AcasăEconomieSe schimbă sistemul de plafonare la energie. Subvenții, doar pentru consumatorii vulnerabili

Se schimbă sistemul de plafonare la energie. Subvenții, doar pentru consumatorii vulnerabili

Nici nu s-a răcit bine ordonanța publicată în Monitorul Oficial, prin care se prelungea schema de plafonare a prețurilor la energie, că Guvernul anunță o lege care schimbă tot. Astfel, printre prioritățile legislative ale Executivului, se numără și un proiect de Lege privind stabilirea schemei de plafonare/subvenționare/compensare pentru consumatorii vulnerabili și combaterea sărăciei energetice după 1 aprilie 2025, care va fi elaborat luna aceasta.

Prelungirea cu 3 luni a plafonării prețurilor la energie, decisă printr-o ordonanță de urgență care a fost publicată deja în Monitorul Oficial, ar putea fi revocată. Guvernul a anunțat, ca prioritate legislativă pentru luna martie 2025, un proiect de lege privind stabilirea schemei de plafonare/subvenționare/compensare pentru consumatorii vulnerabili și combaterea sărăciei energetice după 1 aprilie 2025.

Scopul declarat este elaborarea unei soluții legislative pentru declararea furnizării energiei către consumatorii vulnerabili drept serviciu public de interes național/local, propunând astfel un cadru juridic solid pentru subvenționarea acestora de către stat și de către autoritățile administrației publice locală prin cotele defalcate din TVA și alte mecanisme financiar-bugetare consacrate în dreptul pozitiv.

Pentru că se vorbește despre perioada de după 1 aprilie, prelungirea plafonării prețurilor la energie este pusă sub semnul întrebării. Potrivit ordonanței de urgență încă în vigoare, prețurile plafonate, de 0,68 lei/kWh pentru consum de până la 100 kWh și 0,80 lei/kWh pentru consum de până la 255 kWh, ar trebui să fie menținute până la 30 iunie 2025. Soluția prelungirii plafonării a fost una luată pompieristic, după ce ministrul Energiei a aflat că liberalizarea prețurilor va însemna tarife insuportabile pentru populație. În ce privește consumatorii vulnerabili, conform veniturilor care ar fi sub limita subzistenței, numărul acestora este de 1,2 milioane, însă conform consumului, de până la 55 kWh pe lună, numărul românilor care nu-și permit să plătească facturile la energie este de peste 4,5 milioane.

Cărbunele, extrema urgență

Tot luna aceasta, Executivul a anunțat emiterea în regim de urgență a unui proiect de lege privind constituirea de rezervă de capacitate pe bază de cărbune în situaţii excepţionale. Măsura urmărește consolidarea securității energetice a României, în contextul actual geopolitic și al crizei energetic europene, susține Guvernul.

Proiectul vizează prelungirea utilizării resurselor indigene de antracit, huilă și lignit pentru producerea de energie electrică, crearea de rezerve strategice și adoptarea unor măsuri urgente care să asigure funcționarea Sistemului Energetic Național în situații excepționale. Actul normativ propune utilizarea tehnologiilor de vârf (BAT) pentru reducerea impactului de mediu, sprijină constituirea stocurilor de combustibili pentru criză, prevede subvenționarea infrastructurilor critice și urmărește menținerea unei diversități a mixului energetic, consolidând astfel reziliența energetică și suveranitatea națională.

Totodată, pentru luna iunie 2025, este programată elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, pentru prelungirea termenelor de închidere a unor capacități de producere a energiei electrice pe bază de cărbune. În acest scop sunt necesare renegocierea PNRR, renegocierea planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia SA, urmate de modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2022.

Intervine și CSAT

Probabil pentru că și Ministerul Energiei a constatat că toate proiectele sunt departe de a fi finalizate, luna aceasta se va emite un proiect de lege privind declararea proiectelor energetice de securitate națională. Astfel, se va adopta o lege în temeiul căreia CSAT poate declara, prin hotărâre, unele proiecte energetice ca fiind proiecte de securitate națională, acordându-le prin conținutul hotărârii un set de drepturi/atribuții și derogări de la aplicarea unor acte normative.

”Motivul întârzierii sau derulării unor proiecte energetice este cauzat de setul de autorizații, avize și operațiuni administrative necesare executării lucrării, termene care însumate conduc la căderea în desuetudine/ caducitate a proiectelor energetice din punct de vedere economic, cost beneficiu, oportunitate, perioadă de implementare etc. De aceea, este nevoie de o lege care să prevadă expres derogările de care se bucură un proiect energetic declarat ca fiind de securitate națională de către CSAT, cu scurtarea termenelor, actelor și obligațiilor fiscale pentru proiectele energetice”, a precizat Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.860 afisari

5 COMENTARII

  1. Vom vota suveranistii. PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SA L FACA PRESEDINTELE NOSTRU SUVERANIST ESTE SA PROVOACE PRIN ORICE MIJLOACE, ALEGERI PARLAMENTARE ANTICIPATE, SA NU MAI VEDEM VREODATA PSD SI PNL IN PARLAMENT. SUVERANISTII=80%

  2. Nu mai merge cu energie verde ? V-ați dat seama după ce s-au distrus termo ? Cine plătește ?

    • Nu va plati nimeni pentru ce a distrus! Noi toti platim deja cu o viata mai grea din cauza preturilor crescute la energie.

  3. si pe ce criteriu esti vulnerabil ??iar beneficiaza putorile cu ajutoare ,votantii fideli?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger