AcasăEconomieSistemul financiar are nevoie de mai mult capital și de mai puțină...

Sistemul financiar are nevoie de mai mult capital și de mai puțină birocrație

Sistemul financiar este mai bun pentru oamenii obișnuiți atunci când este simplu și explicit

Am învățat ceva din marea criză financiară din 2008? Sau de la oricare dintre crizele bancare care au avut loc înainte sau după aceea, până la prăbușirea Silicon Valley Bank și a altor bănci anul trecut?

În opinia analiștilor de la Financial Times, există o lecție de  bază: prea multe datorii și pârghii, combinate cu prea puțin capital de înaltă calitate disponibil, se termină întotdeauna în lacrimi.

Și totuși, după cum arată lobby-ul masiv al băncilor americane care se opun încercării Fed de a pune în aplicare normele Basel III – consolidarea reglementării, supravegherii și gestionării riscurilor din sectorul bancar – finanțiștii încă se ceartă cu privire la elementele de bază care fac sistemul financiar mai sigur.

Directorii din industrie și lobbyiștii se plâng că actualele norme propuse sunt mult prea birocratice – sau prea complexe.

Ceea ce nu spun marile instituții este faptul că propriile lor eforturi de lobby sunt în parte responsabile pentru această situație, deoarece au făcut presiuni pentru modificări și acoperiri ale normelor.

De asemenea, ele sunt în cea mai bună poziție pentru a naviga în cadrul de reglementare, deoarece legiunile lor de avocați vor găsi în mod inevitabil lacunele care să le permită obținerea de profit. Doar că va costa mai mult pe toată lumea în acest proces.

Desigur, după 2008, riscul s-a mutat în sectorul nebancar mult mai puțin reglementat. Acesta nu este un argument în favoarea unei reglementări mai ușoare în sectorul bancar formal, în special în condițiile în care nivelurile de îndatorare, atât în sectorul public, cât și în cel privat, se apropie de niveluri record. Acesta este un argument pentru o mai mare reglementare a sistemului bancar paralel.

Sistemul financiar este mai bun pentru oamenii obișnuiți atunci când este simplu și explicit. Ne-am îndepărtat de această paradigmă încă din anii 1970 și este o problemă care devine din ce în ce mai greu de rezolvat.

Ori de câte ori ne aflăm la sfârșitul unui ciclu economic major, nimeni nu vrea să piardă accesul la bani ușor de obținut. Mai multe credite sunt bune pentru finanțe – datoriile fac să funcționeze Wall Street.

Următoarea criză, indiferent când va fi, nu va semăna cu ultima. Acesta este un alt argument pe care băncile îl folosesc pentru a face presiuni împotriva Basel III. Probabil că este adevărat, dar, din nou, nu este un argument pentru a permite un risc mai mare în sistemul financiar formal, ci mai degrabă unul pentru un risc mai mic în altă parte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger