AcasăEconomieSe repetă șocul petrolier din anii 1970?

Se repetă șocul petrolier din anii 1970?

Prețul țițeiului ar putea crește la peste 150 de dolari pe baril dacă conflictul din Orientul Mijlociu se va intensifica

Banca Mondială a avertizat deja: prețul țițeiului ar putea crește la peste 150 de dolari pe baril dacă conflictul din Orientul Mijlociu se va intensifica, riscând o repetare a șocului petrolier  din anii 1970 în cazul în care  producătorii cheie își reduc livrările.

În raportul său trimestrial „Commodity Markets Outlook”, creditorul multilateral a declarat că un conflict prelungit între Israel și Hamas ar putea duce la creșteri mari ale prețurilor la energie și alimente, într-un „șoc dublu” pentru piețele de mărfuri care încă se resimt după invazia Rusiei în Ucraina.

„Cel mai recent conflict din Orientul Mijlociu vine după cel mai mare șoc pentru piețele de mărfuri din anii ’70 încoace – războiul Rusiei cu Ucraina”, a declarat pentru Financial Times economistul-șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Conform previziunilor de bază ale băncii, prețurile globale ale materiilor prime ar urma să scadă cu 4,1% în următorul an, iar prețul petrolului să scadă la o medie de 81 de dolari pe baril, față de 90 de dolari pe baril în trimestrul curent, pe măsură ce creșterea economică încetinește.

Cu toate acestea, raportul a precizat că această perspectivă s-ar putea inversa rapid dacă se intensifică conflictul din Orientul Mijlociu. În cel mai pesimist scenariu, oferta globală de petrol s-ar putea reduce cu 6 până la 8 milioane de barili pe zi, ceea ce ar duce prețurile între 140 și 157 de dolari pe baril, dacă principalii producători arabi, cum ar fi Arabia Saudită, ar trece la reducerea exporturilor.

În cazul unor scenarii de perturbări mici și medii, prețurile ar putea atinge 102 până la 121 de dolari pe baril. Cererea globală actuală de petrol este de aproximativ 102 milioane de barili pe zi.

Hamas a lansat atacuri transfrontaliere din Gaza la 7 octombrie, ucigând peste 1.400 de persoane și luând peste 230 de ostatici, potrivit oficialilor israelieni. Bombardamentele israeliene au ucis peste 8.000 de persoane în Gaza și au rănit peste 20.000, potrivit oficialilor palestinieni.

Conflictul amenință să se extindă dincolo de Israel și teritoriile palestiniene ocupate, analiștii din domeniul energiei avertizând că exporturile globale ar putea fi afectate dacă principalii producători de țiței, precum Iranul, s-ar implica activ.

Prețurile europene la gaze au urcat luna aceasta la cele mai ridicate niveluri din martie, deoarece comercianții se tem că întreruperile de conducte vor afecta aprovizionarea globală, însă piețele petroliere au ignorat în mare parte impactul conflictului.

Prețul petrolului a atins un record de 147 de dolari pe baril în 2008, în ajunul crizei financiare mondiale. Banca

Mondială a declarat că economia mondială se află într-o poziție mai bună pentru a rezista unui șoc al ofertei decât în octombrie 1973, când membrii arabi ai OPEC au redus exporturile către SUA și alte țări care au susținut Israelul în războiul Yom Kippur, ceea ce a dus la cvadruplarea prețurilor la țiței.

Orientul Mijlociu este mai puțin important pentru exporturile globale de petrol decât era în urmă cu 50 de ani, reprezentând aproximativ 30% din aprovizionare, față de 37% în anii 1970.

Dar 30% este totuși o cotă mare, insistă Ayhan Kose, economist șef adjunct al Băncii Mondiale. „Când vă gândiți la prețurile petrolului, ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu nu rămâne în Orientul Mijlociu. Are repercusiuni uriașe la nivel global”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor