AcasăEconomieSfârșitul înăspririi monetare? De ce băncile vor reduce costurile de împrumut

Sfârșitul înăspririi monetare? De ce băncile vor reduce costurile de împrumut

Investitorii și-au redus așteptările privind majorarea ratelor dobânzilor la nivel mondial în urma turbulențelor din sectorul bancar, indicatorii de piață sugerând că perioada de creșteri rapide s-a încheiat brusc.

Prețul swap-urilor pe rata dobânzii, indică faptul multe dintre marile bănci centrale din lume nu vor majora în continuare ratele și, în unele cazuri, vor începe să impună reduceri înainte de sfârșitul anului.

„Ratele dobânzilor la nivel mondial sunt aproape de un vârf”, a declarat Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics. „Sistemul bancar global brusc fragil pune presiune asupra băncilor centrale pentru a pune capăt majorărilor de rate cât mai curând”.

Acum, Rezerva Federală a SUA, Banca Japoniei și alte șapte bănci centrale importante sunt așteptate să mențină ratele în așteptare la următoarele ședințe.

Piețele sunt împărțite în ceea ce privește posibilitatea ca Banca Angliei și Banca Centrală Europeană să majoreze ratele în luna mai, după ce la începutul lunii martie au estimat o probabilitate ridicată de creștere.

“Am avut unul dintre cele mai agresive cicluri de majorare a ratelor din ultimele decenii, urmat de turbulențe bancare, iar acum vârful ratelor este ferm la orizont”, afirmă Susannah Streeter, analist senior de investiții la managerul de active Hargreaves Lansdown.

Reevaluarea vine după unul dintre cele mai puternice cicluri de înăsprire monetară din istoria recentă. În ultimele șase luni, 18 bănci centrale importante au majorat ratele cu un total de 16,45 puncte procentuale.

Cu doar două săptămâni în urmă, vârful ratelor dobânzilor la nivel mondial părea mai îndepărtat.

La începutul lunii martie, investitorii se așteptau ca intervalul-țintă al ratei fondurilor federale să crească până la 5,5% și 5,75% până în decembrie, de la intervalul actual de 4,75%-5%. Schimbarea prețurilor instrumentelor derivate semnalează că piețele se așteaptă acum ca intervalul să se situeze în jurul valorii de 4%.

Rata de depozit a Băncii Centrale Europene  era de așteptat să ajungă la 4% spre sfârșitul anului. Investitorii anticipează acum o rată a depozitelor de 3 la sută.

„Marile bănci centrale, inclusiv Fed și BCE, ar trebui să facă o declarație comună potrivit căreia orice nouă majorare a dobânzii este exclusă, cel puțin până când stabilitatea revine pe piețele financiare”, a declarat Erik Nielsen, consilier economic la UniCredit Bank.

UBS preconizează că, până la sfârșitul lui 2023, mai mult de jumătate dintre cele 32 de bănci centrale pe care le monitorizează își vor fi redus ratele de politică monetară.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.543 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger