AcasăEconomieSecuritatea economică. Se trezește din somn Uniunea Europeană?

Securitatea economică. Se trezește din somn Uniunea Europeană?

Ar fi bine ca birocrații de la Bruxelles să adopte rapid măsuri concrete, într-o perioadă de tensiuni geopolitice și de instabilitate globală

UE trebuie să găsească modalități de a preveni ca cele mai sensibile tehnologii, companii și active ale sale „să ajungă în mâini greșite”, a declarat Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț. Dar ar  fi bine ca birocrații de la  Bruxelles să adopte rapid măsuri concrete, într-o perioadă de tensiuni geopolitice și de instabilitate globală.

Propunerile sunt concepute pentru a ajuta blocul comunitar să rămână competitiv în industriile de bază, cum ar fi software-ul, cipurile și aeronavele, și pentru a reduce potențialul puterilor rivale, inclusiv al Chinei, de a controla infrastructura vitală.

Însă deciziile privind investițiile și controlul exporturilor sunt în mâinile statelor membre – destul de divizate. Unele încurajează protecționismul, altele susțin linia unității și cooperării.

Cu toate acestea, pachetul privind securitatea economică europeană trebuie să includă îmbunătățiri legislative ale regimului UE de verificare a investițiilor din afara blocului comunitar. De asemenea, să prezinte idei privind examinarea investițiilor care ies din UE, precum și propuneri de adăugare a unei „dimensiuni europene” la controalele privind exporturile de tehnologie sensibilă.

Un exemplu recent se referă la presiunea exercitată de SUA asupra Olandei și Japoniei pentru a pune capăt vânzării de echipamente avansate de fabricare a cipurilor de siliciu către China. După luni de discuții, Haga a fost de acord să implementeze restricții la export, afectând vânzările companiei ASML, liderul pieței.

După șocul provocat de renunțarea la dependența de petrolul și gazele rusești, țările UE încearcă să își diminueze riscul expunerii la China, care domină producția de tehnologii ecologice, cum ar fi panourile solare și materiile prime.

Parlamentul European a votat săptămâna trecută, cu o majoritate covârșitoare, în favoarea unei verificări obligatorii a investițiilor chinezești în „activele critice europene, cum ar fi porturile și rețelele de transport”. Rezoluția nu are niciun efect juridic, dar sporește presiunea asupra Comisiei pentru a acționa.

„UE trebuie să îmbunătățească de urgență modul în care își protejează interesele economice vitale în mod coordonat „, a declarat un diplomat european.

Pachetul de securitate economică va actualiza normele din 2020 care obligă guvernele să notifice Comisia Europeană cu privire la investițiile străine directe care ar putea amenința securitatea sau ordinea publică.

Executivul UE va propune un sistem similar pentru investițiile externe, pentru a împiedica companiile să evite controalele la export, dar să înființeze fabrici în străinătate. Dar fiecare guvern ar trebui să adopte mai întâi un proces de verificare.

Comisia va propune probabil un sistem similar pentru investițiile externe, pentru a împiedica companiile să evite controalele la export, dar să înființeze fabrici în străinătate. Cu toate acestea, fiecare guvern ar trebui să adopte mai întâi un proces de verificare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.799 afisari

2 COMENTARII

  1. Europa în somnul cel de moarte…… Fără armata , fără lideri , fără industrie. Remorcherul sa dovedit meschin.!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger