AcasăEconomieSfârșitul erei mega-fondurilor. Se golesc visteriile capitalului de risc?

Sfârșitul erei mega-fondurilor. Se golesc visteriile capitalului de risc?

Capitaliștii de risc se luptă să strângă bani, ceea ce semnalează sfârșitul unei ere a mega-fondurilor și o încetinire a tranzacțiilor cu start-up-uri în următorii ani

Capitaliștii de risc se luptă să strângă bani, ceea ce semnalează sfârșitul unei ere a „mega-fondurilor” și o încetinire a tranzacțiilor cu start-up-uri în următorii ani.

La nivel global, firmele lor au strâns 30,4 miliarde de dolari de la fundații și alți investitori instituționali în primele trei luni ale acestui an, ceea ce reprezintă o încetinire accentuată față de 2023 – care la rândul său a fost cel mai prost an pentru strângerea de fonduri din 2016 încoace, potrivit furnizorului de date privind piețele private PitchBook.

Activitatea de strângere de fonduri a încetinit brusc din 2021

Investitorii în fonduri de risc, cunoscuți sub numele de parteneri limitați, și-au restrâns cheltuielile din 2022, adoptând o abordare mai precaută pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, ieșirile start-up-urilor, inclusiv listările publice și vânzările, au încetinit, iar randamentele managerilor de fonduri de risc s-au prăbușit.

Activitatea de strângere de fonduri a încetinit brusc din 2021, când fondurile de capital de risc au adunat 555 miliarde de dolari. În 2023, acestea au strâns o treime din acest total. Cum declinul continuă în 2024, mulți analiști au avertizat că investitorii de risc sunt  pe cale să aibă cel mai prost an de strângere de fonduri din 2015 încoace. În SUA, în primele trei luni ale acestui an au fost strânse doar 9,3 miliarde de dolari în capital, aproximativ o zecime din totalul strâns în 2023.

Semn de rău augur pentru start-up-uri

Ritmul lent al strângerii de fonduri este un semn de rău augur pentru start-up-uri, care se bazează pe investițiile de capital de risc pentru a se dezvolta în primele lor etape. Acest ritm continuă o inversare bruscă a soartei firmelor  de venture capital din 2021, când au cheltuit un nivel record de 747,5 miliarde de dolari.

Potrivit PitchBook, abundența din trecut a fost posibilă în mare parte datorită apariției „mega-fondurilor” – vehicule de 5-10 miliarde de dolari care au creat o perioadă de prosperitate fără precedent pentru start-up-uri.

Dar această eră  s-a încheiat: datele privind strângerea de fonduri pentru primul trimestru „arată că s-ar putea să nu mai existe apetit pentru astfel de vehicule pe piața actuală”.

Unii dintre cei mai mari cheltuitori din anii de boom – printre care Tiger Global, Coatue, SoftBank și Insight Partners – au redus dimensiunea fondurilor lor și au încetinit ritmul investițiilor.

Inteligența artificială, colac de salvare?

“Capitaliștii de risc pariază acum pe faptul că un boom al inteligenței artificiale va oferi o oportunitate generațională”, a declarat Venky Ganesan, partener la firma Menlo Ventures din Silicon Valley. „Fiecare firmă de risc urmărește unicornul IA. Unii îl vor obține și vor prospera, iar cei care nu vor reuși vor fi trimiși la coșul de gunoi al istoriei”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
714 afisari
Zenville

Ultimele știri

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament. Momentul încăierării dintre deputații Florin Roman şi Dan Vîlceanu – VIDEO

La destul de scurtă vreme după ce s-a aflat despre scandalul din Parlament și despre incidentul violent în care au fost implicați doi foști...

Susținere totală pentru construirea noului Stadion Dinamo: Rareș Hopincă: “Primăria Sectorului 2 se va implica în dezvoltarea infrastructurii pentru sport!”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, împreună cu premierul, Marcel Ciolacu, președintele COSR, Mihai Covaliu, președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, și președintele...
proger