AcasăEconomieSe poate termina criza gazelor din Europa? Rusia și-a pierdut cel mai...

Se poate termina criza gazelor din Europa? Rusia și-a pierdut cel mai mare client de pe piața energiei

Comisia Europeană pare să creadă așa, judecând după previziunile sale economice.Acestea sugerează  scăderea prețurilor la gaze mult sub  înregistrările din vară, niveluri îmbunățite de stocare, precum și o revigorare a cheltuielilor gospodăriilor în urma politicilor guvernamentale de susținere.

Spectrul întreruperii livrărilor de gaze rusești, coroborat cu scăderea producției industriale și cu lipsa de încredere a mediului de afaceri, a alimentat temerile din toamna anului trecut că UE se îndreaptă spre o recesiune profundă.

Europa a cunoscut a treia cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată, potrivit Serviciului Copernicus. Nivelurile de depozitare subterană a gazelor naturale din blocul comunitar au rămas neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului – în prezent, instalațiile sunt pline în proporție de 66% – ceea ce dă speranțe că UE ar trebui să fie mai puțin nevoită să se grăbească să reumple depozitele înainte de iarna viitoare.

În acest an,  creșterea economică a UE va fi de 0,8%, mai degrabă decât cea de 0,3% prognozată în noiembrie, în timp ce zona euro se va extinde cu 0,9%, față de prognoza de 0,3% la sfârșitul anului trecut.

Sentimentul că ce a fost mai rău în criza energetică a trecut este împărtășit de traderul de top Pierre Andurand, care a declarat pentru Financial Timesc că Vladimir Putin „a pierdut războiul energiei”.

Reducerea exporturilor de gaze către Europa poate că a dus la creșterea temporară a prețurilor, dar Putin a subestimat capacitatea de adaptare a cumpărătorilor. Eroarea de calcul înseamnă că „Rusia și-a pierdut cel mai mare client pentru totdeauna”.

Următoarea mare sarcină a miniștrilor UE este reforma pieței de energie electrică a blocului, care se  speră să fie mai puțin tensionată decât negocierile chinuitoare de anul trecut privind plafonarea prețului la gaze.

Printre cele opt „principii-cheie” ale propunerilor  conduse de Danemarca și semnate de alte țări din nordul Europei, printre care Germania și Olanda, se numără stimularea investițiilor în energie curată, asigurarea beneficiilor pentru consumatori și creșterea rezistenței UE la „șocurile externe”.

Ei speră să ajungă la un acord înainte ca Spania, care are propuneri alternative, să preia președinția rotativă a UE în iulie. „O luptă este inevitabilă, dar să sperăm că va exista unitate”, a declarat un diplomat.

Aceste măsuri vin în urma criticilor usturătoare formulate în urmă cu două săptămâni de Curtea Europeană de Conturi, care a declarat că gospodăriile și consumatorii industriali ar fi putut economisi miliarde de euro dacă organismul de supraveghere a energiei din cadrul blocului comunitar ar fi reglementat în mod corespunzător furnizorii de energie electrică.

“Principalul risc în perspectivă pentru UE înseamnă războiul de agresiune din Ucraina și tensiunile geopolitice”, a declarat Paolo Gentiloni, comisar european pentru energie. Cu toate acestea, el a subliniat că este  “cu adevărat impresionant faptul că Europa a fost capabilă să reducă dependența energetică de Rusia”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
873 afisari

3 COMENTARII

  1. Dar cât vor mai putea exista „politicilor guvernamentale de susținere.”? CÂT!?
    Aia nu se întreabă nimeni.

  2. Raducule, nu mai fuma d’alea si scrie in acelasi timp, caci iata ce ai scris: „…Putin a subestimat capacitatea de adaptare a cumpărătorilor. Eroarea de calcul înseamnă că „Rusia și-a pierdut cel mai mare client pentru totdeauna”.”
    Nu putin a taiat gazele Europei ci SUA a facut manevrele si a mai si detonat conductele.
    O iarna calda in Europa nu este pentru totdeuna si nici o noua sursa de gaze.
    Ai reusit sa pui la un loc 2 tampenii mari, vezi ce inseamna fumatul?
    Ai grija ce scrii ca ne cam iei de fraieri si noi o sa te bagam in mata, pe noi sa nu ne jignesti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger