Scoaterea din conservare a grupului pe lignit de la Turceni pentru producerea energiei electrice are o procedură atât de restrictivă, încât acest lucru se întâmplă dacă pică sistemul energetic. Și nici măcar atunci. Pentru că Dispecerul Energetic Național trebuie să facă o analiză de adecvanță și să prevadă o criză care ar putea apărea peste vreo două săptămâni, cât durează până la ordinul de repornire. Or crizele, cu atâtea regenerabile variabile prin rețea, pot apărea în interval de ore sau chiar minute.
Faza cu intrarea în conservare a unor grupuri pe cărbune a fost doar pentru a potoli spiritele încinse, mai ales ale specialiștilor în energie, care avertizau că pun în pericol sistemul energetic național.
Printr-un ordin modificat al ministrul Energiei, Sebastian Burduja, aflăm cum stau lucrurile de fapt, pornirea la timp a unei centrale pe cărbune, care să acopere un moment de criză, fiind, practic, imposibil de pus în practică. Ordinul stabilește norme privind reglementarea activării capacităților de producție a energiei electrice TA7- CTE Turceni, cu o putere instalată brută de 330 MW, în timpul etapei de conservare (scoatere din conservare).
În conformitate cu Ordonanța decarbonizării, perioada aprobată a stării de conservare a grupului energetic nr. TA7 din CTE Turceni se derulează începând cu data de 1 iunie 2023 și durează până cel târziu la 31 decembrie 2025. Potrivit actului normativ, scoaterea din conservare a grupului se va realiza în baza ordinului ministrului Energiei, la solicitarea Operatorului de Transport și de Sistem (OTS), Transelectrica. Procedura de activare a grupului TA7 de 330 MW Turceni se va aplica doar în situațiile de criză în funcționarea SEN, în cazul în care se estimează apariția unui deficit de energie care pune în pericol funcționarea acestuia și care conduce la abaterea parametrilor de funcționare în afara valorilor admisibile prevăzute de Codul Tehnic al RET, precum și în regulamentele europene aplicabile și în politicile operaționale ale ENTSO-E, susține ministrul Energiei.
Doar când se epuizează și importurile
Potrivit ministerului, grupul energetic TA7 Turceni este păstrat în afara pieței de energie și poate fi dispecerizat numai în condițiile în care operatorul de transport și sistem își epuizează resursele de echilibrare pentru a restabili echilibrul dintre cerere și ofertă.
Pe întreaga durată a perioadei de conservare a grupului energetic TA7 Turceni, CE Oltenia, în calitate de gestionar al grupului, va executa toate activitățile și operațiunile de conservare necesare (monitorizare, mentenanță, asigurare materiale și substanțe conservante, menținerea în funcțiune a instalațiilor de ungere și reglare, reporniri periodice și asigurare durată anuală minimă de funcționare, asigurare personal de exploatare și operațional în cazul pornirii etc.) pentru menținerea parametrilor de funcționare a grupului, cu personalul propriu sau cu terți. Costurile semnificative ale conservării sunt suportate tot de Complexul Energetic Oltenia, semn că nu s-a aprobat, de la Bruxelles, ajutorul de stat în acest sens.
Astfel, conservarea capacităților devine o povară în plus pentru CE Oltenia, care și așa este dusă spre faliment de împrumuturile pentru desulfurarea capacităților, cerută cu câțiva ani în urmă de Comisia Europeană, și cu certificatele verzi, care înseamnă aproape 50% din prețul energiei vândute.
Criză cu programare
Evaluarea probabilității apariției unei situații de criză în funcționarea SEN se va realiza de către OTS în cadrul activității de planificare și programare a funcționării SEN, la nivelul Dispecerului Energetic Național, în baza analizelor de adecvanță a SEN pe termen scurt (zile) și mediu (săptămâni, luni).
”Pe baza identificării potențialelor penurii în alimentarea cu energie electrică, OTS, în calitate de responsabil pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță a sistemului național energetic, va lua decizii la nivelul Dispecerului cu privire la activarea capacității aflată în conservare. Aceste decizii se vor baza pe măsurători pe termen scurt și mediu ale disponibilității energiei electrice necesare. Activarea grupului energetic TA7 Turceni nu trebuie să depășească ceea ce este necesar pentru a aborda deficitul de adecvare identificat în evaluarea adecvanței resurselor la nivel european sau în evaluarea adecvanței resurselor la nivel național”, se arată în ordin.
Drumul sinuos al birocrației
Procedura de repornire a grupului de la Turceni este una halucinantă. Dispecerul Energetic Național trebuie să întocmească un raport privind iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN. Raportul se înaintează Ministerului Energiei, prin care se solicită elaborarea ordinului de ministru pentru scoaterea din conservare a grupului energetic TA7 Turceni, cu precizarea perioadei de început a activării grupului și o evaluare a duratei minime de menținere în această stare. Raportul se întocmește cu cel puțin 7 zile înainte de data solicitată pentru activarea grupului. Inițierea procedurii de scoatere din conservare se comunică CE Oltenia imediat după înaintarea raportului către minister, pentru demararea acțiunilor de scoatere din conservare și disponibilizare, prin asigurare personal exploatare, asigurare disponibilitate echipamente energetice aferente grupului, probe funcționale, asigurare combustibil etc. După comunicarea ordinului ministrului Energiei privind scoaterea din conservare a grupului Turceni, OTS publică pe site-ul Transelectrica o informare publică privind aplicarea procedurii de scoatere din conservare, cu indicarea perioadei aprobate și a datei de începere a acesteia.
Permisiune pentru 72 de ore
După îndeplinirea acestor proceduri, Dispecerul Energetic Național va dispune, pe cale operativă, trecerea grupului TA7 Turceni din starea de conservare în starea de rezervă, iar dispoziția operativă se transmite grupului cel mai târziu cu 12 ore după comunicarea ordinului ministrului energiei. De asemenea, DEN va indica CE Oltenia o evaluare privind momentul unei eventuale porniri a grupului și a trecerii sale în starea de funcționare, respectiv durata estimată de funcționare, care nu va fi mai scurtă de 72 de ore și care va fi menținută strict numai până la încetarea cauzelor și condițiilor care au impus activarea grupului.
Serios?? Chiar se va desfasura aceste actiuni conform?? Sau o sa ajungem in situatia de cadere de sistem pentru intarzieri obiective de repornire unitati de productie, acesti politruci habar n-au cum functioneaza un sistem energetic!!!
Nimic nou sub soare,a inceput cu Constantinescu zis țapul și se termină cu Burduja ,alt copil de securist !
Inca un jeg penelist tradator de tara care are misiunea de a distruge sistemul energeti national. Un pui de securist https://anchetatorii.ro/2024/03/22/asta-micu-de-la-bancorex-salvatorul-mafiei-de-partid-si-de-stat/
Un BOU care a trait si traieste bine din furtisagurile lui tat’su de la Bancorex si altele de dupa.
Germania si Franta pot genera energie electrica din carbune, noi nu avem voie, de ce ? Ca tradatorii si slugile ne conduc ?
Sa mearga asta cu politrucia lui si la nemti si la francezi si la tot ue ca e uniune ,sa le impuna si lor ca aia l au invatat scoala.
De la ce partid este?
Miră pe careva?
„Doar când se epuizează și importurile”.
Importurile nu se vor epuiza niciodata, stapanii coloniei vor avea grija de asta, foamea de bani de la sclavi este uriasa.
Folosesc fraze pompoase dar în realitate nu este decât prostie frumos împachetata, pentru fraierii de romani .
Nemții și alte nații folosesc la greu cărbunele și gazul iar romanii sunt cu ecologia.
Dacă acest grup va putea fi pornit intr-o săptămână este o minune . Numai cei ce nu au lucrat în industrie efectiv au habar ce înseamnă să repornești după conservare un utilaj , dar un grup de 330 Mw. Burduja crede ca apasă pe buton și gata începe sa producă .
Vai de activiștii de partid ai lui Ceaușescu dar politrucii de azi sunt și slugi și prosti .
Din păcate sunt aleși și tolerați de oameni care vor sa audă cuvinte frumoase și care se iluzioneza ca nu li se pot întâmpla lucruri rele.
Bine, bine ăsta este liberal,(ca și Popescu), dar Ciolacu psd-istul unde este?
Suntem o țară, vai mama noastră, condusă de niște nemernici care au vândut-o pe nimic…
Nenorociții drakului!
Trebuie inchis intr-o mina acest ticalos globalist! Pe viata!
Acum românii se pot bucura în voie de alegerile făcute de ei în 2019. Să vezi fericire când consumul zilnic va depăși 8000 MWh, iar producția zilnică din eolian și fotovoltaice se va situa sub 700 MWh. Ghici de câte ori va crește prețul energiei electrice?