AcasăEconomieȘi nemții spun lucruri trăznite: “Criza energetică este rezolvată”

Și nemții spun lucruri trăznite: “Criza energetică este rezolvată”

Preocupările energetice ale Germaniei au trecut, iar cea mai mare economie europeană are „forța inerentă” de a se redresa după dublul șoc al pandemiei și al războiului din Ucraina, potrivit președintelui Bundesbank, Joachim Nagel.

Pare taman pe dos: Fondul Monetar Internațional a estimat marți că PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,1% în acest an , devenind a doua cea mai slabă performanță dintre marile economii, după Marea Britanie.

În centrul preocupărilor legate de perspectivele economice ale Germaniei și ale întregului continent în ultimul an a fost potențialul  crizei energetice devastatoare, în condițiile în care Europa se străduiește să își reducă dependența de gazul rusesc.

Producția germană a scăzut cu 0,4% în trimestrul al patrulea și se așteaptă să se contracte din nou în primul trimestru din 2023, intrând într-o recesiune tehnică.Nagel a declarat pentru CNBC că este „mai pozitiv decât FMI” și nu vede o recesiune în acest an. “Capacitatea de adaptare a industriei germane este destul de mare, criza energetică este mai mult sau mai puțin rezolvată”.

Nu e clar ce înseamnă mai mult sau mai puțin, dar cele mai recente citiri disponibile ale indicelui managerilor de achiziții au arătat că industria prelucrătoare germană, care reprezintă aproximativ o cincime din economia țării, a înregistrat în martie cea mai puternică scădere a activității din ultimii aproape trei ani și a atins cel mai scăzut nivel din mai 2020.Cu toate acestea, Nagel susține că acest declin se datorează efectelor persistente ale pandemiei de Covid-19 și ale războiului Rusiei în Ucraina.

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază în martie, pentru a aduce rata principală la 3%, în timp ce  continentul  se confruntă cu o inflație de bază – care nu ține cont de prețurile volatile la alimente și energie –  la un nivel record de 5,7%.

Deși a reafirmat angajamentul BCE de a lupta împotriva inflației, Nagel a recunoscut că factorii de decizie „trebuie să fie precauți” și să țină cont de părțile economiei care pot fi afectate dacă ratele continuă să crească.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
436 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger