AcasăEconomieSecretarul general al Guvernului pune la zid multinaționalele. Profiturile, mai mici decât...

Secretarul general al Guvernului pune la zid multinaționalele. Profiturile, mai mici decât ale companiilor de stat

Radu Oprea a stârnit cuibul de viespi. S-a luat de multinaționale

Pesedistul Radu Oprea, actualul secretar general al Guvernului, a reușit să aprindă spiritele în coaliție. O analiză postată pe contul său de socializare a arătat, scurt, unde se sifonează banii bugetului, arătând realitatea hâdă a optimizărilor fiscale în masă, practicate de multinaționale. Conform acesteia, într-o clasificare după cifra de afaceri, primele 30 de companii private, marea majoritate străine, au o rată a profitului de 5 ori mai mică decât cea a companiilor de stat.

Din contopirea tot mai accentuată a ideologiilor politice din sânul coaliției, mai apar, când și când, un pas în lateral și o nealiniere, sancționate prompt de presa mainstream. Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, de la PSD, a ”îndrăznit” să publice o scurtă și concisă analiză economică, ale cărei concluzii sunt cât se poate de clare. La o cifră de afaceri de peste 5 ori mai mare, companiile străine au un profit sensibil egal cu cel la companiilor de stat. Ceea ce înseamnă că nu contează câți bani învârți și încasezi, ci cât profit declari la impozitare.

”Se vorbește mult despre performanța companiilor cu capital de stat versus cele private. Am analizat împreună cu un coleg rezultatele financiare ale primelor 30 de companii, după cifra de afaceri din 2024, din fiecare categorie și concluziile sunt interesante. Conform rezultatelor analizei, companiile private au o cifră de afaceri de peste 5 ori mai mare decât cele de stat, cu toate acestea, profitul net este aproape egal. Rata profitului este de 15,58% la companiile de stat, față de doar 3,04% la cele private. Întrebarea care apare firesc: sunt managerii companiilor de stat mai performanți decât cei din sectorul privat? Sau, dimpotrivă, firmele private sunt doar mai <<creative>> în ceea ce privește optimizările fiscale?”, a precizat Radu Oprea, secretarul general al Guvernului.

Atacuri succesive

Nici nu a publicat bine textul, că reacțiile pline de furie ale presei mainstream, ajutată și de câțiva oameni de afaceri, au năpădit spațiul public. Iancu Guda, economistul-vedetă al presei mainstream, a sărit să spună că, dacă elimini Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, adică 3 companii de stat care au monopol ce ar permite profituri enorme de  peste 35%, și consideri și subvențiile încasate de celelalte companii, profitul ar fi de sub 1% sau ar fi pierdere. Datele din analiza publicată de Radu Oprea spun, însă, altceva. În afară de ratele de profit de 42,13% la Hidroelectrica, 41,04% la Romgaz și 36,54% la Nuclearelectrica, avem, printre altele, 44,20% la Aeroporturi București, 57,14% la Imprimeria Națională, 54,17% la Portul Constanța, 35,05% la Depogaz Ploiești, 17,13% la Elcen București, 17,65% la Transgaz, 15,50% la Loteria Națională, 14,71% la Antibiotice SA, 28,81% la RAR sau 11,53% la CEC Bank. În schimb, la companiile private, cele mai multe cu capital străin, cea mai mare rată de profit o are OMV, de 13,94%, Dedeman (companie românească), de 13,34%, și Engie România, de 10.24%. În rest, toate celelalte 27 de companii cu cifre de afaceri uriașe au rate de profit între 0 și 7%.

Dividendele nu s-au luat în calcul

Un lucru foarte important, pe care Radu Opera l-a scos în evidență, este faptul că, pe lângă impozitul pe profit, în bugetul României ajung și 90% din dividendele încasate de la companiile de stat. ”Dividendele acestor 30 de companii echivalează cu aproximativ 2 puncte procentuale TVA.

Companiile de stat pot genera profit mai mare – de exemplu, prin creșterea prețurilor (cum ar putea face Hidroelectrica). Însă asta ridică o altă întrebare: e bine pentru economie și cetățeni să avem profituri mai mari, dar și prețuri mai ridicate? De aceea este foarte important cum alegem indicatorii de performanță pentru companiile de stat”, a mai afirmat Radu Oprea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
315 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger