Guvernul și-a pus în cap toți angajații din sistemul energetic, într-o perioadă nefastă pe care o traversează acest sector. Disperarea de a lua bani de oriunde, pentru a astupa găurile din buget, a determinat Executivul, prin Ministerul Finanțelor, să anuleze legi și prevederi constituționale prin ordonanță de urgență, ajungând să taie veniturile oamenilor. Consecința nu s-a lăsat așteptată, astfel că se anunță greve în tot sectorul energetic.
Guvernul Ciolacu 2 nu numai că stă pe un butoi de pulbere, dar a mai aprins și fitilul, provocând adevărate explozii sociale. Ordonanța sărăciei a ajuns să anuleze toate drepturile prevăzute în contractele colective de muncă, măcelărind, efectiv, veniturile angajaților din toate sectoarele. Mai grav este că primii care au anunțat declanșarea grevelor au fost cei din sectorul energetic, marcat și așa de dificultăți majore în ultima perioadă.
Astfel, Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate “Univers”, organizație reprezentativă la nivel de unitate CNTEE „Transelectrica” SA, a anunțat că salariații vor intra în grevă începând cu data de 10 martie 2025. Motivul conflictului de muncă este legat de efectele politicilor sociale și economice ale Guvernului, care conduc la diminuarea unor drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2025-2026 în cadrul CNTEE „Transelectrica” SA. ”Ulterior momentului negocierii, semnării şi înregistrării Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate 2025-2026, înregistrat la ITM București cu nr. 503/19.12.2024 şi intrat în vigoare la data de 01.01.2025, Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate “Univers” a constatat că începând cu anul 2025 drepturile salariale ale angajaților din CNTEE „Transelectrica” – S.A. vor fi cele aflate în plată la nivelul luni noiembrie 2024 prin aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025”, se arată într-un comunicat al Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate “Univers”.
Activitatea, paralizată
Sindicaliștii au atras atenția că Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 are un impact drastic asupra Companiei CNTEE „Transelectrica” SA și a filialelor sale, implicit asupra salariilor angajaților și va afecta întreaga activitate a acestora.
”Vorbim despre angajați care depun în permanență eforturi pentru buna funcționare a Sistemului Energetic Național (SEN) și a Proiectelor de Investiții aflate în derulare. Vă reamintim faptul că societatea Transelectrica este o companie de importanță strategică, listată la Bursă. Restrângerea drepturilor salariale pentru personalul încadrat la Transelectrica și filialele sale este nefundamentată, nu se justifică în mod obiectiv și nu va conduce nici la reducerea cheltuielilor publice și nici la o mai eficientă administrare a patrimoniului public. Dimpotrivă, se vor naște discriminări și inechități de natură să demotiveze salariații, existând vulnerabilitatea și, implicit, riscul inițierii unor acțiuni în justiție”, se mai precizează în documentul citat.
Grevă și la CET-uri
Federația Sindicatelor Libere Independente Energetica, care are mai multe CET-uri printre membri, a anunțat și ea inițierea demersurilor pentru declanșarea grevei, aceasta semnalând că ordonanța a dus la diminuarea drepturilor membrilor de sindicat afiliați federației, încălcând prevederile Contractelor Colective de Muncă în vigoare și contravenind Constituției României, care garantează caracterul obligatoriu al acestora.
”Este absolut obligatoriu ca Guvernul să ne rezolve revendicările, pentru că se încalcă articolul 41 din Constituție. Nu este normal ca Ministerul Finanțelor să legifereze o ordonanță pe legislația muncii. Nu avea treabă acest minister cu contractele colective de muncă. Se încalcă tot ce înseamnă negociere colectivă, care este garantată de Constituție. Dacă în loc să mărească salariile cu inflația, cel puțin, au ajuns să ia din banii angajaților, înseamnă că sunt într-un deficit foarte grav. Puteau să se îndrepte spre alte direcții, spre directorii pe care îi pun ei politic, spre consiliile de administrație, spre noianul de agenții ale statului, acolo unde se dau bani mulți, nu să le taie din banii angajaților, care și așa au venituri foarte mici. La CET Arad, din 200 de angajați, 150 au salariul minim. Păi ce vrei să le mai iei oamenilor ălora? Ăia 200 de lei primă de Crăciun și de Paște? E chiar bătaie de joc”, ne-a declarat Lucian Gal, președintele Federației Sindicatelor Libere Independente Energetica.
