AcasăEconomieSe pregătește impozitul internațional pe avere?

Se pregătește impozitul internațional pe avere?

Miliardarul Bernard Arnault, aflat la conducerea gigantului de lux LVHM,  nu mai trebuie să plătească ISF (impozitul pe avere) în Franța. Cu toate acestea, o nouă taxă ar putea fi introdusă în curând.

Într-adevăr, 130 de eurodeputați și economiști solicită o taxă globală pentru ultra-bogați. Printre ei se numără Aurore Lalucq (economist și europarlamentar), Joseph Stiglitz (economist american) și Gabriel Zucman, cunoscut mai ales pentru monitorizarea paradisurilor fiscale.

Semnatarii petiției cer Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OECD) și ONU să introducă o taxă internațională progresivă pe averea celor mai bogați.Pentru a-și susține cererea, ei citează cifrele Oxfam. Într-un raport publicat la începutul lunii ianuarie, agenția  a afirmat că, începând din 2020, cei mai bogați (1%) au acaparat aproape două treimi din cele 42.000 de miliarde de dolari de noi averi.

Deși există bogăție extremă, sărăcia extremă este, de asemenea, foarte reală și a crescut considerabil. Salariile a aproape două miliarde de oameni din lume nu sunt suficiente pentru a face față inflației galopante.

Impozitarea ultra-bogaților este deosebit de scăzută sau inexistentă: în 2018, Elon Musk (al doilea cel mai bogat om din lume la acel moment) nu a plătit niciun impozit federal; Jeff Bezos (Amazon) a scăpat de impozite în 2007 și 2011; în Franța, cele mai bogate 370 de familii sunt impozitate cu 3%. Schemele fiscale elaborate, în special, permit acestor bogătași să scape de impozite, chiar dacă au mijloace pentru a le plăti.

Semnatarii petiției amintesc că la sfârșitul anului 2022 a fost adoptat un acord global privind impozitarea minimă a multinaționalelor. „Ceea ce am realizat pentru multinaționale, trebuie să facem pentru cei bogați”, scriu ei. Este menționat un impozit de 1,5% pe o avere de 50 de milioane de euro.

De remarcat că unii dintre cei bogați și ultra-bogați doresc să fie impozitați mai mult. Într-o scrisoare transmisă de Oxfam la începutul anului, 200 de milionari cer să plătească mai multe taxe. Dorința lor ar putea fi îndeplinită în curând.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
812 afisari

2 COMENTARII

  1. Depinde ce inseamna avere. Aia mari nu-s tampiti sa voteze propria impozitare. Interesul este distrugerea clasei de mijloc. Daca tot vor cersetori putem merge de acum la guvern sa ne agatam de buzunarele hotilor politici sa isi vada visul cu ochii. Sa le spargem casele ptr a fura 2-3 mere sa mancam, parbrizul la masina ptr a fura husa de pe scaun sa ne invelim. Poate asa ceva o sa-i faca sa se gandeasca.

  2. GLOBALISM cu orice pret , globalism sub masca umanitara! Visez numai tari suverane,neutre, neasociate in nici un fel de ”uniuni si aliante” care traiesc libere si in buna pace ,fiecare cu specificul ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger