Sunt peste tot, uneori deranjează șoferii cu timpul pe care îl pierd și, în unele cazuri, costă o avere. Dar au și avantajele lor, cum ar fi securizarea unei intersecții periculoase pe un drum foarte aglomerat. Sensurile giratorii sunt o specialitate franceză.
În ultimii 30 de ani, Franța a cheltuit peste 30 de miliarde de euro pentru construirea sensurilor giratorii, prețurile variind în funcție de regiune și de dimensiune: de la 100 000 de euro la peste un milion de euro.
Această frenezie a propulsat Franța pe primul loc în clasamentul mondial al sensurilor giratorii realizat de DiscoverCars.
Și fenomenul continuă fără încetare, notează Automobile Magazine. Se construiesc între 500 și 1 000 de sensuri giratorii în fiecare an. Și uneori apar cazuri de conflicte de interese și contracte atribuite unor companii foarte apropiate de factorii de decizie politică.
În total, există aproximativ 43 000 de sensuri giratorii în Franța, ceea ce face ca țara să fie lider mondial în termeni absoluți. Singurul clasament în care nu este pe primul loc este cel al numărului de sensuri giratorii pe kilometru pătrat.
Cel mai vechi sens giratoriu din Franța este, desigur, Place de l’Etoile, construit în 1907, dar ritmul s-a accelerat cu adevărat în anii ’70 și ’80, când guvernul a dorit să reducă accidentele mortale de pe șosele. Și în special pentru a desființa acele intersecții periculoase de pe drumurile departamentale și naționale.
DiscoverCars și-a bazat clasamentul pe datele OpenStreetMap. Iată rezultatele.
Cele mai multe sensuri giratorii
Franța – 42.986
Regatul Unit – 25.976
Italia – 15.053
Brazilia – 11.854
Cele mai multe sensuri giratorii pe km²
Olanda – 113,4
Regatul Unit – 107,4
Israel – 81,8
Franța – 78,5
Belgia – 67,7
Cele mai multe sensuri giratorii pe milion de locuitori
Franța – 663,8
Portugalia – 473,4
Norvegia – 427,1
Islanda – 421
Irlanda – 385
Sensurile giratorii nu sunt singurele specialități din Franța, deoarece există și foarte multe limitatoare de viteză : peste 450 000 de astfel de dispozitive, adică mai mult de zece pe municipalitate.
Și în acest caz, Franța este de departe campioana mondială, dar recentele incidente arată că nemulțumirea populației este în creștere, oamenii neezitând să dea în judecată autoritățile locale pentru limitatoare de viteză neconforme.