Ciolanule tara este la un pas de faliment, tu pazesti gaura de la covrig ?
Noi trebuie să fim corecți. A tratat fiecare sindicat și și-au tras niște sporuri de nu-ți vine să crezi.Au aprobat Consiliile de Administrație de parcă ei ar fi construit hidrocentralele și termocentralele.Toate contractele colective de muncă trebuiesc refăcute. Toți au numai drepturi, nimeni îndatoriri.
Corect. Plus că sunt prea mulți, comparativ cu alte țări, incompetenți, etc, etc
Taie de oriunde, numai la specialii din justiție le mai adaui ceva venituri speciale.
Atâta poate😡
Ce sa aștepți de la el știind câtă școală are
Sa plece acasă
Corect. Plus că sunt prea mulți, comparativ cu alte țări, incompetenți, etc, etc
Ce drepturi constituționale le-au fost tăiate? Care anume? Nu mai primesc salarii? Dacă muncesc, primesc. Și la privat la fel.
Nu mai primesc sporuri? Prime? Cine le-a dat acele sporuri, prime, vouchere și ,,norme” de hrană, echipament…? Ei și le-au dat.
Cum? Nu cumva cu de la sine putere? Ei și le-au dat lor. Cei din C.A.-uri fiind și politicieni, totodată. Nu cumva profitând de faptul că statul nu îi lasă să falimenteze? Ori profitând de faptul că au monopol? Că numai ei au voie să opereze în anumite domenii? Unde în Constituție scrie că bugetarii au dreptul la prime și vouchere de vacanță? Sau că doar lor trebuie să le dea statul nu și celor din mediul privat? În special că mediul privat alimentează bugetul, din ce știm cu toții. Mie nu mi-a dat statul niciodată nici-un voucher de vacanță. Nici prime. Sporuri, da, am primit dar doar pentru schimbul trei și de lucrat în week-end.
Dacă nu-mi convine sunt liber să plec, nu să fac grevă. Să caut un loc de muncă mai bun. Ei de ce nu-și caută? Nu au încredere
în pregătirea lor, nu știu meserie. E nevoie mare de meseriași în țară, sunt liberi să-și aducă aportul, nu să facă greve care pot perturba alte sectoare.
Unde sa găsească loc mai bun de munca decât la stat în comunism .la privat este salariu mic minimum pe economie .Nu sunt tichete de vacanță la privat că noi la privat nu știm unde este marea sau muntele nici Grecia .
Tot bugetarii se plâng?
Nu voi Ciolacule ați distrus țara?
Ciolacule, demisia că ați distrus țara!
Li s-au dat salarii nejustificate, sporuri, vacante plătite! Dacă pleacă în concediu, sa si-l plătească! Cel de la privat traieste în alta tara, au alta constitutie de isi platesc singuri vacantele?! Sau tichete de masa!? Merge la serviciu, 8 ore…Isi pune un Sandwich de acasa și gata. La privat, cum se poate? Au doar drepturi! Am lucrar la privat ultimii 20 ani. Doar pentru salariu. Ei pun de o greva?! Pensionarii, cărora li s-a stopat dreptul de a primi indexare, datorita inflatiei, ce pot face?! Doar ei sunt cei năpăstuiți, cărora li se poate lua?! Din ordonanță aia, doar drepturile pensionarilor rămân lezate. Pentru restul categoriilor se aduc atenuari! Nu mai spun de ” speciali” și de cei din regii, agenții ale statului, cu funcții de conducere. Și sunt…directori, directori adjuncți, directori tehnici, directori tehnici adjuncți ( !), directori economici…..șefi servicii….șefi departamente….etc. cu salarii imense, comparativ cu salariul minim. De aici s-ar scoate pentru buget, mult mai mult decât de la pensionari.
Ciolacu sa transformat într-un satrap la adresa oamenilor simplii și a pensionarilor! Bagă bani fără număr în judecători,directori de agenții,tot felul de târfe băgate prin CA-uri! Balaoachesul buzoian se crede Staroste pe moșia lui tasu’ Mai nou zice că nici de-al dracu nu pleacă de la ciolan! Nu știe decât de par!
De la pensii speciale nimic? Acolo nu se umbla?