AcasăEconomieSemnal de alarmă de la șeful Dispecerului Energetic Național. Sistemul devine din...

Semnal de alarmă de la șeful Dispecerului Energetic Național. Sistemul devine din ce în ce mai puțin controlabil

Virgiliu Ivan, șeful Dispecerului Energetic Național: ”E o presiune fantastică pe noi”

Sistemul energetic devine tot mai necontrolabil, a avertizat Virgiliu Ivan, șeful Dispecerului Energetic Național. Scăderea capacităților de producție în bandă și creșterea surselor regenerabile, imprevizibile, creează mari probleme în echilibrarea sistemului, în absența unor soluții tehnice și informatice durabile și extinse. În plus, șeful DEN a semnalat o altă mare problemă, aceea a consumului scăzut, care face ca toate investițiile majore din rețele să se reflecte direct în facturi.

Șeful Dispecerului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, și-a manifestat, din nou, îngrijorarea față de dezechilibrele grave din sistem, pe care a ajuns să nu le mai poată controla. Nu este pentru prima oară când Virgiliu Ivan, un specialist incontestabil al sistemului energetic, încearcă să avertizeze autoritățile asupra pericolului în care ne aflăm, într-un veritabil dialog al surzilor.

În fapt, șeful DEN este singura voce care contrastează cu laudele pe care și le aduc cei aflați la conducerea Ministerului Energiei, referitoare la viteza cu care vor să instaleze capacități regenerabile, adică exact cele care produc marile dezechilibre. Acesta afirma, la sfârșitul anului trecut, că, pe măsură ce în sistem se vor integra încă 10.000 MW în centralele regenerabile, așa cum sunt stabilite obiectivele, optimul de capacități de stocare pentru 2030 ar fi de 4.000 MW. Capacitățile de stocare de una-două ore nu vor mai fi suficiente în viitorul apropiat, spunea acesta. Prezent la conferința Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VII-a, de la începutul acestei săptămâni, Virgiliu Ivan a avertizat că este nevoie de implicarea autorităților statului pentru ca, împreună cu Transelectrica, să ia măsuri pentru a preveni apariția situațiilor care ar putea deveni periculoase.

Imprevizibilitate totală

Șeful DEN, Virgiliu Ivan, a mai precizat că sunt necesare investiţii şi sunt foarte vizibile investiţiile majore, cele în linii electrice, în unităţi de transformare, dar că ceea ce trebuie să avem în vedere nu sunt doar aceste mari investiţii care se realizează în ani şi cu costuri foarte mari, ci şi acele investiţii în dezvoltarea de platforme informatice cu care se conduce Sistemul Energetic Naţional, în sistemele SCADA pe care le deţine Transelectrica şi care sunt mai puţin vizibile.

”E nevoie de aplicaţii, e nevoie de tot felul de instrumente care să ne ajute în conducerea prin dispecer, având în vedere faptul că această penetrare din ce în ce mai mare a surselor regenerabile a însemnat şi înseamnă modificări profunde în activitatea noastră de conducere prin dispecer. Un exemplu în acest sens se referă la pregătirea funcţionării sistemului. Dacă până acum 15 ani puteai pregăti cu un an de zile înainte cum va funcţiona sistemul în ziua X, acum, pe fondul acesta al regenerabilelor, aflăm cum va funcţiona sistemul în ziua următoare abia la ora 10 seara, când avem toate rezultatele venite din activitatea de piaţă, din activitatea tehnică şi din calcule de siguranţă. Şi, dacă acestea indică că sunt probleme noaptea, demarăm alte activităţi, astfel încât ziua, din perspectiva alimentării cu energie electrică, să fie una cât se poate de sigură”, a declarat Virgiliu Ivan.

Presiune fantastică pe specialiștii DEN

Lucrurile au evoluat și au împins totul foarte aproape de timpul real, a explicat Virgiliu Ivan, care a arătat că trebuie să comunice despre această realitate, dat fiind presiunea fantastică pusă pe cei care conduc Dispecerul Energetic Național.

”Dvs vedeți investiții, vedeți bani, elemente foarte importante, dar noi, de partea cealaltă, vedem cum lucrurile devin din ce în ce mai puțin controlabile, cum nu mai ai timp, în anumite situații, să pui sistemul pe făgașul normal”, a afirmat șeful DEN, Virgiliu Ivan. Acesta a mai sesizat că trecerea la noile reguli din piața de echilibrare, care s-au implementat în iulie anul trecut, a însemnat transformări profunde în operarea sistemului și în piață, cu prețuri și cantități la 4 secunde, care provoacă dificultăți și probleme majore la Transelectrica.

”Ceea ar trebui să facem cu toții, noi, cei din această industrie energetică, autoritățile, este să atragem consumatorii, este obiectivul principal. Și asta pentru că toate aceste investiții majore se duc, până la urmă, în tarif. De creșterea consumului depinde viitorul tuturor investițiilor în acest sistem energetic, și mă refer la investiții în producție, în rețelele de transport și de distribuție”, a mai precizat Virgiliu Ivan, șeful DEN.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
422 afisari

2 COMENTARII

  1. Zău, ca n-am înțeles nimic. Nici ce-i hiba, nici ce trebuie făcut, așa că și cei care trebuie să acționeze, la rândul lor, nu știu care-i nacazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger