AcasăEconomieSeptembrie, luna dolarului

Septembrie, luna dolarului

Bancnota verde este  refugiul sigur al momentului

Dolarul american s-a întărit în septembrie timp de șase ani la rând.

Nu numai că Bloomberg dollar index a crescut în fiecare septembrie din 2017, dar câștigul său mediu de 1,2% bate, de asemenea, performanța oricărei alte luni din aceeași perioadă.

Strategii spun că motivele includ tranzacțiile de  la sfârșitul trimestrului și o creștere generală a cererii de refugiu înainte de octombrie, care este notorie pentru scăderile bursiere.

„Luna septembrie tinde să fie bună pentru dolar, iar explicația obișnuită este că aversiunea față de risc stimulează cererea pentru acțiunile cu randament ridicat”, a declarat Valentin Marinov, șeful cercetării și strategiei valutare a Grupului celor 10 la Credit Agricole din Londra.

„O analiză sezonieră a măsurilor de aversiune față de risc, cum ar fi indicele VIX, pare să confirme această concluzie”.

Există și alte motive specifice anului 2023 care ar putea sta la baza întăririi dolarului și în această lună, cum ar fi o Rezervă Federală a SUA relativ agresivă și randamente ridicate ale Trezoreriei.

„Tendința va fi, desigur, ca dolarul să continue să avanseze pe termen scurt, având în vedere avantajul creșterii și performanței economice”, susține Rodrigo Catril, strateg valutar la National Australia Bank din Sydney.

Tranzacționarea opțiunilor oferă dovezi suplimentare că piața se poziționează pentru câștiguri în dolari în septembrie.

Cu toate estimările optimiste pentru septembrie, este evident că dolarul american continuă să-și manifeste dominația pentru că nu există nimic care să-l conteste.

Euro nu este un rival, Europa abia își revine după criza energetică de annul trecut și se confruntă acum cu costurile războiului din Ucraina.

Lira sterlină nu mai este atractivă de la Brexit, iar yuanul a  evoluat slab datorită redresării economice lente a Chinei.

Dolarul nu este amenințat de războaie, iar economia SUA, deși lovită de inflație, se descurcă mult mai bine decât  cele din restul țărilor dezvoltate, inclusiv din Uniunea Europeană.

Dar hotărârea Fed de a zdrobi inflația acasă prin creșterea ratelor dobânzilor provoacă dureri profunde în alte țări – împingând prețurile în sus, crescând dimensiunea plăților datoriilor și riscul unei recesiuni profunde.

Aceste creșteri ale ratei dobânzii ridică valoarea dolarului – moneda preferată pentru o mare parte din comerțul și tranzacțiile mondiale – și provoacă tulburări economice atât în țările bogate, cât și în cele sărace. În Marea Britanie și pe o mare parte a continentului european, accelerarea dolarului contribuie la alimentarea inflației usturătoare.

De la începutul anului, bancnota verde s-a apreciat cu 13% față de toate valutele, potrivit indicelui Wall Street Journal.

Cu toate aceste, într-un context de incertitudine economică, politică și monetară, dolarul este refugiul sigur al momentului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
441 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger