Guvernul a decis să schimbe Legea minelor pentru a permite redeschiderea tuturor exploatărilor. UE a impus, prin Regulament, dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a crește capacitățile de extracție a materiilor prime critice. Interesul major în România este direcționat spre rezervele de grafit și wolfram, urmate de magneziu, bismut, galiu, germanium, telur, stibiu și titan. Executivul invocă beneficii legate de redevențe miniere, precum și transferul responsabilității ecologizării.
După ce a închis și a inundat cele mai valoroase exploatări miniere, la ordinul UE, România execută ”la loc comanda!”, tot la ordinul UE. Astfel, pentru că Uniunea Europeană și-a ”tăiat” toate sursele de aprovizionare, criza de materii prime critice a determinat apariția unui Regulament care cere dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a crește capacitățile de extracție a materiilor prime critice.
Potrivit Guvernului, există un set de materii prime neenergetice, neagricole, care sunt considerate critice pe fondul importanței economice ridicate și a expunerii lor la un risc ridicat în materie de aprovizionare, cauzat adesea de o concentrare ridicată a aprovizionării din câteva țări terțe Uniunii Europene.
”Dacă nu este gestionată în mod corespunzător, creșterea cererii de materii prime critice ar putea genera efecte sociale și de mediu negative. Materiile prime critice sunt necesare la începutul multor lanțuri valorice industriale și sunt adesea factori de producție esențiali pentru o gamă largă de sectoare strategice, inclusiv energia din surse regenerabile, industria digitală, sectorul aerospațial și sectorul apărării”, susține Executivul. Dintre cele 31 de tipuri de materii prime critice identificate de către Comisia Europeană, în România sunt prezente grafit și nisipuri cuarțoase, minerale de bor, fosforite, magneziu, bismut, galiu, germaniu și telur, stibiu, titan, wolfram și pământuri rare.
Iazurile și haldele, reevaluate
Resursele minerale secundare depozitate în iazuri de decantare sau halde de steril prezintă un potențial foarte ridicat de valorificare industrială prin recuperarea metalelor prețioase, critice și utile de bază (Au, Ag, Cu, Pb, Zn, Fe, Mn (Mangan), W (Wolfram), Mo (Molibden), Germaniu, Indiu, Telur, Cadmiu, Stibiu) și prin utilizarea mineralelor însoțitoare (cuarț, feldspat, minerale argiloase), arată Guvernul.
În acest sens, reintroducerea în circuitul economic a resurselor secundare va contribui la creșterea gradului de securitate și sustenabilitate a aprovizionării cu materii prime critice esențiale în sectoare industriale cheie pentru economia națională și europeană. În actuala formă a Legii minelor nu este prevăzută posibilitatea reofertării perimetrelor cu activitate încetată, înainte și după terminarea lucrărilor de închidere și nu este reglementat regimul utilizării golurilor miniere. De asemenea, nu este reglementat regimul apelor provenite natural din perimetrele miniere aprobate la închidere definitivă și care sunt supuse procesului de monitorizare post închidere, se arată în nota de fundametare a unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvern.
Taxe și impozite
Prin actul normativ aprobat, Executivul reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice pentru care a fost emisă o hotărâre privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării și monitorizării postînchidere. În ansamblul său, măsura de redeschidere a unor mine cu activitatea sistată prin hotărâri ale Guvernului descarcă parțial sau total statul român de cheltuieli pentru ecologizare, cu posibil impact transfrontalier.
”Impactul macroeconomic în redeschiderea minelor cu activitate încetată și aprobată prin hotărâri ale Guvernului se poate cuantifica prin taxele, impozitele si contribuțiile aferente desfășurării activităților de exploatare minieră, reintegrarea în circuitul economic a forței de muncă disponibile pe plan local, regional și poate național, posibilitatea continuării activități miniere pentru societățile aflate în procedură de insolvență, precum și realizarea unor economii de cca. 13 milioane lei/an la bugetul de stat prin reducerea cheltuielilor pentru operarea stațiilor de tratare a apelor ce debitează natural din perimetrele miniere închise, semnalează Guvernul.
”Guvernul a decis să schimbe Legea minelor pentru a permite redeschiderea tuturor exploatărilor. ”
Pai nu se vaicareau ca UE le-a impus inchiderea minelor?
Aaaaaa…. am inteles!
Isi aranjeaza viitoarele locuri cand vor deveni ocnasi.
De unde mai iei minieri? In afara de parlamentari condamnati ptr furt si tradare.
halde si iazuri? Alea de le-au dat moca?
Cine a luat spaga, le aduce inapoi?…
Constituția nu da dreptul acestor Tradatori GOLANI Ciolacu,Ciuca ,Guvernul să dai în exploatare Resurse minerale ale solului și Subsolului Firmelor Străine !!
Ce au învățat Prostănaci Ciolacu,Ciuca , Ministrul Economiei din procesul cu RMCG Gabriel Resurs dacă nu se cistiga Procesul cu acesti Escroci Canadieni ?
Iar le vom da degeaba unor „investitori strategici” gasiti de clasa noastra conducatoare.
Nu Romania va deschide mine ci vom da GRATUIT unor firme straine dreptul de a ne lua resursele
Ma întreb dacă nu ar trebui acționata în justiție Comisia pentru pagubele produse economiei prin închiderea minelor și cheltuielile necesare pentru redeschidere. Ca și trimiterea în judecata a ministrului energiei, trădătorul Popescu.
Au fost închise la comanda, pt a păstra rezervele pt alții.
Asa a fost ordinul și interesul, iar acum le predam pe nimic la străini.
Cine răspunde? Care au fost, cine sunt sunt trădătorii? Și care a fost prețul trădării?
Criminalii care au vândut totul vor da și minele și noi nu vom mai avea nimic,unde ești tu Țepeș sa ucizi acești trădători de tara.
Disperare mare, stapanii colonialisti depind acum de resursele din Rusia si China, hahahahaha. Nenorocitii de rusi au luat din suacraina exact zonele cu resurse, tocmai cand colonialistii amerloci credeau ca stapanesc tot, hahahahaha. Acuma, aceeasi colonialisti se reorienteaza spre slugoii estici, si spre noi adica, sa expliateze si sa fure ce se mai poate😀😀😀. Veniti baaaaaaa, dam gratis tot, cu slava suacraina 😀😀😀
„Se redeschid minele! UE a pus ochii pe rezervele de grafit și wolfram”
Si pe minerii calificati de unde dracu ii mai iei, din salile de pacanele, de la cimitir sau din Spanea/Italea ???????
Bai nene, nu UE ci slujire rusiei si chinei din acea perioadă au distrus industria
INTERESUL POARTA FESUL !!,BRUXELLESUL A INCEPUT SA DEA ORDINE COLONIEI ,ROMANIA SLUGA LA 2 STAPANI !!, ROMANIA DATA LA STRUNGA ,MULSA PE RAND DE AMERICANI SI DE TARILE UE !,DE AIA AM INTRAT IN UE SA FIM MULSI DE ALTII , ASA-I CAND LA GUVERNARE AU VENIT TRADATORII DE NEAM ,GASTILE DE LICHELE SI LEPRE.
ATI DISTRUS MINERITUL SISTEMATIC CA SA PASTRATI RESURSELE PENTRU VOI ,AZI CU CINE VETI RELUA EXPLOATATILE MINIERE ??.
RESURSELE ASTEA ATAT DE VALOROASE SE VOR DA IAR CADOU SAU CU REDEVENTE DE 2 LEI TRANVAI ???.
Natura însă va avea de suferit . Nasol!