Întâlnirea conducerii OMV cu premierul Marcel Ciolacu nu a fost una de curtoazie, așa cum au lăsat să se înțeleagă reprezentanții Guvernului. Într-adevăr, așa cum relata Hotnews, șeful OMV a venit să ceară lucruri importante pentru companie, printre care și modificarea Legii offshore, asupra cărei tot insistă în ultimul timp. Reacția prim-ministrului a fost foarte tranșantă, trimițându-i la plimbare pe reprezentanții OMV Petrom.
De pe site-ul Guvernului aflăm că întâlnirea conducerii OMV din Austria și din România cu premierul Marcel Ciolacu ar fi fost una de curtoazie, să mai schimbe impresii despre stadiul perimetrului Neptun Deep.
”Colaborarea strânsă între autoritățile guvernamentale, OMV Petrom și Romgaz face ca Neptun Deep să avanseze conform graficului. Guvernul va susține în continuare cu fermitate acest proiect, având în vedere beneficiile aduse României și românilor. În valoare de 4 miliarde de euro, această investiție va asigura energia necesară cetățenilor și economiei naționale și va face din România un jucător important pe piața europeană”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit comunicării oficiale.
În realitate, însă, austriacul Alfred Stern, director general executiv OMV și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, și Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, au avut mai multe solicitări care avantajau compania. Printre acestea se numără majorarea prețului de vânzare a energiei produsă, care este acum plafonat la 400 lei/MWh, tot ce depășește fiind impozitat cu 100%. Și asta în condițiile în care OMV produce energie din gazele extrase din România. O altă solicitare importantă a fost modificarea Legii offshore, pentru a-i permite companiei austriece să vândă gazele care vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep în afara țării, în condițiile în care, în prezent, legea prevede drept de preempțiune pentru statul român.
S-au învățat cu profituri de 4 miliarde de euro
Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei, ne spune că cererea austriecilor de la OMV, de majorare a prețului la energie, vine din faptul că s-au învățat să câștige 3-4 miliarde de euro profit pe an.
”Au cerut, într-adevăr, și modificare la Legea Offshore pentru că, vezi Doamne, nu pot lua credite, dar Marcel Ciolacu i-a trimis la gară, cu toate solicitările lor. Conform legislației actuale, statul român are drept de preempțiune la achiziția de gaze extrase din perimetrul Neptun Deep. Problema gravă din lege este că nu a fost definit cine este statul român, că și guvernul dacă ar fi, acesta nu este furnizor de gaze, cum nu este nici Ministerul Energiei. Trebuie să ai o licență.
Ce înseamnă statul român? Doar la Rezervele de stat, se pot achiziționa gaze, atât. În rest, avem o portiță în lege. Însă, la consumul de gaze din România, deja nu mai are importanță. Să nu uităm că OMV a închis combinatul de îngrășăminte de la Ișalnița, Craiova, și l-a tăiat în bucăți, nici măcar nu a vândut utilajele, pentru că exista combinat în Austria și nu avea nevoie de concurență. Tot OMV a închis combinatul petrochimic Arpechim, pentru că este deja unul în Austria, dar nu îi întreabă nimeni de sănătate, toată lumea tace. Toate acestea au intrat la pachet în vânzarea Petrom”, ne-a declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.
Va fi dezastru
Pe anul viitor, Nuclearelectrica a vândut energie cu 110 euro MWh, iar plafonarea de 400 de lei/MWh mai durează până la 31 martie 2025. Deci nu încape discuție că, de la 1 aprilie 2025, vom asista la o explozie a prețurilor la energie, susține Dian Popescu. Acesta arată că perioada de plafonare se va prelungi la clienții casnici și Uniunea Europeană sigur va accepta, dar doar pentru consumatorul vulnerabil, care nu a fost încă definit la noi.
”Pentru restul, dacă s-ar continua plafonarea, ar fi ajutor de stat, care este interzis de Comisia Europeană. Iar în categoria consumatorilor vulnerabili vor intra, cel mai probabil, pensionarii cu pensii minime și cei cu ajutor social. La prețurile care vor fi, mai mult de jumătate din populație va intra în sărăcie, mai ales că se vor majora, pe lanț, prețurile la toate produsele și serviciile. Va fi un dezastru, au spus-o toți analiștii. Nu au pus un MW în sistem. La termocentrala de la Iernut spun că o vor porni în două etape, deci nici acolo nu avem ceva concret”, ne-a mai precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.
OMV ca niste lipitori.Sa mai suga ceva…
Gazele le au insusit ilegal din start ca au facut fituica pt petrol deci e furt continuu si vor mai mult.
Romgaz este detinuta majoritar de statul roman si poate deveni furnizor de gaze la nivel national, nu doar in doua comune cum este acum. Sa se ocupe Romgazul cu vanzarea de gaze catre consumatorii finali, asa cum face acum Hidroelectrica, fara ca gazele sa mai fie trecute prin intermediari/bursa ca sa le creasca pretul, deoarece gazele sunt ale Romaniei si trebuie folosite in interesul romanilor.
Trimis la plimbare , ce sa-ti povestesc , poveste publicitara de campanie .
Pentru a tine preturile la energie (gaze, electricitate) la un nivel rezonabil, acestea trebuie sa nu mai treaca prin N intermediari (baietii destepti care ne saracesc pe noi) si trebuie sa fie taiate taxele pe carbon care impovareaza preturile. Atunci romanii o sa aiba preturi mici la energie ceea ce inseamna o viata suportabila si produse economice competitive.