Cauta

Se înstrăinează și energia nucleară. Afacerea putredă a SMR-urilor americane

Sebastian Burduja s-a sucit. Nu mai vrea NuScale

După ce a trâmbițat peste tot că reactoarele modulare de la NuScale vor fi mult mai ieftine la noi decât la americani, Sebastian Burduja s-a sucit și a respins, prin abținere, continuarea proiectului. Asta după ce Guvernul a scos 9 milioane de dolari din buzunarul companiei de stat, Nuclearelectrica, pentru a-i face cadou NuScale, o firmă privată din SUA. Afacerea reactoarelor modulare continuă, însă statul român va deveni, în final, un acționar minoritar.

Așa cum anticipam într-un articol anterior, studiul de prefezabilitate pentru construcția reactoarelor modulare NuScale a fost secretizat din cauza costurilor uriașe, fapt confirmat de manevra Ministerului Energiei de a se abține de la votul care dădea undă verde continuării proiectului.

Pe lângă țeapa dată de statul român statului român, prin furtul a 9 milioane de dolari din buzunarele Nuclearelectrica și donarea banilor către NuScale, în mod absolut fraudulos, și coreenii de la fondul de investiții DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND au rămas cu buza umflată, aceștia fiind chitiți să semneze contractul. Contract care mai lua o parte din acțiunile statului român la RoPower Nuclear S.A, societatea la care Nuclearelectrica are 50% acțiuni, că celelalte le-a donat, în contul terenului fostei termocentrale de la Doicești, companiei Nova Power &Gas.

Afacerea merge însă mai departe, cel puțin așa a transmis, din Qatar, ministrul Sebastian Burduja. ”Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României. Astfel, punctele nevotate vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare. În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului”, a transmis ministrul Energiei.

Nu s-au întrunit voturile

Potrivit comunicatului Nuclearelectrica, în ceea ce privește “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR)”, în baza documentației tip studiu de prefezabilitate, nu s-a întrunit numărul de voturi necesar luării unei hotărâri. Același lucru s-a întâmplat și în cazul aprobării încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND, în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A. În fapt, Ministerul Energiei a fost cel care a blocat aprobarea continuării proiectului și semnării contractului cu fondul de investiții coreean, prin abținerea de la vot. Tot nevotate au rămas și aprobarea majorării plafonului împrumutului acordat de SNN în temeiul Contractului Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023 până la concurența sumei de 243.000.000 dolari, precum și încheierea Actului adițional nr.2 la Contractul Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023.

Statul, acționar minoritar

O mențiune foarte importantă a Contractului Cadru este că accesarea acestui împrumut se va face de către Societatea Ro Power Nuclear S.A numai în măsura în care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii acționariatului RPN, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) și, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare. Mai exact, societatea înființată special pentru reactoarele modulare care nu există ca proiect matur, își va împărți acțiunile către viitorii investitori, lăsând statul, eventual, un pricăjit de acționar minoritar.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version