Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care transformă industria de armament în obiectiv de utilitate publică de interes general. Măsura a fost luată ca dedicație pentru investitorii străini, anunțându-se, astfel, o privatizare a acestui sector. Încadrarea la utilitate publică a industriei a fost necesară pentru a se permite exproprierile masive cerute de companiile străine, care vor să extindă suprafețele societăților din acest sector, care și așa sunt supradimensionate.
Marea problemă a industriei de apărare, semnalată frecvent de sindicatele din acest sector, este supradimensionarea teritorială a societăților de profil, care ocupă zeci și sute de hectare și utilizează mai puțin de 10%. Pentru aceste terenuri se plătesc impozite mari și se alocă sume importante pentru asigurarea pazei, grevând bugetele firmelor de stat, iar demersurile pentru vânzarea sau donarea lor către alte instituții publice s-au lovit, permanent, de un zid. În acest context, ordonanța de urgență adoptată în ultima ședință de guvern pare un nonsens total.
Mai exact, Guvernul vrea să transforme societățile din sectorul industriei de apărare în obiective de utilitate publică, pentru a asigura exproprieri obligatorii, în cazul extinderii acestora. În fapt, este vorba despre solicitările companiilor străine care vor să investească în acest sector, devenit, brusc, pentru Guvern, de importanță strategică, după ce l-a lăsat să moară timp de 34 de ani. Strategică este, însă, doar intenția de privatizare a industriei, care nu asigură, în niciun caz, securitatea națională, atâta timp cât producția nu ne aparține. Și ce nevoie mai are Guvernul de industrie națională, când absolut toate echipamentele militare sunt cumpărate din afara țării, fără aplicarea compensărilor offset.
Se invocă Tratatul
Sectorul industriei naționale de apărare reprezintă un domeniu economic strategic, menit să susțină efortul de apărare al țării prin furnizarea de produse și servicii pentru Forțele Sistemului Național de Apărare (denumit în continuare FSNA), astfel încât România să-și onoreze obligațiile asumate în calitate de stat membru NATO și al UE, susține Guvernul.
Astfel, în temeiul dispozițiilor art. 346 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene (TFUE), orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție sau material de război, cu condiția ca respectivele măsuri să nu distorsioneze concurența pe piața internă pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri militare. Mai exact, statul român avea dreptul să investească în industria de apărare, fără ca acest lucru să fie considerat ajutor de stat, însă guvernele care s-au perindat în ultimii ani nu au vrut să facă acest lucru.
”Raportat la caracterul de industrie strategică de interes național al industriei naționale de apărare, este necesară adaptarea legislației pentru a răspunde în termen util cerințelor și provocărilor actuale în vederea implementării în cel mai scurt timp a investițiilor prin atragerea de fonduri europene, direcționarea de fonduri naționale și atragerea unor investitori privați”, arată Executivul.
Câte un pic, pic, pic…
Observând limitările impuse de actualul cadru legal incident, este necesară reglementarea asigurării operativității dezvoltării capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel național și în ceea ce privește dezvoltarea modalității de dobândire a dreptului de proprietate asupra unor imobile aflate în prezent proprietate privată, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.
”Legislația actuală aplicabilă în ceea ce privește exproprierea, Legea 287/2009 privind Codul Civil, Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, nu asigură condițiile necesare. Astfel, Ministerul Economiei va dobândi prerogativele necesare inițierii și desfășurării procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, exclusiv în scopul realizării de proiecte de construire, modernizare, extindere și reconversie a capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel național, de către operatori economici din industria națională de apărare”, se prevede în ordonanța de urgență. De precizat că, într-un act normativ adoptat recent, s-a legiferat și exproprierile forțate de pe raza bazelor militare.