La doar câteva ore după ce India a lansat primele rachete în Pakistan, antreprenorii au mirosit o afacere și început să producă tricouri și alte articole în culorile Operațiunii Sindoor.
Între 6 și 10 mai, cele două puteri nucleare s-au aflat în pragul unui nou război, declanșând cea mai gravă confruntare militară din 1999, până la încetarea focului anunțată spre surprinderea tuturor de Donald Trump.
Operațiunea, ordonată de prim-ministrul indian Narendra Modi ca represalii pentru un atac în Kashmirul indian, a fost denumită „Sindoor” – după pudra roșie cu care miresele hinduse își împodobesc părul.
A devenit foarte repede subiectul unei vaste campanii de propagandă pe rețelele de socializare și în mass-media naționale, pentru a galvaniza sentimentul patriotic, notează AFP. Comercianții indieni au găsit oportunitatea de a obține profituri.
”Designerii noștri au realizat patru sau cinci modele cu referire la operațiunea militară”, a declarat Adi Arora, fondatorul fabricii textile KadakMerch care a produs peste 2 000 de tricouri cu sigla „Sindoor”.
Deepak Kumar, directorul companiei online Hank Hawk, cu sediul în Punjab, susține că a primit comenzi din ”întreaga țară”, chiar și de la ofițerii armatei indiene. Purtarea unui tricou este „cel mai bun și cel mai ieftin mod de a-ți afișa convingerile”.
De asemenea, vânzătorii din piața Janpath, în inima New Delhi-ului, care sunt mereu în căutarea ultimelor tendințe, așteaptă livrarea de haine marcate „Sindoor”.
Pe X, consilierul guvernamental Kanchan Gupta a promovat un T-shirt „Operation Sindoor”. Anurag Sinha, utilizator de internet, a afișat același mesaj însoțit de sloganul „India se ridică împotriva terorismului”.
Identitatea vizuală a operațiunii este o modalitate pentru guvern de a stimula mândria naționalistă. Și ”o idee bună ”, consideră scriitorul și jurnalistul indian Kunal Purohit, autorul unei cărți despre ”Hindutva Pop”, muzica care promovează ideile naționaliste hinduse.
În mijlocul luptelor, autoritățile indiene au interzis vânzarea de steaguri și produse în culorile pakistaneze, ordonând comercianților online să „elimine orice astfel de conținut”.
De la venirea la putere în 2014, Narendra Modi „s-a bazat cu succes pe cultura populară pentru a-și promova ideile”, subliniază Purohit. „Guvernul și partidul de guvernământ au popularizat în mod deliberat acest moment”.