AcasăEconomieSe prăbușesc piețele americane? Comercianții fug să se adăpostească

Se prăbușesc piețele americane? Comercianții fug să se adăpostească

Tarifele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la ștergerea câștigurilor indicilor bursieri și la temeri privind o recesiune în SUA

Tarifele vamale anunțate de Donald Trump au dus la ștergerea câștigurilor indicilor bursieri și la temeri privind o recesiune în America.

De la renunțarea la acțiunile americane în favoarea celor chinezești la cumpărarea de yeni și euro, traderii fug să se adăpostească în timp ce se gândesc la modul în care o prăbușire a piețelor americane ar putea zdruncina întreaga lume.

Ceea ce a fost un ritm constant al vânzărilor de acțiuni americane s-a transformat luni într-o debandadă, pe măsură ce temerile legate de recesiune au cuprins Wall Street, relatează Bloomberg. Se pare că Donald Trump nu înțelege că politicile sale economice sunt pe cale să distrugă bursele SUA, dar continuă să le ofere americanilor viziuni despre o epocă de aur.

Evenimentele au luat o turnură amețitoare pentru investitorii obișnuiți cu anii de câștiguri în domeniul tehnologiei americane și cu un dolar în revenire.

„Excepționalismul SUA începe să se destrame”

O pierdere de 1,1 trilioane de dolari a Nasdaq 100 arată că strategia „America First”  stimulează, în mod paradoxal, o îndepărtare de activele americane. Euro a crescut cu aproximativ 7% de la minimul din februarie, în timp ce un indicator al acțiunilor chineze din Hong Kong a crescut cu aproape 20% în acest an.

„Piețele în acest moment sunt ca tenisul, cu excepția faptului că noi, comercianții, suntem mingea”, a declarat Calvin Yeoh, manager de portofoliu la fondul speculativ Blue Edge Advisors din Singapore.

„Excepționalismul SUA începe să se destrame”, spune Kellie Wood, manager de bani la Schroders, care supraveghează peste 1.000 de miliarde de dolari la nivel global. Fondul a trecut luna trecută de la cumpărarea dolarului la favorizarea yenului și a euro.

Pivotul a fost clar în cazul acțiunilor, unde temerile crescânde legate de o încetinire au alimentat o prăbușire de 3,8% a Nasdaq 100 luni – cea mai mare scădere într-o singură zi din 2022.

Datele economice dau crezare îngrijorărilor: șomajul din SUA a crescut la 4,1% în februarie, în timp ce cheltuielile de consum au scăzut cel mai mult în aproape patru ani în ianuarie.

Citigroup a retrogradat acțiunile americane de la o poziție supraponderală la o poziție neutră, îmbunătățind în același timp China. Morgan Stanley Investment Management favorizează companiile și țările din Asia de Sud-Est, în timp ce T. Rowe Price Group  apreciază acțiunile europene.

Un indice al celor șapte giganți tehnologici din China, inclusiv Alibaba Group și Tencent Holdings,  a crescut cu peste 30%. Un indicator care urmărește cele șapte acțiuni Magnificent Seven a pierdut 15%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
435 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger