AcasăEconomieSe pregătește noua epocă de aur a industriei

Se pregătește noua epocă de aur a industriei

O serie de analiști au susținut că boom-ul tehnologic s-a încheiat. Prăbușirea Silicon Valley Bank a provocat un cutremur în comunitatea investițională, iar industria a cunoscut o corecție pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.

Cu toate acestea,  s-ar putea să fim pe cale să intrăm într-o nouă epocă de aur a inovației tehnologice și a investițiilor. Diferența este că, de data aceasta, nu va fi vorba de consumatori, ci de industrie.

Trei sferturi din produsul intern brut mondial de 100 de miliarde de dolari este alcătuit din industrii tradiționale – cum ar fi producția, transportul, logistica și asistența medicală – care nu au fost încă profund transformate de tehnologie.

Acest lucru se schimbă acum, ca parte a ceea ce capitalistul de risc Greg Reichow, partener la Eclipse Ventures, numește „evoluția industrială”.

Este o schimbare importantă, iar producția este doar o parte a acesteia. Dorința majorității companiilor de a crește reziliența lanțurilor de aprovizionare, împreună cu digitalizarea industriei, a majorat capacitatea de producție locală în sectoarele strategice.

Un impuls legislativ  global pentru a face față schimbărilor climatice ar putea foarte bine să creeze un nou boom tehnologic în sectorul industrial.

Se strâng numeroase fonduri de investiții pentru a sprijini creșterea start-up-urilor de înaltă tehnologie în domeniul producției avansate, al mobilității, al energiei și în alte domenii asociate cu reindustrializarea.

Investitorii în tehnologie văd oportunități uriașe în această schimbare: știința materialelor, senzori, robotică, inteligență artificială și software care vor ajuta la digitalizarea companiilor industriale mici și mijlocii.

O întrebare nerezolvată este dacă noua revoluție industrială va fi una fără locuri de muncă. Talentele din domeniul tehnologic încep să migreze de la software-ul de consum către industrie. Dar inteligența artificială, împreună cu reducerea dramatică a necesarului de forță de muncă umană din fabricile de înaltă tehnologie, a redus numărul de persoane necesare pentru a face această muncă.

Dar merită remarcat faptul că economia aplicațiilor a creat categorii de joburi care nu existau înainte. Dacă suntem norocoși, o nouă revoluție industrială va face același lucru în moduri care încă nu au fost imaginate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger