AcasăEconomieSe pregătește liberalizarea pieței de energie. Din calcule, prețul scade. Din practică,...

Se pregătește liberalizarea pieței de energie. Din calcule, prețul scade. Din practică, se majorează

Executivul începe simulările pentru liberalizarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de act normativ, inițiat de ANRE, prin care pregătește revenirea la liberalizarea pieței energiei și gazelor. Prima măsură este dispariția achizițiilor centralizate și reducerea prețului de la 450 lei MW, la 400 lei MW, urmată de introducerea unei perioade de tranziție până în 2026, în care se introduc formule de calcul care ar limita taxele furnizorilor, precum și o medie a prețurilor de achiziție.

Urmare tendinței de stabilizare și chiar de reducere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale înregistrată atât la nivel național, cât și european, se impune o actualizare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022, care să țină cont de aceste evoluții, astfel încât clienții finali să poată resimți respectiva scădere, susține Ministerul Energiei, într-un proiect de ordonanță de urgență.

De asemenea, este necesară o ieșire graduală din schema de sprijin și revenirea la piețele liberalizate de energie, într-o formă care să includă o perioadă de tranziție necesară clienților pentru readaptarea la mecanismele pieței liberalizate și care să asigure, în continuare, protecția clienților vulnerabili față de volatilitatea încă ridicată din piață.

”În acest sens, autoritatea de reglementare din domeniul energiei, care monitorizează tendințele înregistrate la nivelul piețelor de electricitate și gaze naturale, a înaintat ministerului o serie de propuneri care vizează renunțarea graduală la schema de sprijin și revenirea la principiile pieței liberalizate de energie. Dat fiind necesitatea de a se asigura ieșirea din schemă cât mai curând posibil și de a da clienților posibilitatea de a beneficia cât mai rapid de scăderea prețurilor angro înregistrată la energie electrică și gaze naturale, se impune promovarea unei ordonanțe de urgență prin intermediul căreia să se efectueze modificările necesare”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Scade prețul gazelor?

Potrivit Ministerului Energiei, este necesară actualizarea componentei de furnizare pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale și luarea în considerare a noii valori la stabilirea prețului final, luând în considerare evoluțiile costurilor pe care le înregistrează furnizorii de gaze naturale.

Astfel, se propune scăderea prețului gazelor naturale pe care producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale au obligația să le livreze, începând cu data de 1 aprilie 2024, furnizorilor clienților casnici, furnizorilor producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică și operatorului de transport şi sistem/operatorilor concesionari de distribuţie titulari ai unei licenţe de operare – operatori de reţea de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh.

Totodată, având în vedere scăderea prețurilor pe piețele de energie electrică, se propune reducerea plafonului pentru care se plătește taxa de solidaritate de către producătorii de energie electrică la 400 de lei/MWh în vederea asigurării sursei financiare necesare susținerii schemei de sprijin. Pe baza acelorași considerente, se propune reducerea valorii de tranzacționare prin Mecanismul de achiziție centralizată de la valoarea de 450 de lei/MWh la 400 de lei/MWh, această măsură asigurând reducerea impactului bugetar, în procesul de compensare, și fluidizarea circuitelor financiare în sensul că furnizorii vor avea sume mai mici blocate în desfășurarea activității. În același timp, se reduce perioada de aplicare a Mecanismului de achiziție centralizată de la data de 31 martie 2025 la data de 31 martie 2024, participarea voluntară la acest mecanism începând cu data de 1 aprilie 2024.

Tranziție cu tarife incerte

Având în vedere importanța asigurării în plan economic și social a unui nivel ridicat de protecție a clienților finali de energie electrică/gaze naturale, autoritatea de reglementare a propus etapizarea măsurilor de ieșire din schema de sprijin, în sensul introducerii unei perioade de tranziție de 1 an de zile, începând de la data de 1 aprilie 2025 și până la data de 31 martie 2026, anunță Ministerul Energiei.

În această perioadă este stabilită valoarea maximă a componentei de achiziție a energiei electrice/gazelor naturale din prețul aferent ofertelor de furnizare, pe baza unei formule, luând în considerare media ponderată a prețurilor rezultate din toate tranzacțiile cu produse standardizate pe termen mediu și lung realizate pe piețele la termen și media ponderată a prețurilor de închidere a PZU, la care se aplică un coeficientul de 1,1 care acoperă eventuale dezechilibre/profilare.

De asemenea, este stabilită valoarea maximă a componentei de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale din prețul aferent ofertelor de furnizare, aplicabil în perioada de tranziție, și din prețurile realizate. ”Prețul energiei electrice/gazelor naturale din contractele cu clienții finali aferent fiecărei perioade subsecvente pentru perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026 este stabilit ca sumă a componentei de achiziție și a componentei de furnizare. La calculul prețului final facturat pentru consumul realizat în perioada de tranziție va fi luat în considerare minimul dintre prețul energiei electrice/gazelor naturale din contract și prețul energiei electrice/gazelor naturale realizat”, se precizează în proiectul de ordonanță de urgență.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
424 afisari

2 COMENTARII

  1. Cand preturile sunt SPECULATIVE, despre ce piata vorbim ?! Nu putem analiza doar componenta de furnizare. Principalii jucatori din ,,piata” sunt traderii. Nu putem ignora nici componenta de distributie.

  2. Din 1989, nu am vazut o singura ieftinire la nici un produs (numai la carburanti cand s-au scumpit). Traiul va fi din ce in ce mai greu pentru omul de rand. Eu care fac economii la gaze, apa, curent, nu ma mai ajung cu banii. A fost bun articolul care spunea preturi ca in occident si salarii ca-n Romania (acela cu analistii care faceau o comparatie cu Germania).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger