AcasăEconomieSfârșitul ascensiunii Chinei

Sfârșitul ascensiunii Chinei

Economia Chinei se confruntă cu o datorie în creștere, șomaj, productivitate în scădere și lipsuri severe de resurse

Ascensiunea Chinei a fost un element definitoriu timp de decenii: țara a evoluat într-o superputere. Inițiativa  Belt & Road (BRI), participarea la BRICS, împreună cu creșterea economică rapidă, influența geopolitică și reformele interne masive, au schimbat comerțul și diplomația.

Cu toate acestea, mulți analiști  sunt de acord că ascensiunea Chinei nu mai este doar încetinită; pare să se inverseze. Gigantul asiatic se confruntă cu o datorie în creștere, productivitate în scădere și lipsuri severe de resurse, notează Modern Diplomacy. Odată rezilientă, economia sa este acum împovărată de ineficiențe.

China cheltuiește mai mult pentru a produce mai puțin. Datoria a crescut la niveluri care depășesc chiar și pe cele ale Statelor Unite, și nu pare să aibă sfârșit.

Chinezii au devenit din ce în ce mai pesimiști, sondajele arătând o nemulțumire în creștere. Șomajul în rândul tinerilor este ridicat, iar cei bogați își mută activele și familiile în străinătate.

Resursele naturale ale Chinei, odată un pilon al creșterii rapide, devin tot mai rare. Lipsa de apă, terenurile agricole poluate și rezervele de energie în scădere au crescut costurile.

De exemplu, resursele de apă ale Beijingului sunt în prezent la fel de limitate ca cele ale Arabiei Saudite, iar China este cel mai mare importator de alimente și energie din lume – o inversare drastică a autosuficienței anterioare.

În anii ’80 și ’90, China avea un raport extraordinar de mare între muncitori și pensionari datorită exploziei demografice, urmată de politica unui singur copil. În următorul deceniu, va pierde zeci de milioane de adulți de vârstă activă, în timp ce va înregistra peste 130 de milioane de seniori, punând o presiune imensă asupra economiei.

Occidentul și țările care au beneficiat de cererea nesățioasă a Chinei pentru bunuri și resurse sunt prinse în capcana reducerii exporturilor. Prețurile mărfurilor scad, iar națiunile cu obligații financiare față de China se află într-o poziție dificilă, deoarece Beijingul cere rambursarea imediată.

Strategiile economice ale Chinei exacerbează, de asemenea, tensiunile, deoarece au inundat piețele globale cu exporturi subvenționate pentru a se susține, blocând producătorii locali din alte state. Relațiile comerciale s-au transformat în dispute și au alimentat sentimentul anti-China.

Astăzi, lumea trebuie să se adapteze la o realitate în care ascensiunea Chinei este în declin. Era creșterii rapide și a parteneriatelor economice avantajoase a trecut, fiind înlocuită de un climat de  suspiciune și fragmentare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
31.813 afisari

10 COMENTARII

  1. „Datoria a crescut la niveluri care depășesc chiar și pe cele ale Statelor Unite, și nu pare să aibă sfârșit.”
    Radule tu chiar vrei ca cineva sa creada o asemenea tampenie?
    Drept cine ei tu pe cititorii websiteului? Le jignesti inteligenta cu asemenea aberatii si mai vrei sa ai si circulatie.
    E cazul sa-ti ceri sccuze.

  2. Dom Jacora, China se redreseaza rapud. VA RECUCERI CURAND TOATA ZOBA ASIA-PACIFIC DE LA COLONIALISTII ANERICANI, IDOLII SI STAPANII TAI. SI DACA I SUPARA, VOR TRANSFORMA, IMPREUNA CU EUSIA, TARA STAPANILOR TAI IN PAȘALÂC… CHINEZESC. TU BEHAIE SLAVA SUACRAINA 😀

  3. Recesiune nu e nicaieri. Vezi cate masini noi sunt pe strada, cate case /locuri noi si cat de pline carucioarele din supermarket.

  4. Cred că autoproclamați analiști economici sau analiști politici dovedesc că și sociologi că sunt tot mai rupți de realitate.Oare car profit vor uni să facă de tot o dau cu recesiunea? Recesiunea este doar în mințile lor care vor că profitul lor să tot crească .Pai cat timp ai profit,adică pe scurt și fără filosofie economică obții dintr-o afacere cu mult mai mult decât investești chiar daca acel profit anul acesta este sa zicem cu 5 sau 20 la sută mai mic că în anul precedent dar oricum ești pe plus, nu pe 0 sau pe minus,practic nu ești în recesiune reală.In loc că mari patroni sa cumpere 10 iahturi sa zicem vor cumpăra numai 9. Recesiune reală va fi când patroni nu vor mai avea bani de combustibil pentru bolizi de sute de milioane sau pentru iahturi și amante! Oricum, unul că acest Radu nu are competențele și informațiile necesare pentru asemenea predicții, oricât ar vrea să mulțumească sponsori de prin alte colțuri de lume!

  5. Stimate domn,
    Nu stiu ce urmariti cu aceste prostii…
    Datoria SUA este de peste 35 trilioane USD, iar a Chinei de cca 500 miliarde.
    Iar referitor la „resurse epuizate” chiar nu stiti ca si-au schimbat politica in sensul ca au hotarat sa nu mai consume din resursele interne ( care sunt extrem de mari), sa le conserve si, din acest motiv merg pe import de resurse.
    Deci, terminati cu prostiile astea si alegeti-va alta meserie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger