AcasăEconomieSemnele ce indică faptul că Europa şi SUA ar putea fi lovite...

Semnele ce indică faptul că Europa şi SUA ar putea fi lovite de o criză a creditelor

Autoritățile din întreaga lume sunt în alertă maximă, pentru consecințele recentelor turbulențe din bănci, după prăbușirea din Statele Unite a Silicon Valley Bank (SVB) și Signature Bank și preluarea pentru salvare, în urmă cu o săptămână, a Credit Suisse.

Moneda Euro a scăzut în raport cu dolarul, randamentele obligațiunilor guvernamentale din Zona Euro au scăzut şi ele, iar costurile asigurărilor contra incapacităților bancare au crescut, în ciuda asigurărilor date de factorii de decizie.

Sistemul bancar din SUA, rezistent?

În cel mai recent efort de a calma investitorii, Trezoreria SUA a declarat că Consiliul de Supraveghere a Stabilității Financiare a fost de acord că sistemul bancar din SUA este solid și rezistent.

„Ceea ce este neclar pentru noi este cât de mult duc aceste tensiuni bancare la o criză larg răspândită a creditelor. Această criză a creditelor… ar încetini apoi economia. Monitorizăm asta foarte, foarte îndeaproape”, a declarat un oficial din cadrul Fed, Neel Kashkari.

Creditarea s-a temperat

Între timp, în Europa, BCE consideră că recentele tulburări din sectorul bancar pot duce la scăderea ratelor de creștere și a inflației, a declarat vicepreședintele său, Luis de Guindos.

În ultimele luni, creditarea s-a atenuat semnificativ, pe fondul dificultăţilor economice şi al dobânzilor ridicate, iar recentele turbulenţe din sectorul bancar global vor afecta împrumuturile acordate companiilor şi gospodăriilor în următoarele luni, avertizează analiştii.

author avatar
Andrei Ștefan
479 afisari

3 COMENTARII

  1. Sistemul bancar american rezistent????
    Între 8 și 15 martie anul curent peste 98,4 miliarde de dolari au fost retrași din băncile americane ca urmare a crizei Silicon Valley Banks (SVB).
    Ăsta e doar începutul. La următoarea împiedicare va fi urgie și dezastru oricât se screme FED să acopere rahatul. Slava Ukrania! Slava Zselensky! Slava cocaina!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger