miliarde de dolari!

De atunci, oficialii au analizat dacă aceste active pot fi utilizate în efortul de reconstrucție a Ucrainei. Occidentul se ferește să le confiște pur și simplu, temându-se să nu încalce dreptul internațional.

Anul trecut, Comisia a declarat că examinează o altă cale: gestionarea activelor rusești pentru a genera randamente care ar putea fi utilizate pentru Ucraina, asigurându-se în același timp că activele de bază pot fi returnate în cele din urmă Rusiei, potrivit Financial Times. Totuși, riscul ca activele să piardă din valoare și să trebuiască să fie compensate de contribuabilii europeni.

Un grup de state membre a lucrat recent la un plan separat pentru a exploata veniturile generate de activele rusești înghețate, întrucât acestea se află într-un colț obscur al instalațiilor financiare europene.

Se concentrează asupra depozitarilor centrali de valori mobiliare, în special Euroclear, cu sediul în Belgia, unde active rusești în valoare de 196,6 miliarde de euro au fost înghețate de sancțiuni.Euroclear îndeplinește un rol crucial pe piețele financiare globale, transmițând o plată legată de un titlu de valoare, cum ar fi un cupon pentru o obligațiune sau un împrumut rambursat, către destinatarul acestuia. Însă tocmai sancțiunile fără precedent au făcut ca Euroclear și alți depozitari de valori mobiliare să nu poată transfera banii.

În plus, Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a fost consultată cu privire la planul UE și, până în prezent, a dat un aviz negativ. Principala îngrijorare a BCE este că orice măsură luată de Bruxelles de a lua banii pe care Rusia îi revendică ca fiind ai săi ar afecta atractivitatea internațională a monedei euro.

În condițiile în care tensiunile geopolitice sunt deja la cote ridicate, unele țări ar putea chiar să întoarcă spatele monedei unice europene, de teamă că riscă să aibă aceeași soartă ca și Rusia dacă într-o zi vor fi vizate de sancțiuni.

„Știm că va exista o factură mare de plătit pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția sa, iar o mare parte din această factură va cădea în sarcina UE”, a declarat Anders Ahnlid, directorul general al Oficiului Național Suedez pentru Comerț și șeful grupului de lucru al UE care analizează activele înghețate ale Rusiei.

Preocupările, a spus el,  sunt în ce măsură contribuabilii europeni ar trebui să suporte povara și dacă să folosească activele rusești imobilizate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.878 afisari

5 COMENTARII

  1. „Știm că va exista o factură mare de plătit pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția sa, iar o mare parte din această factură va cădea în sarcina UE”, a declarat Anders Ahnlid, directorul general al Oficiului Național Suedez pentru Comerț și șeful grupului de lucru al UE care analizează activele înghețate ale Rusiei. De ce idioților? Ucraina este în UE? Dar reconstrucția/modernizarea/ dezvoltarea….spuneți-o cum vreți, a țărilor din Estul Europei care au aderat la UE în ultimii ani la standardele voastre când se va face și cu ce bani? Pentru Ucraina găsiți bani, dar pentru membrii voștrii mai oropsiți nu aveți! Lor le puneți condiții! Jigodii! Ați fost mari imperii coloniale și acum sunteți UMILIȚI de SUA! Rușine!

  2. Bai dobitocilor ce avem noi in comun cu Ucraina?Este cumva în U E și nu știm noi?Mai bine va-ti ocupa de treburile uniuni și nu va-ti mai lasă conduși de S U A și de cei ce vor să-și vândă armele lor depășite pe preturi enorme.
    Tot așa a fost îndatorată și Grecia după războiul 2 mondial și plătește și acum.La fel se va întâmpla și cu Ucraina daca va mai rezista că stat

  3. Acesti omenl care conduc lumea din Umbra isi bat Joc de lume cum vor ei, daca lumea se rascoala impotriva lor raspunsul este pandemicul Arma biologica, that’s the democracy

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger